krim antifungal terbaik
Imej via [redorbit]

Masalah gatal-gatal boleh jadi disebabkan oleh fungi yang sudah merebak di sekitar kawasan yang anda terasa gatal. Puas cuci bersih-bersih, tetap rasa gatal-gatal sehingga kulit turut terjadi seperti terbakar. Sakit tuh!

Jika anda terasa gatal-gatal di bahagian sulit ataupun di tubuh badan, semak dahulu sama ada ia disebabkan oleh fungi atau jangkitan lain. Anda tidak boleh suka hati meletakkan krim antifungal sekiranya anda tidak jelas berkaitan apa masalah yang anda hadapi.

Tips Menggunakan Krim Antifungal Wajib Anda Ketahui

Imej via [google]

Penting untuk anda ikuti tips pemilihan dan penggunaan krim antifungal terbaik dalam mengatasi masalah anda. Krim antifungal terbaik boleh anda gunakan untuk membaiki tekstur kulit dan meyembuhkan bahagian yang sakit.

 • Kenal pasti masalah kesihatan yang anda hadapi.
 • Jumpa doktor jika perlu untuk mendapatkan nasihat dan penyelesaian.
 • Research dan pilih krim antifungal yang semulajadi, kurang bahan kimia dan tiada kesan sampingan
 • Ambil krim antifungal dalam dos yang betul dan gunakannya dengan cara penggunaan yang betul
 • Simpan krim antifungal di tempat yang betul dengan suhu bilik yang betul
 • Pastikan krim antifungal tidak tamat tempoh sepanjang penggunaan.

11 Krim Antifungal Terbaik Merawat Gatal Dan Mengelakkan Fungi

Bagaimana ingin mencari krim antifungal terbaik yang tidak memberi kesan sampingan kepada diri anda? Pastinya anda perlu mencari krim antifungal terbaik yang dikenali dan telah terbukti keberkesanannya. Jom lihat 11 krim antifungal terbaik yang disarankan untuk anda!

1. Candazole Anti Fungal Lotion

krim antifungal terbaik
Imej via [shopee]

Candazole Anti Fungal Lotion mempunyai ukuran 10ml dan bersaiz kecil untuk memudahkan anda membawanya ke mana sahaja. Krim antifungal terbaik ini boleh anda gunakan di bahagian kulit anda yang mengalami masalah gatal, pedih dan sebagainya. Anda juga boleh menyapu sedikit krim ini di kuku bagi yang bermasalah di kuku.

2. Econazine

krim antifungal terbaik
Imej via [google]

Bagi anda yang mengalami masalah kulat, gatal-gatal akibat berpeluh, cahaya matahari, luka, cirit-birit dan lain-lain, anda boleh amalkan Econazine. Krim antifungal terbaik ini akan menghalang sel membran kulat terbentuk justeru mengelakkan kulit anda daripada alergik.

3. Nystatin

krim antifungal terbaik
Imej via [IndiaMART]

Nystatin adalah krim antifungal terbaik yang sering digunakan bagi mereka yang mengalami masalah gatal-gatal di bahagian mulut, tubuh, saluran pencernaan dan juga pada faraj. Nystatin sesuai digunakan oleh kanak-kanak dan juga orang dewasa. Anda juga boleh mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakannya.

4. Freederm Gel

krim antifungal terbaik
Imej via [Medicines2u]

Harganya murah sekali tetapi fungsikan memang berkualiti. Anda boleh menyapukan sedikit Freederm Gel ke bahagian yang terkena kulat, kurap dan gatal-gatal. Ia bukan sahaja dapat menyembuhkan anda, tetapi juga dapat merawat sakit jangkitan yang anda hadapi.

5. CREOBIC Clotrimazole Antifungal Anti Panau Cream

krim antifungal terbaik
Imej via [shopee]

Sapukan CREOBIC Clotrimazole Antifungal Anti Panau Cream ini pada bahagian kulit anda yang mengalami gatal-gatal dan berbintik-bintik. Ia hanya sesuai digunakan untuk orang dewasa sahaja. Krim antifungal terbaik ini juga boleh disapu pada luka yang gatal, penyakit gatal kulit, jangkitan kulit yang parah dan banyak lagi.

6. EmuaidMAX® Ointment – Antifungal, Eczema Cream

krim antifungal terbaik
Imej via [weshop]

Sekiranya jangkitan anda terlalu serius dan teruk, anda boleh menggunakan EmuaidMAX® Ointment – Antifungal, Eczema Cream. Ia adalah krim antifungal terbaik yang berfungsi untuk merawat segala penyakit secara maksimum. Antara penyakit yang dirawat adalah Psoriasis, Jock Itch, gatal-gatal badan dan bahagian dalaman, Rektum, infeksi yeast kulit dan lain-lain lagi.

7. Ternafin Cream 

krim antifungal terbaik
Imej via [shopee]

Ternafin Cream adalah krim antifungal terbaik yang merupakan antifungal dan anti panau bagi anda yang memakainya. Ternafin Cream selamat digunakan dan tidak mengandungi steroid. Anda boleh gunakannya ketika gatal, terbakar, berkurap, kulat dan banyak lagi sebab.

8. Elan Forte Antifungal & Antiseptic Cream 

krim antifungal terbaik
Imej via [shopee]

Jika ada luka pada bahagian tubuh anda, sapulah sedikit krim antifungal terbaik ini. Ia berperanan sebagai antifungal dan antiseptic sekaligus. Anda boleh membersih dan merawatnya dalam masa yang sama. Kurap, kulat, kulit terbakar juga sesuai disapukan krim Elan-Forte ini.

9. Tolnaderm Solubilised Tolnaftate Cream

krim antifungal terbaik
Imej via [pgmall]

Kadang-kadang, jangkitan kulat dan sebagainya berlaku bermula dari badan yang juga penuh dengan cacing. Anda boleh mengamalkan krim antufungal terbaik tak lain tak bukan adalah Tolnaderm Solubilised Tolnaftate Cream. Ia adalah rawatan semulajadi yang tidak mengandungi steroid.

10. Dyna Tolnaftate Cream

krim antifungal terbaik
Imej via [shopee]

Dyna Tolnaftate Cream boleh digunakan untuk seluruh tubuh badan anda termasuk kaki, bahagian peha, bahagian sulit, lengan dan lain-lain lagi. Ia amat sesuai disapukan pada bahagian kulit yang panau dan berkurap. Harganya juga amat berpatutan iaitu RM 10.80 sahaja untuk 15g.

11. Lamisil AT Antifungal Cream

krim antifungal terbaik
Imej via [instacart]

Masalah gatal, kering, kulit retak pada kaki terutamanya pada atlet adalah perkara yang harus diberi perhatian. Lamisil mengatasi masalah berikut dan dapat menyembuhkan masalah kaki dalam masa 1 minggu. Ia juga boleh merawat kaki dan bahagian yang mengalami pembakaran dan juga retakan.

Cara Aplikasikan Krim Antifungal Terbaik Pada Bahagian Bermasalah

krim antifungal terbaik
Imej via [remaja]
 • Bersihkan terlebih dahulu bahagian bermasalah yang berpenyakit walaupun terasa sakit
 • Pastikan tiada bahan kimia, krim atau ubat lain di bahagian yang sakit
 • Lap bahagian sakit tersebut sehingga kering terlebih dahulu
 • Sapukan krim antifungus terbaik pilihan anda dengan rapi dan sekata

Itulah dia Tips memilih krim antifungal terbaik, 11 krim antifungal terbaik pilihan dan juga cara aplikasikan krim antifungal pada bahagian bermasalah anda. Jemput baca juga 10 Vitamin C terbaik, pilihan water heater terbaik dan 11 Bedak compact terbaik pilihan anda.

Rujukan:

 1. Lazada
 2. Shopee
 3. Walgreens

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.