Terdapat banyak jenis perapan ayam yang boleh anda cuba untuk menjadikan hidangan seperti daging dan ayam jadi lebih enak.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda beberapa resepi jenis perapan ayam khusus untuk dibakar, dipanggang dan digoreng yang mudah.

Apa itu perapan?

Yummy.ph

Jenis perapan adalah kaedah merendam makanan dalam campuran bahan-bahan telah diperisa sebelum ia dimasak.

Makanan berasaskan daging seperti ayam, kambing, lembu dan sebagainya selalunya diperap sebelum dibakar.

Bahan-bahan perapan ini boleh diadun dengan asid seperti cuka, lemon dan bahan-bahan lain seperti minyak, rempah-rempah, herba-herba, sos tomato dan sebagainya yang dapat menambahkan rasa pada makanan yang diperap itu.

Berapa lama perlu perap ayam?

Ayam hendaklah diperap sekurang-kurangnya 30 minit sehingga 24 jam. Jika anda perap ayam selama lebih daripada 30 minit, pastikan ia disimpan dalam bekas bertutup dan diletakkan dalam peti sejuk. Untuk hasil terbaik, elak dari perap ayam lebih dari 24 jam.

Jenis perapan ayam

jenis perapan ayam
Fit Foodie Finds

Berikut adalah beberapa jenis perapan ayam yang boleh anda cuba dan sangat mudah untuk dibuat:

1. Perap ayam fajita

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • 2 sudu besar jus limau nipis
  • 1 sudu besar cuka beras
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1/2 sudu teh jintan halus
  • 1/8 sudu teh paprika salai
  • 1 sudu kecil serbuk bawang putih
  • 1 sudu kecil bawang putih dikisar
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/8 sudu teh lada kisar
  • 1 sudu besar ketumbar dicincang

2. Perap ayam lemon

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih dikisar
  • 3 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu teh mustard kisar
  • 1 sudu besar dill segar
  • 1/2 sudu besar cukar beras putih
  • 2 sudu teh madu atau sirap maple
  • 1/4 sudu teh garam

3. Perap ayam BBQ

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 1/4 minyak zaitun
  • 1/4 cawan sos BBQ
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1/2 sudu teh paprika salai
  • 2 ulas bawang putih dikisar
  • 1/4 sudu teh gra,
  • 1/4 sudu teh lada

4. Perap ayam teriyaki

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 1/4 cawan kicap
  • 2 sudu teh halia parut
  • 1/2 sudu teh sriracha
  • 2 ulas bawang putih dikisar
  • 3 sudu besar sirap maple
  • 2 sudu besar bawang hijau dicincang
  • 2 sudu besar cuka beras

5. Perap ayam Itali

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu besar cuka epal
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu teh perasa Itali
  • 1 sudu kecil red pepper flakes
  • 1 ulas bawang putih dikisar
  • 2 sudu besar pasli cincang
  • 1 sudu basil cincang

6. Perap ayam balasmic

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • 3 sudu besar cuka balsamic
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh lada
  • 2 ulas bawang putih dikisar
  • 1 sudu besar basil cincang

7. Perap ayam satay

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 2 sudu teh bawang puith dicincang
  • 2 sudu kecil pes halia
  • 2 sudu besar kicap
  • 2 sudu kecil serbuk kari
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 2 sudu teh serbuk cili
  • 1/4 cawan santan
  • 1 1/2 sudu teh garam atau secukup rasa
  • 1/2 sudu teh lada hitam
  • 2 sudu teh gula merah atau madu
  • Sedikit red pepper flakes

8. Perap ayam tandoori

Bahan-bahan:

  • 1-1.5 paun dada ayam tanpa kulit dan tulang
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • 1/3 cawan yogurt susu
  • 2 sudu teh halia dicincang
  • 1 sudu besar bawang putih dicincang
  • 2 sudu teh garam masala
  • 2 sudu kecil gara,
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 2 sudu kecil serbuk cili halus
  • 1/2 sudu besar kunyit
  • 1 sudu teh ketumbar
  • 1 sudu kecil paprika
  • 1/4 sudu teh serbuk cayenne (pilihan)
  • 1 biji jus limau

9. Perap ayam rosemary

Bahan-bahan:

  • 10 ketul ayam (kecil)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • Perahan lemon
  • Fresh rosemary (dileret)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 5-6 sudu besar sos blackpaper
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar gula perang

10. Perap ayam percik

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 biji bawang merah/besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu serbuk kunyit
  • 2 batang serai
  • 1 sudu jintan manis (dikisar)
  • 1 sudu ketumbar ( dikisar)
  • Gula dan garam secukup rasa

Selain dari resepi jenis perapan ayam ini, anda juga boleh baca artikel petua kami yang lain seperti:

Sumber:

  1. Healthy Chicken Marinades – Whole30, Paleo. Cook At Home Mom
  2. Easy Chicken Marinades. Fit Foodie Finds
  3. Info Tentang Perapan Daging Agar Lebih Enak. My Bif HQ

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.