Jaringan internet sentiasa diperlukan dalam negara kita, ke mana sahaja kita berada, pasti internet menjadi satu keperluan. Namun, tak semua tempat menawarkan kemudahan jaringan WiFi yang percuma.

Sebagai contoh, di luar kawasan kafe, pusat membeli-belah atau stesen keretapi, amat sukar mendapatkan rangkaian internet yang lancar dan selamat. Bagi kawasan rumah pula, penting untuk anda ketahui apakah wifi terbaik yang boleh digunakan.

Wifi postable juga sangat mudah digunakan di mana-mana sahaja kerana anda boleh sambungkannya ke peranti mudah alih seperti telefon pintar, komputer riba ataupun tablet. Jom lihat antara 12 WiFi Portable yang boleh anda pertimbangkan untuk gunakannya.

1. Tenda 4G180

wifi portable terbaik

Tenda 4G180 cukup ringan untuk menjadikannya mesra perjalanan. Wifi portable terbaik ini menyokong rangkaian 4G tempatan dan juga global.

Peranti ini serasi dengan kebanyakan syarikat telekomunikasi utama seperti Maxis, Digi dan Unifi Mobile tetapi ia tidak menyokong Unifi Air dan Yes 4G. Jangka hayat baterinya sangat panjang dan dapat bertahan selama 6 – 10 jam penggunaan secara berterusan. 

Anda boleh berkongsi sambungan WiFi portable ini kepada 10 peranti mudah alih pada masa yang sama. Ia juga mempunyai slot microSD, yang membolehkan anda menyimpan barang digital anda seperti foto dan video sehingga 32GB.

2. Prolink PRT7011L Hotspot

wifi portable terbaik

Sekiranya anda memerlukan wifi portable untuk kegunaan hotspot, apa kata anda cuba gunakan Prolink PRT7011L. WiFi portable terbaik ini mampu menyokong kelajuan data sehingga 150Mbps.

Ia juga berfungsi menghubungkan sehingga 11 peranti mudah alih secara serentak. Ianya dilengkapi dengan kapasiti bateri 2,000 mAh, yang dikatakan mampu bertahan sehingga 10 jam.

3. NETGEAR Nighthawk M1 Wi-Fi Hotspot

wifi portable terbaik

Sekiranya anda ingin menggunakan hotspot Wi-Fi di AT&T, kami mengesyorkan anda menggunakan WiFi portable dari Netgear. Wifi portable terbaik ini mampu menampung sehingga 20 peranti melalui Wi-Fi 2,4 GHz dan 5 GHz.

Ia turut dilengkapi dengan bateri 5,040 mAh yang dapat bertahan selama sehari dan menggunakan sistem pengecasan pantas.

4. NETGEAR AirCard 797 (AC797) Mobile Hotspot

wifi portable terbaik

AirCard 797 adalah WiFi portable terbaik yang menawarkan kelajuan pantas dan menyokong sehingga 32 sambungan serentak. Ia dilindungi oleh kata laluan dan dapat mencapai kelajuan sehingga 400 Mbps. Baterinya juga boleh dicas semula mampu bertahan sehingga 11 jam penggunaan.

5. TVBox2U USB 4G Modem Router Hotspot

wifi portable terbaik

Bentuk WiFi portable ini mengingatkan kita kepada pemacu USB yang dapat menyokong kebanyakan telekomunikasi utama seperti Digi, Maxis, Celcom, U Mobile, Unifi Mobile dan Unifi Air.

Sambungan rangkaian wifi portable terbaik ini melancarkan LTE hingga 4G pada kelajuan 150Mbps dan berkemampuan untuk berkongsi peranti sehingga 8 peranti mudah alih. Pada masa yang sama, pengguna pasti akan berpuas hati.

6. TP-Link M7650

wifi portable terbaik

TP-Link M7650 dapat menghubungkan kelajuan muat turun sehingga 600Mbps menggunakan rangkaian LTE 4G + dan 32 peranti secara serentak. Ia menyokong setiap telco utama seperti Celcom sehinggalah kepada U Mobile.

Ramai memilih TP-Link M7650 kerana jangka hayat bateri 3,000 mAh yang dapat bertahan sehingga 10 atau 15 jam bergantung pada penggunaannya.

7. Mifi Portable Data Hotspot

wifi portable terbaik

Sekiranya anda mencari WiFi portable dengan harga mampu milik, MiFi 8000 adalah wifi portable terbaik yang paling sesuai. Ia memiliki skrin sentuh berwarna untuk memeriksa isyarat rangkain, jangka hayat bateri dan tetapan.

Mifi Portable Data Hotspot mempunyai kelebihan dari segi PCMag kerana prestasi 4G yang sangat baik dan jangka hayat baterinya yang mengagumkan selama 15 jam.

8. Alcatel Linkzone

wifi portable terbaik

Alcatel Linkzone ini mempunyai berat lebih dari 3 ons dan lebih kecil daripada dek daun terup. Ia mudah disimpan di dalam poket dan dibawa ke mana sahaja.

Wifi portable terbaik ini menyediakan sambungan Wi-Fi 802.11b / g / n sehingga 15 peranti dengan menggunakan rangkaian GSM. Malangnya, ia hanya berfungsi pada jalur 2.4 GHz.

Baterinya 1,800 mAh sedikit lebih kecil daripada WiFi portable yang lain dan menyediakan sekitar 6 jam penggunaan. Selain itu, ia tidak mempunyai skrin paparan, jadi segala kelajuan internet tidak akan diketahui oleh kita.

9. Alcatel Linkzone 2

wifi portable terbaik

Alcatel Linkzone 2 dapat menyambungkan rangkaian Wi-Fi peribadi anda dalam beberapa saat sahaja. Wifi ini menawarkan kelajuan muat turun sehingga 150Mbps dan kelajuan muat naik 50 Mbps.

Berbanding dengan model sebelumnya, Alcatel Linkzone 2 mempunyai bateri 4,400 mAh yang jauh lebih besar dan mampu bertahan sehingga 24 jam. Mempunyai reka bentuk yang kompak, wifi portable terbaik ini juga dapat menghubungkan sehingga 16 peranti serta menyokong 2.4 dan 5.0 GHz bandz.

10. NETGEAR Orbi Tri-Band Wi-Fi Router

wifi portable terbaik

Sekiranya anda tinggal di kawasan pedalaman yang sukar menerima signal internet, kami mengesyorkan anda menggunakan WiFi portable daripada Netgear ini. Ia menawarkan kelajuan internet pantas sehingga 1.2Gbps dan merangkumi sehingga 2,000 kaki persegi.

11. NETGEAR Nighthawk 5G Mobile Hotspot Pro

wifi portable terbaik

WiFi portable terbaik ini memberi penyambungan rangkaian 5G yang menarik perhatian generasi muda kini. Nighthawk 5G Mobile Hotspot Pro berfungsi menyambungkan Wi-Fi 6 pantas dan membolehkan penggunaan sehingga 32 buah peranti serentak.

Ia mempunyai reka bentuk yang padat dengan skrin sentuh yang selesa dan mampu bertahan sehingga 8 jam penggunaannya.

12. TP-Link N300 WiFi Portable Nano

wifi portable terbaik

TP-Link N300 yang merupakan wifi portable terbaik ini menawarkan kelajuan WiFi 300Mbps pada jalur 2.4G hertz. Ia sangat hebat untuk streaming dan permainan dalam talian serta saiznya yang kecil juga agak senang untuk dibawa ke mana sahaja. Selain itu, tempoh waranti yang disediakan adalah selama 2 tahun sahaja.

Berikut adalah wifi portable terbaik di Malaysia yang boleh anda pilih. Pasti akan memudahkan urusan pekerjaan anda. Jom baca juga seterika terbaikMicrowave oven terbaik Malaysiatermometer terbaik dan mekap remover drugstore terbaik.

Produk di atas adalah cadangan oleh penulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman. Ianya bukan mewakili kenyataan Bidadari.my.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


error: Content is protected !!
.