Antara menu kesukaan anak-anak ialah lokching. Lokching atau biasa disebut satay ikan kerana bahan asas yang digunakan ialah ikan mentah, biasa dipakai ialah ikan selayang atau ikan sardin.
Lokcing merupakan kudapan yang diperbuat daripada ikan yang dikisar basah bersama bawang. Kemudian ikan yang telah hancur ini digaul dengan tepung, sedikit serbuk penaik dan soda bikarbonat. Lokching memiliki tekstur yang agak kenyal dan tidak terlalu lunak kerana menggunakan tepung kanji. Rasa ikan lokching haruslah terasa kerana jika tidak dia tidak sedap hanya rasa tepung sahaja. Oleh itu rasio ikan haruslah lebih banyak daripada tepung.
Aishah Toke Kek berkongsikan resepi lokching yang mendapat sambutan ramai di laman Facebook. Resepi mudah dan senang macam ini, lengkap dengan sos manis yang sesuai untuk cicah lokching semua ada di bawah ini. Jangan tidak cuba ya .
Selain lokching, kami menulis resepi lain dan menarik untuk anda cubakan. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami. Jangan lupa share dan like resepi ini ya.