Buah naga dimakan sejuk-sejuk memang sedap. Nak tahu khasiat buah naga?
Buah naga atau pitaya merupakan buah jenis kaktus dari spesis Hylocereus dan Selenicereus. Buah naga berasal dari Amerika Latin yang kemudian tersebar ke Israel, Australia, Cina, dan negara Asia Timur seperti Sri Lanka, dan akhirnya sampai ke Asia Tenggara.
Buah naga mengandungi antioksidan yang sangat tinggi. Di dalamnya terkandung zat yang sangat diperlukan oleh tubuh badan seperti kalsium, betakaroten, gula sederhana, vitamin, B1, B2, B3 , vitamin C , fosfor dan lycopine.
Jom kita ketahui apakah khasiat buah naga.
Ketahui banyak manfaat buah naga merah untuk diet. Buah naga kaya dengan vitamin c yang merupakan antioksida. Antioksida merupakan antara faktor yang membantu mengekalkan keanjalan dan keremajaan kulit. Kehadirannya dalam buah naga menentang radikal bebas pada kulit muka untuk melambatkan proses penuaan.
Hal ini menarik minat para penyelidik dari Itali pada tahun 2011 yang mengkaji kandungan antioksidan buah naga. Mereka mendapati bahawa bahagian isi dan menarik sekali, bahagian kulitnya, mengandungi kandungan antioksidan yang sangat tinggi.
Jom kami kongsikan resepi masker buah naga untuk menghilangkan jerawat dan parut merawat.
Caranya adalah ambil kulit dan isi buah naga lalu blender sampai halus. Masukan ke gelas dan ambil airnya lalu sapukan kewajah. Masker ini sangat berkesan untuk menghilangkan jerawat dan parut jerawat.
Antioksidan dalam buah naga menentang radikal bebas di seluruh badan untuk menghalang pengaktifan sel kanser.
Selain kaya dengan vitamin C, buah naga juga mengandungi karotena yang dikaitkan dengan antikarsinogenik termasuk mengurangkan jumlah penghasilan tumor.
Kandungan likopena yang berfungsi memberi warna merah kepada buah naga juga sering dikaitkan dengan manfaat dalam mengurangkan risiko mendapat kanser prostat.
Kajian yang disiarkan dalam Jurnal Asia Pasifik mengenai pencegahan kanser pada 2011 mendapati pengambilan likopena kurang daripada 2.5 miligram sehari meningkatkan risiko mendapat kanser prostat.
Sebaliknya, pengambilan buah, sayur atau makanan yang kaya dengan likopena termasuk melakukan aktiviti fizikal pula membantu mengurangkan risiko kanser berkenaan.
Buah naga membantu meningkatkan kesihatan jantung kerana ia mampu mengurangkan tahap kolesterol tidak baik. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research pada 2010 menemui pengambilan buah naga membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.
Malah, buah eksotik ini juga adalah sumber yang baik bagi lemak garam mono yang membantu mengekalkan kesihatan fungsi jantung.
Buah naga mempunyai kandungan serat yang tinggi, bermaksud ia membantu memperbaiki pergerakan usus dengan memudahkan laluan di bahagian saluran penghadaman.
Pengambilan buah eksotik ini boleh membantu mengurangkan masalah sembelit dan sindrom gangguan usus.
Tahap kandungan vitamin C yang tinggi di dalam buah naga membantu meningkatkan sistem imun selain merangsang aktiviti antioksidan lain.
Kehadiran jumlah vitamin C, mineral dan fitoalbumin yang tinggi juga membantu melawan radikal bebas selain memiliki sifat antioksidan. Vitamin B1, B2, B3 dan kalsium, fosforus, zat besi, protein, niasin serta serat juga menyumbang kepada peningkatan fungsi sistem imun badan.
Bagi mendapatkan manfaat buah naga kepada kesihatan tubuh, boleh cuba nikmati jus minuman yang menyegarkan ini. Caranya juga mudah dan tidak memerlukan kos besar untuk mengamalkan pengambilan diet yang menyihatkan.
Buah naga membantu meningkatkan kesihatan jantung kerana ia mampu mengurangkan tahap kolesterol tidak baik.
Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research pada 2010 menemui pengambilan buah naga membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.
Kandungan serat yang tinggi di dalam buah naga membantu menstabilkan tahap gula dalam darah seseorang. Ia juga membantu merencatkan gula yang berlebihan ketika mengambil makanan yang tinggi indeks glisemik.
Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research pada 2010 menemui buah berkenaan mempunyai kesan yang berharga dalam tekanan oksidatif daripada kekejangan aorta (arteri terbesar dalam badan), masalah yang dikaitkan dengan kencing manis.
Buah naga merah mengandung gula sederhana sangat bagus untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Kajian menunjukkan amalan memakan buah naga dapat mengawal kadar glukusa di dalam
Buah naga juga boleh dijadikan petua untuk mencantikkan dan menyuburkan rambut.
Makan buah naga dengan kerap atau boleh juga sapukan isi bush naga yang dihancurkan ke kepala. Biarkan selama 20 minit. Pastikan seluruh kulit kepala dan rambut diselaputi oleh isi buah naga.
Glaukoma kongenital adalah suatu keadaan dimana terdapat tekanan pada bola mata lalu menyebabkan kerosakan mata. Makan buah naga dengan kerap membantu mencegah glaukoma kongenital.
Keadaan ini seringkali disebabkan kandungan gula akibat diabetes yang tidak terkawal yang memasuki organ mata.
Oleh itu, penyelidik dari UPM pada tahun 2014 ada melaporkan kesan perubahan kandungan rintangan insulin untuk penjagaan gula dalam sistem tubuh yang mengambil buah naga dalam diet pemakanan.
Kajian ke atas tikus makmal mereka selama 6 minggu berturut-turut, memperlihatkan kesan positif pengambilan buah naga segar dalam aktiviti insulin.
Kandungan vitamin C dalam buah naga membantu menyembuhkan luka dengan cepat. Makan buah naga atau minum jusnya untuk lebih mendapatkan khasiatnya.
Penyelidik dari MARDI pula melaporkan bahawa kandungan nutrien dalam buah naga adalah lebih tinggi daripada jambu, betik dan nanas. Hal ini menunjukkan bahawa buah naga sangat elok diamalkan bagi mendapatkan khasiat-khasiat kesihatannya.
Itulah dia 13 khasiat buah naga yang ingin kami kongsikan untuk kali ini. Jom kita makan buah naga. Jemput juga baca artikel penulisan kami seperti khasiat terung, khasia barli dan khasiat cekur.
Artikel ini telah dikemaskini oleh Dr. Muhammad Jefri Mohd Yusof.