Siapa makan lepat? Makanan tradisional ini bukan main ramai juga yang minat hingga sekarang. Dihidangkan untuk sarapan, kenduri dan lain-lain.
Terdapat pelbagai macam lepat, salah satunya ialah lepat pisang. Lepat pisang dibuat menggunakan bahan asas pisang yang dilenyek, tepung, gula, santan. Ciri khas lepat ialah dibungkus dengan daun pisang. Ingat ya daun pisang kena dilayukan terlebih dahulu. Aroma wangi daun pisang inilah nanti yang menyatu dengan rasa sedap lepat.
Lepat pisang amat lembut. Ada yang meletak inti gula Melaka di dalam lepat pisang. Lagi sedap kalau pakai pisang yang sudah masak ranum. Lebih terasa manis dan lembut.
Jom buat lepat pisang sekarang merujuk resepi daripada Nor Hafiza Ghazali di laman Facebook yang kami tuliskan di bawah ini. Resepi sangat-sangat mudah. Selamat mencuba.
Selain resepi lepat pisang, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya.
Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa like dan share resepi ini ya