Apakah tips dapat anak lelaki secara semula jadi yang boleh kita dan pasangan amalkan?

Mungkin ramai pasangan yang masih ternanti-nanti kehadiran zuriat lelaki dalam rumah tangga mereka.

Justeru, di sini kami akan kongsikan kepada anda beberapa tips dapat anak lelaki yang paling banyak orang buat dan berkesan.

1. Peka dengan waktu ovulasi

tips dapat anak lelaki

Masa ovulasi adalah waktu terbaik untuk anda melakukan hubungan seksual agar boleh cepat hamil.

Hal ini kerana, mereka yang berhubungan intim ketika ovulasi atau dua hari sebelumnya dapat meningkatkan peluang hamil sebanyak 30%.

Manakala berhubungan intim ketika waktu subur dapat meningkatkan peluang untuk hamil kerana sel telur masih berada di dalam tiub fallopian.

Oleh kerana itu, kecil peluang untuk hamil jika anda berhubungan intim setelah berlalu masa subur kerana sel telur sudah tidak berada di tiub fallopian.

Untuk mengenal pasti yang tepat tarikh subur atau tarikh di mana telur menetas, anda harus mempunyai satu buku catitan peredaran haid anda setiap bulan. 

  • Tandakan hari pertama haid anda dengan tanda warna merah. Dari hari pertama kedatangan haid, bilang hingga keangka 14.
  • Hari ke 14 ini adalah Hari Subur atau telur mulai menetas. Maka hari ini anda wajib bersama atau melakukan persetubuhan. 

Contohnya, jika haid anda datang pada 1 haribulan, maka tarikh subur anda akan jatuh pada 14 haribulan.

Jika haid anda datang pada 28 haribulan ( campurkan 13 hari lagi ) Ini bererti Hari Subur anda adalah jatuh pada 11 haribulan.

Dan jika haid anda datang pada 5 haribulan ( campur 13 hari lagi ), maka Hari Subur anda jatuh pada 18 haribulan. 

2. Suami pakai seluar dalam longgar

tips dapat anak lelaki

Pada lazimnya, ciri sperma lelaki adalah bersifat alkali dan tidak sesuai dengan persekitaran yang panas.

Oleh yang demikian, suami perlu elak dari memakai seluar atau seluar dalam yang ketat dan sendat.

Sebaliknya pakailah sesuatu yang bersifat longgar dan selesa seperti “boxer” khususnya apabila isteri hampir sampai pada tarikh ovulasinya.

3. Ubah diet pemakanan

Daripada apa yang anda makan kepada berapa banyak yang anda makan, melaraskan diet anda boleh membantu meningkatkan kemungkinan anda hamil anak lelaki secara semula jadi.

Berikut ialah antara jenis makanan yang boleh anda tambah dalam diet pemakanan harian:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya buah sitrus, sayur-sayuran berdaun hijau dan sayur-sayuran akar
  • Makanan yang mengandungi kalium, seperti pisang, alpukat dan salmon
  • Makanan tinggi alkali seperti kacang, biji dan bijirin penuh

4. Ubah posisi seks

Ketika anda melakukan hubungan intim, cuba posisi yang memerlukan “deep penetration” kerana ia membantu memudahkan sperma berenang memasuki uterus.

Ini secara tidak langsung, akan memberi lebih tinggi peluang agar sperma tersebut melekat dengan mudah pada telur.

5. Elak minum terlalu banyak produk tenusu

Selain itu, tips dapat anak lelaki yang lain pula, isteri boleh cuba hindari dari mengambil produk tenusu bagi menjaga pH tubuh badan.

Contoh yang biasa adalah seperti yogurt, keju, dan susu lembu segar.

6. Kaedah Shettles 

Kaedah Shettles adalah salah satu kaedah yang digunakan secara meluaskan untuk menentukan jantina anak.

Terdapat beribu-ribu pasangan di Amerika Syarikat dan di tempat lain telah bersungguh-sungguh mencuba Kaedah Shettles untuk pemilihan jantina bayi.

Bagi pasangan yang ingin mempunyai anak lelaki, mengikut kepada pasangan Kaedah Shettles persenyawaan itu harus dibuat sama ada hari sebelum atau hari ovulasi.

Itulah sebabnya ia adalah penting terutama apabila mahu untuk hamil lelaki bahawa pasangan tahu apabila ovulasi akan berlaku.

7. Minum kafein sebelum “bersama”

Suami disarankan untuk mengambil kafein sebelum melakukan hubungan intim kerana amalan ini dikatakan mampu membuatkan sperma Y kuat sehingga dapat menembusi dinding rahim serta bertahan lama di dalamnya.

8. Amalkan Evening Primrose Oil

Beberapa teori mengatakan pemilihan jantina dipengaruhi oleh pengambilan suplemen harian. Misalnya pengamalan minyak evening primrose dapat meningkatkan peluang untuk mengandungkan anak lelaki.

 Walaupun tidak terbukti, minyak tersebut dikatakan dapat meningkatkan kesihatan lendir faraj anda, yang dipercayai baik untuk kesuburan.

Minyak evening primrose dan guaifenesin dikatakan dapat meningkatkan kualiti lendir serviks, menjadikannya lebih mudah untuk sperma mencapai telur. 

Memandangkan lelaki yang menghasilkan sperma berenang lebih cepat daripada perempuan yang menghasilkan sperma, suplemen ini boleh membantu sperma lelaki itu sampai ke telur dengan lebih cepat dan menjadi yang pertama menyuburkan telur. 

Selain dari tips dapat anak lelaki ini, anda juga boleh baca artikel panduan kami yang lain berkenaan kehamilan seperti:

Sumber:

  1. Sex Positions When Trying For a Baby Boy: What Does The Science Say? Flo. Health
  2. Dreaming of Having a Little Boy? Here Are 8 Tricks To Try To Conceive a Son. Babyology

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.