Selain kamera DSLR, ramai pencinta fotografi kini menggunakan kamera mirrorless. Kamera mirrorless lebih ditujukan kepada kamera lensa yang boleh ditukar tanpa cermin tetapi kamera mirrorless ini tidak dilengkapi dengan cermin seperti kamera DSLR.

Jadi dengan tiadanya cermin, ia lebih ringkas berbanding dengan kamera DSLR. Selain itu, kamera mirrorless juga dikenali sebagai kamera sistem kompak yang menonjolkan badannya yang lebih kompak tetapi lensanya dapat ditukar.

Harga kamera mirrorless adalah sekitar ribuan ringgit. Jom lihat 12 kamera mirrorless terbaik Malaysia yang tak rugi untuk anda cuba guna!

1. Canon EOS R6

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Sekiranyya anda memiliki kamera DSLR dan ingin bertukar kepada kamera mirrorless, Canon EOS R6 adalah kamera yang sangat sesuai!

Salah satunya adalah kerana tidak ada kamera lain yang dapat menandingi sistem Dual Pixel CMOS AF II milik kamera ini. Ia juga dilengkapi dengan penstabilan imej yang mengagumkan dengan lensa 20MP dan kualiti video 4K / 60p yang sangat bagus.

2. Sony A7 III

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Kamera mirrorless terbaik Malaysia ini dilancarkan pada tahun 2018. A7 III telah menerima kemas kini firmware yang mengandungi ciri baru yang turut menjadikan kamera ini sangat hebat.

Ia menjadi salah satu kombinasi saiz dan ciri terbaik yang dapat ditemukan dalam kamera mirrorless. Beberapa kelebihannya termasuklah sensor 24.2MP full-frame elok digunakan dalam pelbagai keadaan pencahayaan, sementara sistem AF 693-point canggihnya kini lebih baik dengan kemas kini firmware tersebut.

3. Fujifilm X-T30

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Walaupun dilancarkan pada Februari 2019, Kamera mirrorless terbaik Malaysia ini masih sesuai untuk semua perkara seperti mengambil gambar biasa sehinggalah kepada fotografi lanskap.

Kamera ini ditambah dengan rangkaian mod Simulasi Kamera Fujifilm yang biasa, yang memperlihatkan penampilan lama kamera syarikat ini. Kamera Fujifilm X-T30 adalah kamera serba boleh yang hebat dan menarik.

4. Sony A1

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Kamera mirrorless Sony A1 terkenal dengan kemajuan teknologinya dan menunjukkan evolusi canggih yang pantas.

Ia adalah kamera mirrorless terbaik yang mempunyai resolusi tinggi yang terperinci pada 30fps dan juga autofokus hibrid 759-point. Sensor bingkai penuh 50.1MP kamera ini juga sesuai untuk videografi yang mampu merakam rakaman 8K.

5. Sony A6100

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Sony A6000 kekal sebagai kamera mirrorless yang popular untuk pemula fotografi dalam pakej yang biasa tetapi mengagumkan. Kamera A6100 ini menggunakan sistem autofokus A6600 untuk memberikan keupayaan pengesanan berterusan yang pantas untuk kedua-dua gambar dan video.

Sememangnya ia merupakan kamera mirrorless serba boleh yang hebat yang harus dibeli oleh pemula fotografi.

6. Sony A7S III

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Kamera Sony A7S III pula adalah kamera video hibrid terbaik yang boleh anda beli. Sony A7S III telah menjadi kamera video 4K terbaik setakat ini.

Sensor pencahayaan belakang 12.1MP kamera mirrorless terbaik Malaysia dapat merakam untuk waktu yang sangat lama dalam cahaya yang sangat rendah. Hayat baterinya pula sekitar 75 minit semasa merakam dalam resolusi 4K.

7. Nikon Z6

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Kamera Nikon Z6 menggabungkan sensor 24.5MP yang sangat baik dengan 3.69 juta titik EVF super tajam dan video 4K yang indah.

Dengan kemas kini firmwarenya baru-baru ini memberikan hasil yang baik. Harganya sangat murah dan berpatutan untuk dibeli.

8. Sony Alpha A9

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Sony Alpha 9 yang merupakan salah satu Kamera mirrorless terbaik Malaysia ini dilengkapi dengan resolusi bingkai penuh 24 MP (35,6 x 23,8 mm) sensor BSI-CMOS dan ciri pemprosesan BIONZ X.

Dengan sensor dan pemprosesan ini, kamera mirrorless ini mempunyai kelebihan resolusi maksimum 6,000 x 4,000 piksel dengan nisbah aspek 3: 2 dan 16: 9.

Ciri lain yang terdapat pada kamera ini adalah sensor kamera dengan penapis anti-alias (low pass) yang meningkatkan ketajaman dan memberikan perincian secara drastik.

9. Panasonic Lumix S1

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Keupayaan kamera Panasonic Lumix S1 ini adalah untuk mengambil gambar sangat mengagumkan. Selain mengambil gambar pada 24MP, anda juga boleh beralih ke mod resolusi tinggi sehingga 96MP sekiranya menggunakan tripod.

Gambar yang dihasilkan oleh kamera ini mempunyai kontras dan warna yang lebih baik. Autofokus dan pengecaman wajah juga cukup bagus walaupun dalam gelap yang merupakan antara kamera mirrorless yang terbaik di pasaran.

10. Samsung NX3000

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Samsung NX3000 adalah kamera mirrorless terbaik Malaysia yang dicipta oleh Samsung yang dilengkapi dengan sensor CMOS, lensa 20MP dan skrin 3 inci. Pastinya ia akan memudahkan pengguna untuk mengambil gambar.

Sejajar dengan trend semasa, Samsung NX3000 dilengkapi dengan sambungan Wi-Fi yang memudahkan perkongsian data.

11. Canon EOS M10

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Kamera mirrorless biasanya lebih mahal daripada kamera DSLR. Jika anda mempunyai bajet yang terhad, kamera Canon EOS M10 wajib anda pilih.

Kamera mirrorless terbaik Malaysia mempunyai sensor lensa 18MP yang mampu menangkap gambar dengan baik dan sangat bagus. Ia mampu menangkap gambar dalam pelbagai pencahayaan dan dapat merakam video pada 1080p tanpa sebarang masalah.

12. Fujifilm Z-A2

Kamera mirrorless terbaik malaysia

Fujifilm X-A2 merupakan kamera mirrorless terbaik Malaysia dengan reka bentuk badan yang anggun dan sangat ringan. Ia mempunyai lensa 16 MP dan dilengkapi dengan sensor CMOS yang dapat menghasilkan kualiti gambar terbaik dengan resolusi maksimum sehingga 4,896 x 3,264 pixel.

Ia turut lengkap dengan skrin 3 inci yang boleh dibengkokkan sehingga 180 darjah pastinya sesuai untuk swafoto. Pelbagai ciri hebat seperti 9 mod autofokus akan menjadikan kualiti gambar diambil tampak lebih baik.

Berikut adalah kamera mirrorless terbaik malaysia boleh anda pilih mengikut kesesuaian anda. Jom baca juga Travel backpack terbaik, Kamera 360 Terbaik Malaysia, Smartphone Andriod Terbaik Malaysia dan Sejadah Terbaik.

Produk di atas adalah cadangan oleh penulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman. Ianya bukan mewakili kenyataan Bidadari.my.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.