Pasti ramai percaya bahawa kekurangan vitamin akan menyebabkan pelbagai gangguan organ penglihatan. Namun dengan pengambilan vitamin kompleks multi-komponen untuk mata, anda dapat memperbaiki masalah mata anda.

Apakah vitamin terbaik untuk mata? Jom kami kongsikan 15 vitamin untuk mata terbaik digunakan.

1. Active Doppelherz

vitamin untuk mata

Active Doppelherz  adalah vitamin yang berfungsi meningkatkan trofisme bola mata. Setiap kapsul mengandungi serbuk blueberry, suspensi lutein, zink oksida, vitamin A mata dan bioflavonoid.

Bioflavonoid adalah buah lemon yang mengandungi hesperin untuk meningkatkan aliran mikro dan aliran keluar vena. Untuk pengetahuan anda, golongan dewasa disyorkan untuk mengambil satu kapsul sekali sehari, selama satu atau dua bulan.

2. SuperOptic

vitamin untuk mata

Superoptic adalah kompleks vitamin lengkap yang mengandungi lutein dan zeaxanthin, vitamin dan unsur seperti zink, selenium dan tembaga, suplemen mangan, vitamin B. 

Vitamin untuk mata ini sesuai diambil oleh orang yang berusia lebih dari 40 tahun dan mereka yang memandu lama, membaca serta bekerja dengan komputer. Cara pengambilannya adalah satu kapsul sehari selepas makan. 

3. Okuvayt Forte

vitamin untuk mata

Okuvayt Forte adalah kompleks vitamin dan mineral untuk mata yang mengandungi lutein, vitamin antioksidan kumpulan C, E dan zat yang bermanfaat.

Dengan pengambilan vitamin untuk mata terbaik ini, kelebihannya adalah ia dapat mengukuhkan saluran fundus. Selain itu, vitamin ini juga bertidak sebagai pencegah gangguan mata yang berkaitan dengan usia dan juga anti-radang.

4. Strikes Forte

Strikes forte disebut sebagai vitamin yang dapat memulihkan trofisme optik dan mengandungi beta-karoten serta ekstrak blueberry kering.

Sebagai tambahan kepada bahan aktif ini, ia juga mengandungi asid askorbik, vitamin E, selenium dan lutein. Bagi orang dewasa, pengambilannya adalah dari 1 hingga 2 tablet sehari, selepas makan selama 1 hingga 3 bulan.

5. Ophthalmo Complivit

sunblock terbaik

Ophthalmo Complivit adalah vitamin yang disyorkan untuk orang berusia lebih dari 18 tahun untuk meningkatkan penglihatan. Menurut pakar, vitamin ini sesuai untuk menjaga kesihatan seperti rabun dan sebagainya. Bagi wanita hamil dan kanak-kanak di bawah 18 tahun tidak disyorkan pengambilan vitamin ini.

6. Vitalux Plus Alcon

vitamin untuk mata

Vitalux Plus Alcon adalah vitamin tambahan yang dihasilkan oleh Alcon dalam bentuk tablet. Keistimewaannya adalah ianya kaya dengan nutrien dan mengandungi semua elemen penting untuk meningkatkan penglihatan.

Kandungan terbaik vitamin ini adalah seperti lutein, vitamin B, A, C, E, K1, minyak ikan dan banyak lagi. Satu pek mengandungi 28 tablet dan perlu dimakan 2 biji tablet sehari.

7. Blueberry Forte Evalar

vitamin untuk mata

Blueberry Forte Evalar adalah salah satu vitamin yang paling popular untuk mata dan terbukti dengan baik dalam rawatan dan pencegahan penyakit oftalmologi. Ia diperkaya dengan vitamin dan zink yang baik untuk penglihatan dan dapat melindungi mata dari kegatalan dan keletihan.

8. Focus Forte

Focus Forte pula adalah sejenis vitamin yang mengandungi lutein, ekstrak buah blueberry, zink, zeaxanthin dan banyak bahan yang bermanfaat. Anthocyanin bertujuan untuk menguatkan mata manakala Lutein pula dapat mencegah jangkitan lensa, mengurangkan risiko kemerosotan dan kemusnahan retina.

Cara pengambilannya adalah satu tablet sehari dan tidak melebihi dua bulan. Vitamin ini amat sesuai untuk kanak-kanak berumur lebih dari 14 tahun dan orang dewasa.

9. Ascorutin

vitamin untuk mata

Tahukah anda, Ascorutin adalah salah satu ubat tertua untuk menjaga kesihatan mata. Ia dapat memulihkan tisu mata yang rosak dan memperbaiki peredaran darah kepada mata.

Selain itu, vitamin untuk mata yang terbaik ini juga dapat mengurangkan lebam di bawah mata dan meningkatkan pengeluaran kolagen. Setiap pek mengandungi 50 tablet dan mesti diambil dua kali sehari.

10. Sistayn Ultra

vitamin untuk mata

Vitamin dalam bentuk titis ini terbukti dapat mengurangkan mata kering, menghilangkan rasa terbakar dan kerengsaan. Gabungan asid hyaluronik dan hidroksipropilguara ini justeru membantu membentuk pelincir seperti gel cair di permukaan mata, yang tidak mengering untuk jangka masa yang panjang. Pada masa yang sama, ia juga dapat melembabkan mata anda.

11. Taufon

vitamin untuk mata

Tauphon pula adalah vitamin yang mengandungi Taurine. Taurine adalah asid amino yang mengandungi sulfur dan merupakan produk metabolisme dalam badan.

Khasiatnya diketahui dapat merangsang pembaikan pelbagai tisu, meningkatkan metabolisme tenaga, melambatkan proses distrofi dan menyumbang kepada normalisasi fungsi membran sel.

Caranya mudah sahaja dimana anda perlu menggunakan satu hingga dua titis vitamin ini 4 kali sehari selama tiga bulan. Ia sesuai bagi mereka yang menghidap penyakit kronik seperti katarak. Setiap botol Taufon mengandungi 10 ml vitamin.

12. Katahrom

Katahrom dihasilkan untuk mereka yang lebih tua dan golongan berumur. Khasiatnya juga dapat mencegah perkembangan penyakit, mengurangkan simptom dan menenangkan mata.

Ubat ini mempunyai kesan positif pada keradangan yang tidak berkaitan dengan jangkitan pada mata. Dengan penggunaan biasa, vitamin untuk mata yang terbaik ini berfungsi mencegah pertumbuhan katarak.

13. Vitamin Bayi Alfivit

vitamin untuk mata

Vitamin bayi Alfivit pula direka khas untuk kanak-kanak sehingga tiga tahun. Dengan pengambilannya, ia dapat menyumbang kepada perkembangan kanak-kanak dan dapat mencegah beberapa penyakit, termasuklah penyakit mata.

14. Vision Vitrum

vitamin untuk mata

Vision Vitrum dianggap sebagai salah satu vitamin khas yang dapat meningkatkan penglihatan dan memelihara fungsi struktur ruang anterior mata. Anterior mata berfungsi mengalirkan cahaya dan retina.

Vitamin untuk mata ini digunakan pada orang yang bekerja dalam kondisi cahaya rendah, pada usia tua, berisiko katarak, diabetes dan sebagainya. Selain itu, ia juga digunakan pada orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih dari 12 tahun dan pengambilannya adalah satu biji untuk dua kali sehari.

15. Children’s Lutein Complex

vitamin untuk mata

Children’s Lutein Complex adalah versi yang diubahsuai dari produk yang sama bagi orang dewasa yang mengandungi vitamin seperti zink, lutein, antosianin, zeaxanthin, dan likopen.

Ia ditujukan khas untuk kanak-kanak yang berusia 7 hingga 11 tahun dan untuk orang dewasa. Children’s Lutein Complex ini mengandungi ekstrak buah blueberry dan manfaatnya adalah dapat mengurangkan risiko terkena penyakit mata pada kanak-kanak. 

Itulah antara vitamin untuk mata terbaik digunakan. Jom baca juga Sunbock terbaik, moisturizer terbaik, serum terbaik dan hadiah untuk suami.

Produk di atas adalah cadangan oleh penulis berdasarkan pembacaan dan pengalaman. Ianya bukan mewakili kenyataan Bidadari.my.

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.