Bila sebut tentang karipap, pasti anda akan terbayang-bayang gambar karipap yang rangup menggebukan dalam fikiran anda kan. Karipap ni sangat sesuai dihidang tidak kira masa, bila dan di mana. Boleh dikatakan makanan kegemaran orang kita lah. Senang didapati dijual di mana-mana tapi nak cari yang betul-betul sedap, kene cari keliling daerah dulu lah kan. Hihi
Ramai yang jual karipap ni kat luar sana tapi mereka hanya sekadar menjual. Tak jaga kualiti. Ye lah kan nak cari untung semata-mata sampai tak kesah dah kualiti karipap tu sedap ker tidak untuk santapan pembeli. Jadi, nak puas hati, lebih baik kita masuk dapur, uli doh buat sendiri karipap kegemaran kita. Hati tak sakit, perut kenyang kepuasan.
Karipap ni ada karipap biasa dan karipap pusing. Bezanya ialah karipap pusing ni lebih cantik sebab bentuk spiral yang dihasilkan setelah gulungan dan gelekan berkali-kali. Gigih lah sikit nak membuatnya ni. Disebabkan kegigihan dan kesungguhan, maka karipap pusing ni akan lebih gebu, sedap dan rangup daripada karipap biasa. Haa alang2 buat karipap tu, buatlah terus karipap pusing. Lagi sedap dan puas hati tau.
Kali ini, kami kongsikan resepi karipap pusing dari saudari Seri Arisha yang dimuatnaik di facebook untuk perkongsian umum. Beliau menggunakan resepi ini untuk dijadikan karipap frozen banyak-banyak. Haa boleh jual lagi tau. Untung sangat! Jom kita lihat resepi beliau.
Selain resepi karipap pusing, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Oh ya, jangan lupa share dan like resepi ini ya.