Kuih yang mendapat tempat di hati segenap lapisan rakyat Malaysia bersesuaian dengan namanya, burger malaysia.
Burger Malaysia menggunakan inti ikan bilis yang pekat.
Burger Malaysia telah lama menjadi kegemaran masyarakat Malaysia. Kuih ini sudah ada sejak lama, selalunya di jual sebagai kuih camilan pagi di gerai makan tepi jalan. Dekat pasar malam pun banyak yang jual kuih ini.
Cara membuat burger Malaysia ini sangat simple dan mudah. Bermula daripada membuat adunan roti hingga membuat isi. Ada dua jenis isi yang biasa digunakan iaitu, isi sambal ikan bilis dan isi sardin.
Berikut kami berkongsi kepada anda cara paling mudah beserta resepi yang lengkap dengan gambar bagi menghasilkan burger mini malaysia yang gebu, lembut dan cepat. Sila ikuti resepi yang dikongsikan oleh Noorastella Muhamma di Facebook. Burger Malaysia yang gebu dan lembut. Tutorial berikut menggunakan 1 kg tepung gandum dan menghasilkan 80 biji burger mini mengikut saiz.
8. Kemudian adun sebati menggunakan air suhu bilik. Tak perlu gunakan air suam. Pastikan doh sedikit lembik dan doh melekat sekitar basin dan jari.
9. Bahagikan doh mengikut saiz kesukaan. Bila proses bahagi doh selesai, boleh mulai panaskan minyak utk menggoreng. Doh ini memamg cepat kembang tanpa perlu tunggu lama di sebabkan penggunaan yis/ragi dan baking powder.
14. Dalam pada itu, sediakan hirisan timun dan inti mengikut kesukaan. Boleh gunakan sambal ikan bilis ataupun sambal udang kering. Di sini sy gunakan ikan sardin dlm tin yg di tumis dan di tambahkan sos cili.
Selamat mencuba!
Selain resepi burger malaysia, kami juga menulis resepi sedap dan mudah lainnya yang mendapat perkongsian ramai. Jemput baca dan mencubanya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.