Setiap orang pasti pernah mengalami pengalaman masakannya tidak sempurna atau hasilnya tidak menjadi seperti yang diharapkan. Misalnya masakan terlebih masin, manis, atau sebagainya.

Jika perkara itu berlaku kepada anda, jangan panik dan risau kerana artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan tips bagaimana untuk jadikan masakan terlebih masin kembali enak dan lazat.

1. Masukkan yogurt

masakan terlebih masin

Petua dari Chef Marc Maron dalam rancangan masakan Chopped memberitahu bahawa yogurt boleh membantu menjadikan sos yang terlalu masin kembali rasa berkrim dan lazat.

2. Tambah air

Sekiranya sup atau rebusan anda terlalu masin pula, Sarah Moulton dalam buku masakannya mengesyorkan untuk menambah lebih banyak air atau stok tanpa garam untuk mencairkannya.

3. Masukkan bahan tenusu

Pengarang buku masakan Ellen Brown menambah susu atau krim kepada sup yang terlalu masin dimana manfaatnya adalah membantu mengimbangi kemasinan.

4. Bawang putih

masakan terlebih masin

Bawang putih memiliki rasa yang kuat dan dapat mengalihkan perhatian dari rasa masin. Anda boleh menambahkan bawang putih yang dihaluskan ke dalam hidangan yang terlalu masin untuk memberikan sentuhan tambahan pada cita rasa.

5. Tambahkan gula

Menambahkan sedikit gula ke dalam makanan yang terlalu masin dapat membantu menyeimbangkan rasa. Gula akan memberikan sentuhan manis yang mampu mengurangi kelebihan rasa garam.

6. Elak gunakan kentang

masakan terlebih masin

Anda mungkin pernah mendengar bahawa menambah kentang pada sup atau rebusan yang terlalu masin boleh membantu “menyerap” natrium, tetapi itu adalah mitos. 

Dalam buku What Einstein Told His Cook: Kitchen Science Explained, pengarang Robert Wolke menjalankan beberapa eksperimen terkawal untuk menentukan sama ada teknik itu berjaya. 

Kentang memang menyerap cecair masin, tetapi cecair yang tertinggal masih sama masinnya juga. 

7. Gandingkan dengan sajian berlawanan

Jika makanan utama anda terlalu masin, anda boleh cuba membuat hidangan lain yang memiliki rasa yang berlawanan, seperti hidangan manis atau pedas.

Dengan menyajikan hidangan lain yang memiliki rasa yang berbeza, anda dapat mengimbangi rasa masin dalam hidangan utama. Misalnya, jika sup terlalu masin, anda dapat menyajikan hidangan penutup yang manis untuk diikuti.

8. Masukkan asam atau jus lemon

masakan terlebih masin

Asam seperti cuka atau jus lemon dapat membantu mengurangi rasa masin dalam makanan. Anda boleh menambahkan sedikit cuka atau perasan lemon ke hidangan yang terlalu masin dan mencicipinya secara perlahan.

Pastikan anda menambahkan asam sedikit demi sedikit dan mencicipi hidangan secara berkala, agar tidak berlebihan.

Giada de Laurentiis juga mengesyorkan memotong garam dengan sedikit jus lemon. Keasidan membantu mengimbangi hidangan anda nanti.

9. Tambah perasa tapi bukan garam

Salah satu langkah pencegahan yang penting adalah mengurangi penggunaan garam atau bahan-bahan masin lainnya dalam memasak.

Cuba gunakan alternatif seperti rempah-rempah, rencah, atau bahan-bahan lain yang dapat memberikan rasa tanpa menambahkan terlalu banyak garam.

10. Gunakan pelepah pisang

Pelepah pisang boleh mengurangkan rasa masin dalam masakan. Apa yang perlu anda buat adalah potong pelepah pisang dalam seinci.

Kemudian, bersihkan dan masukkan dalam lauk lalu didihkan bersama sehingga lauk masak. Untuk lebih kemas, pelapah pisang perlu dibuang ketika hendak dihidangkan nanti.

Selain dari petua hilangkan masakan terlebih masin ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain berkenaan petua halau serangga seperti:

Sumber:

  1. Ways to Fix Food If It’s Too Salty, According to Real Chefs. Brit + Co
  2. How to Neutralize Salt in Food: 5 Ways to Fix Saltiness. Master Class

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.