Mari mengubat rindu pada orang tua di kampung dengan kuih pasung. Kuih pasung kuih tradisi orang tua dulu-dulu. Kuih pasung merupakan kuih kegemaran di pantai timur. Ia sedap dimakan pada waktu pagi atau petang. Kuih pasung diperbuat daripada tepung beras. Ia diletakkan kedalam acuan berbentuk kon yang dibuat daripada daun pisang.

Walaupun ini kuih lama, tapi masih ada yang belum pernah tahu kuih ini. Anda yang baru pertama kali tengok rupa dan nama kuih ini. Dan sesiapa yang ingin cuba buat di rumah, sila semak cara buatnya di bawah.

Walau tampilannya nampak macam agak sukar, namun sejatinya cara buat kuih ini mudah yang amat. Cuba sekali baru tahu. Kami tuliskan di bawah ini resepi kuih pasung ala orang dulu-dulu oleh Noor Izzati Saidun di laman Facebook.

Resepi Kuih Pasung @ Kuih Basung

kuih pasung

Imej via Facebook

Bahan-bahan :

  • Santan 1 cawan,
  • Gula 2/3 cawan (ikut kemanisan kita sendiri),
  • Garam secubit rasa,
  • Tepung gandum ½ cawan,
  • Tepung beras 2 cawan,
    (Campur kedua tepung ini)
  • Daun pandan (kisar untuk dapatkan pasung cantik berwarna hijau),
  • Air 1 cawan (untuk kisar daun pandan),
  • Daun pisang (buat jadi bentuk kon).

Cara-cara :

  1. Gaul kedua-dua tepung, santan, garam dan gula.
  2. Kemudian masukkan air pandan sedikit demi sedikit sampai cair macam dalam gambar.
  3. Terus kukus selama 15-20 minit.

    kuih pasung

    Imej via Facebook

Resepi Menarik Lain

Selain kuih pasung, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai, sila baca dan cubakan. Jangan lupa like dan share resepi ini ya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami.

Penulis: Rahayu Z

Rahayu Z

Pelajar yang menyukai kartun dan muzik. Memiliki hobi menulis mendorong ia untuk berkarya dan berkongsi di Bidadari.my

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.