Jom pelajari khasiat jambu batu ini.

Pengenalan

Jambu batu atau nama saintifiknya Psidium guajava Linn. datang dari keluarga Myrtaceae. Jambu batu berasal dari Amerika Tropika iaitu Peru dan Mexico. Ia merupakan buah tropika yang kaya dengan nutrisi. Buah jambu batu mengandungi  vitamin A dan C yang sangat tinggi dan mampu memenuhi 3 kali lebih keperluan anda seharian.

Menurut kajian, 1 jambu batu mengandungi 4 kali lebih banyak vitamin C berbanding oren dan 10 kali lebih banyak vitamin A berbanding lemon. Jom kita ketahui apakah khasiat buah jambu batu.

Imej via Bidadari

1. Mengurangkan berat badan

Jambu batu amat membantu untuk menguruskan badan tanpa mengganggu pengambilan protein, vitamin dan serat anda seharian. Jambu batu yang kaya dengan mineral dan vitamin tetapi tidak mengandungi kolestrol dan rendah kandungan karbohidrat.

Selain itu, jambu batu juga mengandungi kurang kandungan gula berbanding buah epal, oren dan anggur. Dengan memakan jambu batu, ia dapat membantu anda untuk berasa lebih kenyang dalam tempoh masa yang panjang dan mengurangkan lemak tepu didalam tubuh badan anda.

2. Memperbaiki penglihatan

Imej via Bidadari

Vitamin A amat penting untuk mempunyai penglihatan yang baik dan jambu batu antara salah satu buah-buahan yang kaya dengan sumber vitamin tersebut.

Vitamin A yang terkandung didalam jambu batu dapat memperlahankan pembentukan katarak dan menghalang penglihatan anda menjadi kabur. Bagi anda yang mengalami simptom rabun ayam iaitu tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam, disarankan untuk anda mengamalkan pemakanan yang mempunyai Vitamin A seperti jambu batu.

3. Meningkatkan sistem imunisasi

Dengan memakan 1 buah jambu batu yang bersaiz sederhana dapat membekalkan anda vitamin C 2 kali lebih banyak daripada keperluan tubuh badan anda seharian.

Vitamin C amat penting untuk tubuh badan anda kerana ianya bertindak sebagai bahan antioksida dan meningkatkan tahap ketahanan badan anda untuk melindungi anda daripada jangkitan kuman.

4. Mengawal tekanan darah

Jambu batu yang kaya dengan vitamin A dan kalium (potassium) yang dapat membantu anda dalam mengurangkan tahap kolestrol didalam darah dan menghalang darah anda daripada menjadi pekat dan seterusnya dapat mengawal tekanan darah anda.

Kalium (potassium) yang banyak terkandung didalam jambu batu adalah kunci untuk mengekalkan fungsi semua otot-otot didalam tubuh badan termasuk jantung anda. S

Selain itu, vitamin C yang terkandung didalam jambu batu juga membantu anda dalam membaiki dan pertumbuhan tisu-tisu badan. Selain itu, jambu batu juga kaya dengan vitamin E, K, dan B6 yang penting untuk pembentukkan darah.

5. Mencantikkan kulit

Imej via Bidadari

Kaya dengan vitamin C dan bahan antioksida, jambu batu memainkan peranan yang penting untuk memperbaiki tekstur kulit anda dan menghalang anda daripada mengalami masalah kulit. Bahan antioksida yang terkandung di dalam jambu batu dapat membantu anda untuk menghalang kulit anda daripada proses penuaan.

Ia membuatkan kulit anda bersinar-sinar dan menghalang kedutan dikulit anda. Bagi anda yang mempunyai masalah bintik hitam diwajah, anda boleh cuba tumbuk sehingga hancur daun daripada pokok jambu batu dan sapukan diwajah anda. Dengan mengamalkannya setiap hari, bukan sahaja merawat bintik hitam tetapi ianya juga merawat jerawat diwajah anda.

Bagi sekumpulan penyelidik di Guangzhou, China pada 2016, mereka melaporkan penemuan sebatian antioksidan yang belum pernah dijumpai sebelum ini yang terkandung dalam jambu batu. Mereka mendapati, sebatian dalam bentuk polisakarida ini mempunyai kuasa antioksida yang sangat tinggi walau dalam kuantiti yang sedikit.

6. Menurunkan tahap gula dalam darah

Terdapat beberapa bukti bahawa jambu batu boleh meningkatkan kawalan gula dalam darah. Ekstrak jambu batu mengurangkan tahap gula dalam darah, meningkatkan kawalan gula dalam darah dalam jangka masa panjang. Ini adalah berita baik untuk mereka yang menghidap diabetes atau mereka yang berisiko.

Anda boleh minum teh daun jambu batu untuk menurunkan tahap gula dalam darah selepas makan. Kesan akan bertahan selama sehingga dua jam. Meminum teh daun jambu mengurangkan tahap gula dalam darah sehingga 10%.

7. Menjaga kesihatan jantung

Jambu boleh membantu meningkatkan kesihatan jantung dalam beberapa cara yang berbeza. Ramai saintis percaya bahawa tahap yang tinggi antioksidan dan vitamin dalam jambu batu boleh membantu melindungi hati daripada kerosakan akibat radikal bebas. Tahap yang lebih tinggi kalium dan serat larut dalam jambu juga dianggap menyumbang kepada kesihatan jantung yang lebih baik.

Makan jambu batu juga telah dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah, penurunan kolesterol LDL “jahat” dan peningkatan dalam kolesterol HDL “baik”. Oleh kerana tekanan darah tinggi dan tahap kolestrol LDL dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi penyakit jantung dan strok, tambah jumlah jambu batu dalam kuantiti yang sederhana dalam diet anda boleh membawa kepada faedah berharga.

Makan jambu batu masak sebelum makan disebabkan penurunan keseluruhan dalam tekanan darah sebanyak 8-9 mata, pengurangan dalam jumlah kolesterol sebanyak 9.9% dan peningkatan dalam kolesterol HDL “baik” sebanyak 8%.

8. Melegakan senggugut dan PMS

Ramai wanita mengalami senggugut dan PMS. Terdapat beberapa bukti bahawa ekstrak jambu batu sebenarnya boleh mengurangkan intensiti kesakitan senggugut.

Satu kajian yang melibatkan 197 wanita yang mengalami simptom kesakitan mendapati bahawa mengambil 6 mg daun jambu batu ekstrak setiap hari menyebabkan pengurangan intensiti kesakitan.

Ia  lebih berkesan daripada beberapa ubat penahan sakit. Ekstrak daun jambu batu dipercayai mempunyai “spasmolytic” kesan pada rahim, bermakna ia boleh melegakan kekejangan otot licin, juga dikenali sebagai kekejangan.

9. Membantu sistem penghadaman

Jambu adalah sumber terbaik serat pemakanan. Oleh itu, jambu boleh membantu  pembuangan air besar dan mengelakkan sembelit. Sebiji jambu batu boleh menyediakan 12% daripada pengambilan harian yang disyorkan serat.

Selain melegakan sembelit, jambu batu juga boleh mengurangkan cirit-birit. Beberapa kajian juga telah menunjukkan bahawa ekstrak daun jambu batu adalah antimikrobial. Ini bermakna ia boleh membunuh mikrob berbahaya di dalam usus yang boleh menyebabkan cirit-birit.

10. Anti kanser

Ekstrak Jambu Batu telah terbukti mempunyai kesan anti-kanser. Tabung uji dan kajian haiwan menunjukkan bahawa ekstrak jambu batu boleh mencegah dan bahkan menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser.

Ini mungkin disebabkan oleh tahap yang tinggi antioksidan yang kuat yang menghalang radikal bebas daripada sel-sel merosakkan, salah satu punca utama kanser.

Satu kajian tabung uji mendapati bahawa minyak daun jambu batu adalah empat kali lebih berkesan untuk menghalang pertumbuhan sel kanser daripada ubat-ubatan kanser tertentu. Kesan ekstrak jambu pada sel-sel kanser pada manusia yang hidup masih perlu diterokai.

Hal ini menarik minat para penyelidik dari Itali pada tahun 2018 yang menganalisis kandungan bahan antikanser dalam jambu batu. Mereka menemui polyphenols, vitamin C, folates and beta carotenes yang sangat tinggi yang berupaya melawan radikal dan bahan karsinogenik penyebab kanser.

Imej via Bidadari

Rujukan

  1. Alvarez-Suarez, J. M., Giampieri, F., Gasparrini, M., Mazzoni, L., Forbes-Hernández, T. Y., Afrin, S., & Battino, M. (2018). Guava (Psidium guajava L. cv. Red Suprema) crude extract protect human dermal fibroblasts against cytotoxic damage mediated by oxidative stress. Plant foods for human nutrition73(1), 18-24.
  2. Parvez, G. M., Shakib, U., Khokon, M. A., & Sanzia, M. (2018). A short review on a nutritional fruit: guava. Opn Acc Tox & Res1(1), 1-8.
  3. Zhang, Z., Kong, F., Ni, H., Mo, Z., Wan, J. B., Hua, D., & Yan, C. (2016). Structural characterization, α-glucosidase inhibitory and DPPH scavenging activities of polysaccharides from guava. Carbohydrate polymers144, 106-114.

 

Itulah dia khasiat buah jambu batu. Sekiranya anda seronok membaca artikel ini, anda juga pasti akan sukakan perkongsian kami tentang khasiat ulam dan khasiat yogurt

 

Artikel ini telah dikemaskini oleh Dr. Muhammad Jefri bin Mohd Yusof.

Penulis: Nurul Kasmadillawati Zakaria

Work at home mother ( WAHM ) yang memegang jawatan sebagai Penasihat Undang-undang. Suka mengembara. Suka menulis & berkongsi cerita. Boleh dihubungi melalui laman Facebook beliau.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.