Apakah khasiat buah pear yang perlu anda tahu dan memberi manfaat kepada kesihatan?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan khasiat buah pear kepada kesihatan tubuh badan

Kandungan nutrisi pear

Lebih 100 jenis buah pear terdapat di seluruh dunia, namun semuanya mempunyai satu persamaan. 

Persamaannya adalah kandungan nutrisinya sangat berkhasiat dan mempunyai vitamin dan mineral yang sama.

Berikut adalah khasiat dalam sebiji pear bersaiz sederhana.

  • Kalori – 101
  • Protein – 1 gram
  • Karbohidrat – 27 gram
  • Serat – 6 gram
  • Vitamin C – 12% daripada DV (Nilai Harian)
  • Vitamin K – 6% daripada DV
  • Kalium – 4% daripada DV
  • Kuprum – 16% daripada DV

Selain khasiat buah pear ini, setiap pear juga mengandungi Vitamin A, folat, dan niasin dalam kuantiti yang sedikit.

Vitamin A menggalakkan penyembuhan luka dan baik untuk kulit anda. Pada masa yang sama, folat dan niasin adalah penting untuk fungsi selular dan penghasilan tenaga.

Anda disarankan untuk makan buah pear tanpa dikupas kulitnya kerana kulit merupakan sumber yang kaya dengan polifenol. Antioksidan polifenol melindungi anda daripada kerosakan radikal bebas dan tekanan oksidatif.

Khasiat buah pear untuk kesihatan berpanjangan

khasiat buah pear

1. Bersifat anti-radang

Walaupun keradangan adalah tindak balas imun yang normal, keradangan kronik atau jangka panjang boleh membahayakan kesihatan anda. Ia dikaitkan dengan penyakit tertentu, termasuk penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Pear adalah sumber yang kaya dengan antioksidan flavonoid. Ia mampu untuk membantu meredakan keradangan dan boleh mengurangkan risiko penyakit.

2. Bersifat anti-kanser

Pear mengandungi pelbagai sebatian yang mempunyai sifat antikanser. Sebagai contoh, kandungan antosianin dan asid klorogenik terbukti menurut kajian untuk melindungi daripada kanser.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan buah-buahan, termasuk pear, boleh melindungi daripada beberapa jenis kanser, termasuk kanser paru-paru dan perut.

Bukan itu sahaja, malah kajian lain turut menunjukkan bahawa buah-buahan tinggi flavonoid seperti pear boleh melindungi daripada kanser payudara dan ovari.

3. Merendahkan risiko diabetes

Khasiat buah pear terutamanya jenis merah boleh membantu mengurangkan risiko diabetes.

Satu kajian lama yang melibatkan lebih 200,000 orang mendapati bahawa makan buah-buahan yang kaya dengan anthocyanin seperti pear merah dikaitkan dengan penurunkan sehingga 23% bagi risiko diabetes jenis 2.

Selain itu, kajian tikus 2015 menyatakan bahawa sebatian tumbuhan, termasuk antosianin, dalam kulit pear juga adalah anti-diabetes dan kesan anti-radang.

4. Meningkatkan kesihatan jantung

Khasiat buah pear yang lain pula adalah boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

Antioksidan procyanidin di dalamnya boleh mengurangkan kekejangan pada tisu jantung, menurunkan kolesterol LDL (buruk) , dan meningkatkan kolesterol HDL (baik).

Kulitnya mengandungi antioksidan penting yang dipanggil quercetin, yang dianggap memberi manfaat kepada kesihatan jantung dengan mengurangkan keradangan dan mengurangkan faktor risiko penyakit jantung seperti tekanan darah tinggi dan paras kolesterol.

khasiat buah pear

5. Menurunkan berat badan

Pear rendah kalori, tinggi air dan penuh dengan serat. Gabungan ini menjadikannya makanan mesra penurunan berat badan, kerana serat dan air boleh membantu anda kenyang.

Dalam satu kajian selama 12 minggu, 40 orang dewasa yang makan dua pir setiap hari kehilangan sehingga 0.3 inci (0.7 sentimeter) dari lilitan pinggang mereka.

Selain itu, kajian pada tahun 2008 mendapati bahawa wanita yang menambah tiga pear setiap hari kepada diet biasa mereka selama 10 minggu kehilangan purata 1.9 paun (0.84 kilogram).

6. Meningkatkan kesihatan buah pinggang

Makan buah pear juga sangat baik untuk kesihatan buah pinggang anda. Pear rendah natrium, jadi memasukkannya ke dalam diet anda boleh mencegah penyakit buah pinggang. 

Orang yang menderita penyakit buah pinggang kehilangan keupayaan untuk mengimbangi natrium dan air dalam badan mereka. 

Oleh itu, mempunyai diet rendah natrium adalah penting untuk mengelakkan diri anda daripada dialisis dan pemulihan.

Satu kajian membuktikan bahawa pear boleh membantu melindungi pesakit daripada batu karang kerana kandungan asid malik yang tinggi. Ia juga mempunyai kandungan sitrat yang tinggi yang bermanfaat untuk mengekalkan kesihatan buah pinggang anda.

7. Menggalakkan sistem penghadaman

Pear adalah sumber serat larut dan tidak larut yang sangat baik, yang penting untuk kesihatan pencernaan. Serat ini membantu mengekalkan keteraturan usus dengan melembutkan dan mengumpul najis.

Satu pear bersaiz sederhana membungkus 6 g serat, atau kira-kira 21% daripada keperluan serat harian anda.

Selain dari petua khasiat buah pear ini, anda juga boleh baca artikel petua kami yang lain seperti:

Sumber:

  1. Health and Nutrition Benefits of Pears. Heathline
  2. Manfaat Buah Pir untuk Kesehatan, Segar dan Bernutrisi. Liputan

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.