Selain baju, kain batik, stokin tebal, nursing bra dan kit penjagaan diri, pad bersalin juga merupkan barang keperluan bersalin yang wajib para ibu siapkan.

Bagi bakal-bakal ibu yang baru pertama kali bersalin, artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda tentang kegunaan pad bersalin dan cara pemakaiannya yang betul.

Apa itu pad bersalin?

Maternity pads (pembalut postpartum) atau pad bersalin digunakan oleh wanita setelah melahirkan untuk menyerap darah dan cairan yang keluar dari tubuh setelah proses persalinan.

Umumnya selepas bersalin sama ada secara semula jadi atau melalui pembedahan cesarean, kita akan mengalami pendarahan sehingga enam minggu. 

Justeru penggunaan maternity pads amatlah penting kerana ia dapat memudahkan urusan anda dalam menjaga bayi yang baru lahir, sambil memulihkan diri selepas kelahiran.

Pad bersalin boleh membantu menyerap pendarahan yang lebih berat sambil memastikan anda selesa dan selamat sepanjang proses pemulihan daripada bersalin.

Bukan sahaja selesa, pad bersalin juga lebih selamat digunakan daripada tampon atau cawan haid. 

Hal ini kerana selepas bersalin, anda mungkin masih mengalami koyakan atau luka di dalam atau di sekeliling faraj anda. 

Kegunaan pad bersalin

Terdapat beberapa fungsi pad bersalin. Berikut adalah beberapa kegunaan utama bagi pad bersalin:

 1. Menyerap darah: Setelah melahirkan, wanita biasanya mengalami perdarahan yang disebut lochia. Lochia adalah campuran seperti darah, lendir, dan jaringan yang keluar dari rahim setelah persalinan. Pad bersalin dirancang untuk menyerap cairan ini dan menjaga kebersihan serta keselesaan wanita pasca persalinan.
 2. Memberikan perlindungan: Selain menyerap darah, pad bersalin juga memberikan perlindungan tambahan terhadap kebocoran pasca kelahiran yang dapat mengotorkan pakaian dalam dan pakaian luar.
 3. Memudahkan pemulihan: Dengan menggunakan pad bersalin yang selesa dan mampu menyerap dengan baik, anda boleh lebih fokus pada proses pemulihan pasca bersalin tanpa harus bimbang soal kebersihan diri dan keselesaan.
 4. Mencegah jangkitan bakteria: Pad bersalin membantu menjaga kebersihan di bahagian intim dan mencegah risiko jangkitan pasca bersalin dengan menyerap cairan dan menjaga kulit kering.
 5. Membantu memantau pendarahan: Dengan menggunakan pad bersalin, anda akan lebih mudah memantau proses pemulihan diri dengan baik tanpa sebarang komplikasi.

Tips untuk memilih maternity pad yang sesuai

1. Lembut

Pad bersalin hendaklah lembut pada kulit. Selepas bersalin, anda mungkin mengalami kesakitan di kawasan intim.

Bahkan jika anda pernah dijahit selepas bersalin, lebih penting lagi anda memastikan tidak mengalami lecet pada kulit.

2. Boleh bernafas

Maternity pad hendaklah mempunyai peredaran ke kawasan faraj anda. 

Mengekalkan bahagian ini kering boleh mencegah jangkitan dan menggalakkan penyembuhan yang lebih baik.

3. Kebolehan menyerap

Pendarahan faraj selepas bersalin boleh menjadi sangat sukar untuk beberapa hari pertama kerana badan anda mengeluarkan tisu dan darah dari rahim. 

Pad selepas bersalin dibuat khas untuk menyerap pendarahan yang banyak. Walau bagaimanapun, anda mungkin masih perlu menukarnya dengan kerap.

4. Fleksibal

Setiap wanita selepas bersalin, mereka perlu memfokuskan kepada proses pemulihan diri sepenuhnya di samping menjaga bayi yang baru dilahirkan.

Justeru, pad selepas bersalin anda mestilah fleksibel dan sesuai dengan badan bagi memastikan anda selamat daripada kebocoran semasa berbaring, duduk, berdiri dan berjalan. 

5. Kemampuan menyokong

Badan anda mungkin mengalami perubahan ketara selepas bersalin. Adalah penting memastikan maternity pad anda mempunyai sokongan untuk membuat anda berasa lebih selamat. 

Pad hendaklah cukup panjang dan lebar untuk mengelakkan kebocoran semasa berdiri dan berbaring. 

Cara pakai maternity pad

Berikut adalah langkah-langkah umum cara menggunakan maternity pad:

 1. Persiapkan diri: Pastikan tangan anda bersih sebelum menggunakan maternity pad. Anda juga dinasihatan untuk mencuci tangan dengan sabun sebelum dan sesudah menggunakan pad.
 2. Buka balutan: Buka balutan maternity pad dengan berhati-hati untuk mengelak dari pendedahan kepada bakteria.
 3. Letak di tempat yang betul: Letakkan maternity pad di bawah pakaian dalam anda. Pastikan bahagian yang menyerap cairan berada di sisi yang menghadap tubuh anda.
 4. Lekatkan pad: Beberapa maternity pads memiliki sayap yang boleh dikancingkan atau dilekatkan di sekitar pinggang pakaian dalam.
 5. Ganti secara teratur: Ganti maternity pad setiap beberapa jam atau sesuai keperluan. Pastikan anda memeriksa dan mengganti pad jika sudah penuh atau terasa basah.
 6. Buang dengan betul: Setelah digunakan, buang maternity pad ke tempat sampah. Jangan membuangnya ke dalam toilet kerana ia boleh menyebabkan penyumbatan.
 7. Jaga kebersihan: Selalu menjaga kebersihan bahagian intim dan pakaian dalam anda. Mandi secara teratur dan ganti pakaian dalam yang bersih.
 8. Konsultasikan dengan doktor: Jika anda memiliki pertanyaan atau kekhawatiran tentang penggunaan maternity pad atau anda mengalami masalah seperti perdarahan yang berlebihan atau jangkitan, segera konsultasikan dengan doktor anda.

Bila perlu jumpa doktor?

Pendarahan yang banyak selepas bersalin adalah perkara yang normal berlaku. Walau bagaimanapun, anda harus bercakap dengan doktor jika anda mengalami mana-mana gejala berikut:

 • Suhu melebihi 38°C 
 • Pendarahan yang terlalu banyak dan tidak berhenti
 • Sakit perut yang teruk
 • Gumpalan besar atau kerap
 • Keputihan dengan bau yang tidak biasa
 • Muntah-muntah 
 • Bengkak yang teruk
 • Payudara sakit, merah, atau panas apabila disentuh 

Gejala ini boleh menjadi tanda jangkitan. Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang mungkin mengalami pendarahan selepas bersalin selepas kelahiran, yang memerlukan penjagaan kecemasan. Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami: 

 • Pendarahan yang tiba-tiba bertambah berat 
 • Pendarahan yang berhenti dan bermula semula 
 • Pening atau pengsan 

Selain dari tips memilih pad bersalin ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain berkenaan kehamilan seperti:

Sumber:

 1. Postpartum Pads: What You Need to Know. WebMD
 2. How Many Maternity Pads Will I Need After The Birth? Baby Center

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.