Jaringan internet sentiasa diperlukan dalam negara kita, wifi portable terbaik pastinya diperlukan walau dimana kita berada. Penggunaan internet pastinya menjadi satu keperluan. Namun, tak semua tempat menawarkan kemudahan jaringan WiFi yang percuma.

Sebagai contoh, di luar kawasan kafe, pusat membeli-belah atau stesen keretapi, amat sukar mendapatkan rangkaian internet yang lancar dan selamat. Bagi kawasan rumah pula, penting untuk anda ketahui apakah wifi terbaik yang boleh digunakan.

Wifi postable juga sangat mudah digunakan di mana-mana sahaja kerana anda boleh sambungkannya ke peranti mudah alih seperti telefon pintar, komputer riba ataupun tablet. Jom lihat antara 12 WiFi Portable yang boleh anda pertimbangkan untuk gunakannya.

1. Tenda 4G180

wifi portable terbaik

Tenda 4G180 cukup ringan untuk menjadikannya mesra perjalanan. Wifi portable terbaik ini menyokong rangkaian 4G tempatan dan juga global.

Peranti ini serasi dengan kebanyakan syarikat telekomunikasi utama seperti Maxis, Digi dan Unifi Mobile tetapi ia tidak menyokong Unifi Air dan Yes 4G. Jangka hayat baterinya sangat panjang dan dapat bertahan selama 6 – 10 jam penggunaan secara berterusan. 

Anda boleh berkongsi sambungan WiFi portable ini kepada 10 peranti mudah alih pada masa yang sama. Ia juga mempunyai slot microSD, yang membolehkan anda menyimpan barang digital anda seperti foto dan video sehingga 32GB.

2. Prolink PRT7011L Hotspot

wifi portable terbaik

Sekiranya anda memerlukan wifi portable untuk kegunaan hotspot, apa kata anda cuba gunakan Prolink PRT7011L. WiFi portable terbaik ini mampu menyokong kelajuan data sehingga 150Mbps.

Ia juga berfungsi menghubungkan sehingga 11 peranti mudah alih secara serentak. Ianya dilengkapi dengan kapasiti bateri 2,000 mAh, yang dikatakan mampu bertahan sehingga 10 jam.

3. NETGEAR Nighthawk M1 Wi-Fi Hotspot

Sekiranya anda ingin menggunakan hotspot Wi-Fi di AT&T, kami mengesyorkan anda menggunakan WiFi portable dari Netgear. Wifi portable terbaik ini mampu menampung sehingga 20 peranti melalui Wi-Fi 2,4 GHz dan 5 GHz.

Ia turut dilengkapi dengan bateri 5,040 mAh yang dapat bertahan selama sehari dan menggunakan sistem pengecasan pantas.

4. HUAWEI E5577 E5577CS-321 4G LTE

Huawei E5577-321 ini direka dengan padat dan baik. Rekaan sizenya yang kecil memudahkan pembeli untuk membawanya kemna-mana. 

Huawei E5577-321 menyediakan banyak kefleksibelan semasa memilih data pakej dan pembekal rangkaian. Hal ini menjadi kelebihan bagi mereka yang suka melancong ke luar negara yang melibatkan kad SIM antarabangsa.

Kelajuan 4G sehingga 150Mbps disokong dengan tempat liputan Wi-Fi mudah alih ini boleh di charge menggunakan kabel USB standard.  Bateri yang sebesar 3,000mAh. Jika anda mencari salah satu tempat liputan Wi-Fi mudah alih terbaik di pasaran pada masa ini, pastikan anda memasukkan model ini dalam senarai anda.

5. GlocalMe U3X Mobile Hotspot

Jenama ini menyasarkan penggunaan wifi mudah alih tanpa perlu menggunakan sim card. Lebih menarik lagi, wifi ini boleh menukar rangkaian yang tersedia secara bijak. Hal ini bermakna, anda tidak perlu risau mengenai sambungan yang akan anda terima daripada lokasi anda. Wifi ini merupakan antara wifi portable terbaik yang dapat anda miliki.

Selain itu, kelajuan muat turun 4G berkelajuan tinggi (sehingga 150Mbps) dengan peranti GlocalMe ini. Anda juga boleh menggunakan aplikasi yang disertakan untuk membeli data yang anda perlukan. Pembayaran juga boleh dilakukan mengikut hari, bulan, wilayah atau gigabait.

Bateri 3,500mAh yang agak besar menjadikannya sesuai untuk dibawa ketika melakukan perjalanan jauh. Beratnya yang hanya 148 gram menjadikannya pilihan bagi mereka yang suka bercuti.

6. TP-Link M7650

wifi portable terbaik

TP-Link M7650 dapat menghubungkan kelajuan muat turun sehingga 600Mbps menggunakan rangkaian LTE 4G + dan 32 peranti secara serentak. Ia menyokong setiap telco utama seperti Celcom sehinggalah kepada U Mobile.

Ramai memilih TP-Link M7650 kerana jangka hayat bateri 3,000 mAh yang dapat bertahan sehingga 10 atau 15 jam bergantung pada penggunaannya.

7. Mifi Portable Data Hotspot

wifi portable terbaik

Sekiranya anda mencari WiFi portable terbaik dengan harga mampu milik, MiFi 8000 adalah wifi portable terbaik yang paling sesuai. Ia memiliki skrin sentuh berwarna untuk memeriksa isyarat rangkain, jangka hayat bateri dan tetapan.

Mifi Portable Data Hotspot mempunyai kelebihan dari segi PCMag kerana prestasi 4G yang sangat baik dan jangka hayat baterinya yang mengagumkan selama 15 jam.

8. Alcatel Linkzone

wifi portable terbaik

Wifi portable terbaik yang lain ialah Alcatel Linkzone ini mempunyai berat lebih dari 3 ons dan lebih kecil daripada dek daun terup. Ia mudah disimpan di dalam poket dan dibawa ke mana sahaja.

Wifi portable terbaik ini menyediakan sambungan Wi-Fi 802.11b / g / n sehingga 15 peranti dengan menggunakan rangkaian GSM. Malangnya, ia hanya berfungsi pada jalur 2.4 GHz.

Baterinya 1,800 mAh sedikit lebih kecil daripada WiFi portable yang lain dan menyediakan sekitar 6 jam penggunaan. Selain itu, ia tidak mempunyai skrin paparan, jadi segala kelajuan internet tidak akan diketahui oleh kita.

9. Alcatel Linkzone 2

wifi portable terbaik

Alcatel Linkzone 2 dapat menyambungkan rangkaian Wi-Fi peribadi anda dalam beberapa saat sahaja. Wifi ini menawarkan kelajuan muat turun sehingga 150Mbps dan kelajuan muat naik 50 Mbps.

Berbanding dengan model sebelumnya, Alcatel Linkzone 2 mempunyai bateri 4,400 mAh yang jauh lebih besar dan mampu bertahan sehingga 24 jam. Mempunyai reka bentuk yang kompak, wifi portable terbaik ini juga dapat menghubungkan sehingga 16 peranti serta menyokong 2.4 dan 5.0 GHz bandz.

10. NETGEAR Orbi Tri-Band Wi-Fi Router

wifi portable terbaik

Sekiranya anda tinggal di kawasan pedalaman yang sukar menerima signal internet, kami mengesyorkan anda menggunakan WiFi portable daripada Netgear ini. Ia menawarkan kelajuan internet pantas sehingga 1.2Gbps dan merangkumi sehingga 2,000 kaki persegi.

11. NETGEAR Nighthawk 5G Mobile Hotspot Pro

wifi portable terbaik

WiFi portable terbaik ini memberi penyambungan rangkaian 5G yang menarik perhatian generasi muda kini. Nighthawk 5G Mobile Hotspot Pro berfungsi menyambungkan Wi-Fi 6 pantas dan membolehkan penggunaan sehingga 32 buah peranti serentak.

Ia mempunyai reka bentuk yang padat dengan skrin sentuh yang selesa dan mampu bertahan sehingga 8 jam penggunaannya.

12. TP-Link N300 WiFi Portable Nano

wifi portable terbaik

TP-Link N300 yang merupakan wifi portable terbaik ini menawarkan kelajuan WiFi 300Mbps pada jalur 2.4G hertz. Ia sangat hebat untuk streaming dan permainan dalam talian serta saiznya yang kecil juga agak senang untuk dibawa ke mana sahaja. Selain itu, tempoh waranti yang disediakan adalah selama 2 tahun sahaja.

Berikut adalah wifi portable terbaik di Malaysia yang boleh anda pilih. Pasti akan memudahkan urusan pekerjaan anda. Jom baca juga seterika terbaikMicrowave oven terbaik Malaysiatermometer terbaik dan mekap remover drugstore terbaik.

Produk di atas adalah cadangan oleh penulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman. Ianya bukan mewakili kenyataan Bidadari.my.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.