Cara paling cepat dan tepat untuk memeriksa gejala demam adalah dengan termometer. Dengan kewujudan Coronavirus pada tahun 2020, amat penting untuk kita mengambil suhu setiap hari bagi memantau kesihatan.

Mencari termometer untuk kegunaan diri dan keluarga tidak sukar. Jom lihat antara 9 termometer terbaik di Malaysia.

1. Braun Forehead Thermometer BNT400

termometer terbaik Malaysia

Braun Forehead Thermometer BNT400 adalah termometer yang sangat baik untuk kanak-kanak dan bayi kecil. Ia digunakan sebagai termometer inframerah tanpa sentuhan dan dapat mengukur suhu sekumpulan orang dengan cepat.

Jadi, kita hanya memerlukan masa sekitar 2 saat untuk mendapatkan bacaan yang tepat dengan Braun Thermometer ini. Sekiranya ini pertama kalinya anda menggunakan termometer dahi, jangan risau kerana disertakan sistem panduan untuk anda ikuti.

Sensor jarak akan merasakan jarak yang tepat sehinggakan anda dapat mengikuti arahannya. Selain itu, skrin LCD termometer terbaik Malaysia ini mempunyai lampu yang dapat melihat bacaan suhu walaupun dalam gelap.

2. Rossmax RA600 Infrared Ear Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Termometer Telinga Inframerah Rossmax RA600 telah menjalani banyak ujian klinikal dan penggunaan perubatan kerana ketepatannya. Ia telah mencapai standard European EN EN 12470-5: 2003 dan setepat kaedah pengukuran suhu oral.

Ciri lain yang terdapat dari termometer ini juga termasuklah penggera demam, tetapan memori 9, lampu latar dan fungsi pemadaman automatik yang membantu menjimatkan bateri.

Selain itu, apabila bateri termometer ini lemah, terdapat indikator untuk memberi tahu waktu untuk menggantikan bateri.

3. Xiaomi Mijia I-Health Infrared Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Xiaomi adalah salah satu jenama termometer terbaik Malaysia kegemaran ramai di dunia dan selalu dirancang dengan baik dan bahagian terbaiknya ialah produknya lebih berpatutan daripada jenama yang lainnya.

Thermometer Inframerah Xiaomi Mijia iHealth mempunyai reka bentuk minimalis serba putih. Ia juga menawarkan pengimbasan suhu cepat hanya dalam 1 saat tanpa memerlukan sebarang sentuhan.

Ini bermakna anda tidak perlu mengeluarkan wang tambahan untuk menggantikan penutup telinga jika anda perlu mengukur suhu beberapa orang dengan kerap. Dengan hanya 2 bateri AAA, anda boleh menggunakan termometer ini secara efisien sehingga 3000 kali.

4. Tommee Tippee Digital Ear Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Termometer Telinga Digital Tommee Tippee adalah salah satu termometer terbaik Malaysia untuk bayi yang baru lahir. Anda akan mendapati bahawa hujung telinganya lebih kecil daripada biasa yang menjadikannya lebih selesa apabila dimasukkan ke dalam telinga.

Oleh itu, ia sangat selamat digunakan pada bayi atau anak yang baru lahir. Setelah dimasukkan, bacaan suhu akan didapati di bawah 1 saat.

Kepantasannya dalam membaca suhu bagi kanak-kanak menjadikannya mudah. Ia kerana mereka tidak akan menyedari penggunaan termometer ini terutamanya ketika mereka sedang tidur.

5. Autumnz Baby Digital Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Dengan harga bawah RM15, Autumnz Baby Digital Thermometer adalah salah satu termometer digital termurah di Malaysia. Hujung termometer ini sangat lembut dan mudah lentur akan membuatkan kanak-kanak berasa selesa.

Di skrin termometer ini, terdapat indikator demam yang menunjukkan julat bacaan suhu. Jika suhu terlalu tinggi, penggera demam juga akan berbunyi.

Anda juga dapat membandingkan bacaan suhu semasa dengan bacaan sebelumnya dengan fungsi ingatan memorinya. Sekiranya anda mencari termometer yang murah, dapatkan Autumnz Baby Digital Thermometer sekarang!

6. Medisana TM700 Digital Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Sekiranya termometer telinga atau dahi terlalu mahal, apa kata anda cuba termometer terbaik Malaysia iaitu Termometer Digital Medisana TM700. Dengan termometer ini, anda boleh memilih untuk mengukur suhu anda secara meletakkan di mulut, ketiak atau dubur.

Anda boleh mendapatkan bacaan suhu dalam masa 10 saat yang sememangnya cukup cepat untuk termometer digital. Jika anda merasakan suhu badan terlalu tinggi, penggera demam akan berbunyi untuk memberi amaran kepada anda.

Pada awal dan akhir pengambilan suhu, akan ada juga peringatan yang menjadikan keseluruhan proses berjalan dengan sangat lancar.

7. Beurer FT65 Forehead Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Beurer FT65 Forehead Thermometer menjadikan pengambilan suhu cepat dan mudah untuk seisi keluarga. Ia mengukur suhu dari dahi dan anda tidak memerlukan termometer peribadi. Paparannya yang besar menjadikan bacaan suhu menjadi sangat mudah dibaca walaupun bagi orang tua yang kurang penglihatan. 

Selain itu, terdapat ruang penyimpanan untuk bacaan suhu 10 terakhir, tidak perlu menuliskannya. Selain dahi, termometer ini juga dapat mengukur suhu dari telinga, objek, cecair atau di atas sebarang permukaan.

Jika anda ingin membeli termometer untuk orang yang berumur, termometer terbaik Malaysia ini adalah pilihan yang tepat.

8. Omron Ear Thermometer MC-523

termometer terbaik Malaysia

Dengan Omron Ear Thermometer MC-523, anda boleh mendapatkan pengukuran suhu yang cepat dan tepat hanya dalam masa 1 saat.

Kepantasan ini sangat mudah apatah lagi apabila anda perlu mengendalikan bayi atau anak yang tidak akan suka benda asing berada di telinga mereka. Bentuk ergonomik termometer ini menjadikannya senang dipegang semasa pengukuran suhu untuk orang lain atau juga diri anda.

Sekiranya termometer mengukur bahawa suhu di atas 37.5 ° C, penggera demam akan berbunyi untuk memberi amaran kepada anda. Suhu termometer ini boleh dipilih dalam bacaan Celsius atau Farenheit bergantung kepada pilihan anda.

9. Braun ThermoScan 7 Infrared Ear Thermometer

termometer terbaik Malaysia

Termometer Telinga Inframerah Braun ThermoScan 7 adalah termometer terbaik untuk bayi dan kanak-kanak. Braun adalah jenama alat perubatan yang sangat dipercayai di seluruh dunia sehingga merupakan jenama nombor satu yang disyorkan dan digunakan oleh para doktor.

Braun ThermoScan 7 dilengkapi dengan Teknologi Precision Age yang membolehkan anda mengetahui sama ada anak anda demam setelah menyesuaikan diri dengan usianya. 

Maklumat tersebut diberi dalam kumpulan berwarna. Warna hijau untuk suhu normal, kuning untuk suhu sederhana dan merah untuk suhu tinggi. Dengan panduan mudah ini, anda juga akan mengetahui dengan cepat bila anak anda menghidap demam.

Ketepatan termometer ini adalah yang terbaik dan mempunyai hujung yang bermula pada suhu 34 C yang membantu anda mendapatkan suhu yang betul dari bacaan pertama. 

Termometer terbaik Malaysia ini juga mempunyai sistem panduan yang membunyikan bunyi bip ketika diposisikan dengan betul di telinga. Ia menyimpan 9 bacaan suhu terakhir sehingga anda dapat memeriksa kembali suhu dengan mudah.

Itulah antara termometer terbaik malaysia. Jom baca juga Pisau Dapur TerbaikJenama travel backpack terbaikKamera mirrorless terbaik Malaysia dan Makep Remover Drugstore terbaik Malaysia.

Produk di atas adalah cadangan oleh penulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman. Ianya bukan mewakili kenyataan Bidadari.my.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.