Untuk menghasilkan hidangkan yang lazat dan menyelerakan tentunya tidak lengkap jika tidak menggunakan peralatan memasak dan jenis periuk yang sesuai. Periuk merupakan salah satu peralatan wajib di dapur yang berfungsi untuk memasak, merebus, dan menggoreng makanan.
Tahukah anda, setiap periuk mempunyai jenis bahan yang tersendiri dan memberi kesan kepada kesihatan diri kita.
Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda mengenai jenis periuk yang terbaik untuk dijadikan pilihan di rumah.
Sekali pandang nampak sama tetapi sebenarnya kuali dan periuk mempunyai ciri-ciri yang berbeza antara satu sama lain. Misalnya, saiz periuk adalah lebih besar daripada kuali.
Ia mempunyai 2 pemegang untuk memudahkannya diangkat dan dialihkan walaupun besar dan berat. Kemampuannya pula boleh diisi sekurang-kurangnya 2 liter cecair dan sesuai bagi kegunaan memasak dengan air yang banyak seperti merebus pasta, sup, dan sebagainya.
Periuk seramik asli diperbuat daripada 100% seramik (tanah liat, kuartz, atau mineral) tetap yang mempunyai kapasiti haba tinggi dan berupaya mengekalkan suhu panas dalam masa yang lebih lama.
Ada empat pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Jenis periuk ini sesuai untuk merenehkan makanan dan memastikan sajian sentiasa panas pada suhu yang tinggi.
Periuk dari aluminium banyak dijual di pasaran dengan harga yang jauh lebih murah tetapi mempunyai pelbagai kegunaan.
Namun begitu, untuk jangka masa panjang kegunaan periuk aluminium boleh mendatangkan kesan kepada kesihatan diri.
Hal ini kerana, suhu yang tinggi boleh menyebabkan proses “leeching” iaitu pengeluaran logam yang menjadikan makanan tidak selamat dimakan .
Ada dua pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Dikatakan antara pilihan periuk yang paling banyak digunakan dan popular bagi setiap rumah adalah periuk stainless steel.
Periuk ini mampu untuk digunakan bagi semua jenis masakan seperti memanggang, mengukus atau mendidih, tanpa menjejaskan makanan.
Ada dua pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Periuk cast iron atau besi aloi adalah pilihan peralatan dapur yang paling selamat kerana ia diperbuat daripada bahan-bahan yang tidak memberi kesan jangka masa panjang kepada kesihatan diri.
Ada empat pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Kuali yang mempunyai ciri-ciri tidak melekat atau dipanggil non-stick sangat popular digunakan kerana ia memberi kemudahan sepanjang proses memasak.
Ada lima pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Material jenis periuk dari tembaga mempunyai keupayaan menstabilkan konduksi termal yang lebih tinggi daripada satu logam ke logam lain sehingga suhu dapat diagihkan sama ke seluruh permukaan periuk.
Ada dua pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Kali ini kita beralih pada yang lebih klasik pula iaitu periuk tanah liat. Jenis periuk ini banyak digunakan untuk merebus herba dan akar kayu.
Bahkan dalam ilmu perbidanan, periuk tanah liat sangat disarankan untuk merebus segala herba mandian mahupun minuman.
Selain itu, hidangan lain yang terbaik dimasak dalam periuk tanah liat adalah hidangan yang mempunyai sos, seperti kari, sup, periuk panas , atau berasaskan cecair lain.
Ada tiga pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Selalu kita sebut pasal aluminum dan stainless steel sebagai bahan utama dalam pembuatan peralatan memasak. Tetapi mungkin ramai yang tidak perasan, kaca juga mempunyai ciri-ciri menyimpan haba yang sangat baik dan digunakan dalam pembuatan periuk.
Dari segi rekaannya, periuk kaca boleh dikatakan jauh lebih menarik dan cantik dibandingkan dengan jenis periuk yang lain. Ia bahkan membolehkan lauk-pauk dapat terus dilihat dari luar sebab jenis transparent.
Kelebihan lain yang menarik padanya adalah ia jenis tahan lasak yang mana periuk ini sesuai diletakkan dalam microwave, oven, induction cooker dan dapur gas biasa.
Ada dua pantang larang yang perlu anda tahu semasa menggunakan jenis kuali ini iaitu:
Selain dari memahami jenis periuk yang boleh digunakan ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain berkenaan peralatan memasak di dapur seperti:
Sumber: