Pada zaman dahulu, nasi briyani hanya dihidangkan pada majlis majlis istimewa seperti kenduri kahwin ataupun majlis perayaan dan rumah terbuka. Namun kini, nasi briyani boleh didapati dimana mana sahaja. Selalunya, orang melayu lebih minat akan nasi briyani ayam, namun masyakarat india lebih minat dan popular bersama nasi briyani kambing.
Dengan peredaran masa serta perkembangan teknologi maklumat, pelbagai resepi boleh diperoleh hanya dihujung jari sahaja. Kali ini, memandangkan hari ini merupakan hari Deepavali, kami bawakan khas kepada anda nasi briyani kambing! Oleh kerana resepinya amat mudah untuk diperoleh, semua orang tak kira kaum kini boleh mencuba dan jatuh cinta pada hidangan ini.
Resepi yang kami bawakan ini telah dikongsikan oleh MrsNor Wahid dan telah mendapat ribuan perkongsian di Facebook! Jom kita cuba!
Bahan rempah masala:
Nota: Campur semua bahan ini dijadikan pes
Tumbuk /mayang/blender:
Nota: Jika nak cukup pasangan, goreng papadum. Yang saya buat, ada kuah. Masa tumis rempah tu, saya lebihkan air untuk dijadikan kuah. (tengok pada langkah nombor 8) Sebelum masukkan beras saya keluarkan air itu untuk dijadikan kuah. Ini kena pandai agak supaya nasi tak menjadi lembik.
Selamat mencuba!
Selain daripada resepi nasi briyani kambing ini, terdapat banyak resepi yang semestinya anda boleh cuba dan hidangkan kepada yang tersayang. Bila perut mereka kenyang, hati pun senang. Jangan lupa juga untuk tekan butang kongsi dan kongsikan resepi ini juga ya!