Sebab utama orang membeli mikrowave oven adalah kerana perkakas dapur ini dapat memasak makanan lebih cepat. Ia adalah ketuhar konvensional dan proses takkan merosakkan kualiti makanan.

Dari segi kesihatan, ia membolehkan kita menikmati makanan yang lebih sihat dan tidak kehilangan semua nutrien yang diperlukan. Mikrowave oven juga menggunakan tenaga yang lebih rendah daripada pembakar gas dan ketuhar konvensional.

Dengan semua kelebihan yang ditawarkan, tidak hairanlah jika microwave oven ini perlu ada di setiap rumah. Bagi anda yang ingin mencuci mata melihat microwave oven, berikut adalah 12 microwave oven terbaik Malaysia.

1. AmazonBasics Microwave Alexa

microwave oven terbaik Malaysia

Microwave oven terbaik Malaysia ini adalah Gelombang Mikro AmazonBasics yang mempunyai semua fungsi asas mikrowave yang kita perlukan. Uniknya, ia mempunyai satu ciri yang sangat istimewa iaitu Alexa.

Dengan Alexa, anda boleh menggunakan suara anda untuk mengawal mikrowave ini. Tetapi, untuk melakukannya, anda harus membeli satu lagi peranti yang disebut “Echo Dot”.

Tanpa Echo Dot, Alexa tidak akan berfungsi. Jadi, dengan adanya Alexa, semua yang perlu dimasak hanyalah perlu diberitahu kepada Alexa.

2. Toshiba EM131A5C-BS

microwave oven terbaik Malaysia

Microwave Toshiba dengan kapasiti 1.2 kaki padu ini diperbuat daripada keluli tahan karat hitam pada bahagian luarnya. Ia kelihatan elegan dan terdapat panel paparan digital yang besar di hadapan microwave ini.

Di bawah paparan digitalnya, terdapat 6 butang pratetap dan anda boleh memilih untuk memasak popcorn, pizza, dan sebagainya.

Sangat mudah digunakan dan anda hanya perlu masukkan makanan ke dalam pinggan putar. Kemudiannya, tekan salah satu butang pratetap yang anda inginkan. Microwave ini akan memasak makanan anda dengan masa yang telah ditetapkan.

3. Panasonic NN-SU656B

microwave oven terbaik Malaysia

Terdapat paparan 4 digit dengan LED yang terang menjadikan penampilannya tampak mewah. 6 butang fungsi utama tepat di bawah paparan digital iaitu popcorn, sensor reheat, sensor cook, level power, auto defrost dan tetap hangat masih tersedia.

Dengan fungsi ini, anda tidak perlu mempunyai pengetahuan tentang cara memasak popcorn dan sebagainya.  Semua perkara mengenai masakan diambil alih oleh microwave ini dan hidup anda lebih mudah.

Selain itu, microwave oven terbaik Malaysia ini juga lengkap dengan fungsi ‘child lock’ bagi melindungi anak-anak anda daripada menyalahgunakan microwave tersebut.

4. Commercial Chef CHM770B

microwave oven terbaik Malaysia

Ini adalah microwave Chef Komersial yang sesuai untuk dapur bersaiz kecil atau sederhana. Ia sangat sesuai jika anda tidak mempunyai banyak ruang meja makan.

Microwave ini dilengkapi dengan 10 tahap level memasak yang membolehkan anda memasak makanan dengan hasil yang diinginkan. Microwave ini turut dilengkapi dengan sistem defrost dan juga child lock. 

5. Sharp Microwave ZSMC0710BB

microwave oven terbaik Malaysia

Sama seperti kebanyakan micowave di pasaran, ia mempunyai 6 butang pratetap iaitu memasak popcorn, kentang, pizza, sayur beku, minuman, dan panaskan semula.

Pintunya pula diperbuat daripada kaca kalis calar. Jika anda inginkan microwave oven terbaik Malaysia yang elegan, Sharp Microwave ZSMC0710BB adalah jawapannya.

6. Panasonic Microwave Oven NN-SN651B

microwave oven terbaik Malaysia

Menggunakan teknologi penyongsang yang dipatenkan, makanan yang akan dimasak akan lebih baik dan enak.

Apabila gelombang mikro menggunakan teknologi penyongsang untuk memasak makanan, ia akan menggunakan daya rendah yang berterusan dalam keseluruhan proses memasak sehingga makanan tidak terlalu masak dan menjadi hangit.

Dengan kelebihan teknologi ini juga, kelajuan defrost juga menjadi cepat. Anda akan dapat mencairkan makanan lebih cepat daripada biasa.

7. GE PEM31SFSS Microwave

microwave oven terbaik Malaysia

Microwave oven terbaik Malaysia dihasilkan dari keluli ini tahan karat dengan kapasiti 1.1 kaki kubus dan mempunyai kuasa 800 watt.

Terdapat beberapa program memasak termasuk panaskan semula, minuman, popcorn, sayur-sayuran, kentang, alat memasak automatik, masak cepat, defrost dan sebagainya.

Microwave ini mempunyai sensor terpasang yang digunakan untuk memantau kelembapan makanan anda. 

Secara keseluruhan, harganya amat mahal. Namun, sekiranya anda mempunyai bajet yang banyak, microwave ini patut dibeli oleh anda.

8. Sharp 1,000W Countertop Microwave ZSMC1131CB

microwave oven terbaik Malaysia

Ia mempunyai kuasa 1000 watt dan paparan digital LED yang terang yang boleh digunakan sebagai jam atau pemasa dapur. Semasa microwave ini beroperasi, maklumat akan dipaparkan pada paparan LED tersebut.

Microwave oven terbaik Malaysia ini mempunyai 10 tahap level memasak yang membolehkan anda memilih untuk memasak pelbagai jenis makanan atau berdasarkan pilihan peribadi yang anda inginkan.

Paling penting, ia sangat sesuai bagi anda yang sibuk kerana microwave ini mampu untuk memasak dengan cepat.

9. Farberware FMO11AHTBKD 1000-Watt

microwave oven terbaik Malaysia

Ini adalah mikrowave Farberware dengan kapasiti 1.1 kaki kubus yang mempunyai kuasa 1000 watt. Microwave oven terbaik Malaysia ini membolehkan anda memanaskan makanan dalam masa yang singkat.

Terdapat 10 level kuasa yang membolehkan anda mengaturnya mengikut kesesuaian anda. Sama seperti microwave yang lain, ia juga dilengkapi dengan paparan LED dan 6 butang pratetap. 

Anda juga dapat mengunci papan kekunci microwave ini apabila anda tidak menggunakannya. Sekiranya anda mempunyai anak, fungsi ini sangat berguna buat anda.

10. Morgan MMO-BB20M

microwave oven terbaik Malaysia

Microwave dari Morgan ini adalah salah satu microwave yang paling murah di pasaran tetapi kualitinya setanding dengan yang berjenama dan mahal.

Pintunya dilengkapi dengan kunci keselamatan yang dijamin tidak mudah dibuka oleh kanak-kanak. Fungsi defrost pada mikrowave ini pula dapat mencairkan makanan sejuk beku dalam masa 30 minit.

11. Midea 20L MM720CXM

microwave oven terbaik Malaysia

Microwave oven terbaik Malaysia ini mudah dikendalikan dan terkenal dengan kualitinya yang terbaik. Ia dapat mencairkan makanan sejuk beku hanya dalam masa beberapa minit. Oven ini juga boleh menampung kapasiti hingga 20L dan selamat digunakan.

12. Pensonic PMW-280MD

microwave oven terbaik Malaysia

Microwave Pensonic PMW-280MD ini dibekalkan dengan kuasa output 900 watt dan kapasiti 28L. Ia juga mempunyai sukatan masa selama 95 minit dan pintu pemegang tarik untuk membantu anda mengambil makanan tanpa menyentuhnya ketika panas. Microwave oven terbaik Malaysia ini turut memiliki fungsi keselamatan ‘child lock’ yang agak baik.

Itulah antara microwave oven terbaik malaysia. Jom baca juga Pisau Dapur TerbaikJenama travel backpack terbaikKamera mirrorless terbaik Malaysia dan Makep Remover Drugstore terbaik Malaysia.

Produk di atas adalah cadangan oleh penulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman. Ianya bukan mewakili kenyataan Bidadari.my.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.