Kunafa Nabulsi merupakan salah satu manisan yang popular berasal daripada Palestine. Ianya telah diolah oleh penduduk setempat dengan menambahkan keju. Kunafa Nabulsi juga merupakan manisan kebanggan penduduk Palestin dimana mereka sendiri telah mendapat Guiness World’s Record sempena menghasilkan kunafa yang terbesar di dunia.
Kunafa Nabulsi amat sedap berlemak dan sesuai untuk dihidangkan kepada seisi keluarga. Ianya amat bagus untuk dipelajari oleh kita memandangkan ianya merupakan budaya masyarakat lain, sekali gus mevariasikan masakan kita kepada budaya budaya lain.
Resepi yang kami bawakan kali ini merupakan resepi daripada Fanthaghiro Roses. Katanya, resepi ini dipelajari memandangkan suami beliau berasal daripada Palestine. Resepi ini telah mendapat banyak perkongsian di Facebook. Tanpa membuang masa, jom kita lihat!
Terdapat 3 variasi Kunafa iaitu:-
1) Khishnah ( kasar – guna dough kataifi)
2) Na’mah (halus- guna semolina)
3) Mhayara (gabungan kataifi dan semolina)
Saya akan kongsikan resepi Kunafa yang menggunakan dough kataifi dulu.
(Untuk dulang 9 inci)
Selain daripada resepi ini, terdapat beberapa lagi resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa untuk variasikan hidangan anda! Teruskan ikuti laman ini bagi sentiasa mendapat pelbagai lagi resepi yang menarik. Semoga berjumpa lagi dimasa akan datang.