Sakit kepala adalah perkara biasa yang dialami oleh semua orang. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau WHO, kebanyakan orang akan mengalami sakit kepala dari masa ke semasa dan ia adalah normal.

Walaupun ianya menyakitkan dan melemahkan, sebahagian besarnya dapat disembuhkan dengan ubat penahan sakit sederhana dan akan hilang dalam masa beberapa jam. 

Walau bagaimanapun, serangan berulang mungkin boleh menjadi sesuatu yang lebih serius. Klasifikasi Gangguan Sakit Kepala Antarabangsa (ICHD) mendefinisikan lebih daripada 150 jenis sakit kepala yang berbeza. Namun, jom kami akan kongsikan 11 jenis sakit kepala yang mungkin anda alami.

1.  Sakit Kepala Berkumpulan

jenis sakit kepala

Imej via [readersdigest]

Sakit kepala ini dicirikan oleh kesakitan yang terasa seperti terbakar dan menusuk yang teruk. Ia berlaku di sekitar bahagian mata atau di belakang mata pada satu masa. Kadang-kadang, ia boleh menjadi bengkak, kemerahan dan berpeluh yang akan berlaku di bahagian yang dipengaruhi oleh jenis sakit kepala ini.

Jenis sakit kepala ini terjadi secara berturut-turut. Setiap sakit kepala boleh berlangsung dari 15 minit hingga tiga jam. Kebanyakan orang mengalami satu hingga empat kali sakit kepala sehari sekiranya diserang dengan jenis sakit kepala ini. 

Biasanya ia terjadi pada waktu yang sama hampir setiap hari. Doktor juga tidak pasti apa yang menyebabkan sakit kepala berkumpulan ini, tetapi mereka tahu beberapa cara yang berkesan untuk merawatnya.

2.   Sakit Kepala Alergik Atau Sinus

jenis sakit kepala

Imej via [kesihatan]

Sakit kepala kadang-kadang berlaku akibat reaksi alergik. Kesakitan dari jenis sakit kepala ini sering difokuskan pada kawasan sinus dan di bahagian depan kepala anda. Sakit kepala migrain juga biasanya salah satu yang didiagnosis sebagai sakit kepala sinus. 

Malah, sehingga 90 peratus daripada “sakit kepala sinus” sebenarnya adalah sakit kepala migrain. Orang yang mempunyai alahan biasanya akan terdedah kepada jenis sakit kepala alergik ini. Sakit kepala Sinus dirawat dengan menipiskan lapisan lendir yang menyebabkan tekanan sinus. 

Semburan steroid hidung, decongestan OTC boleh membantu merawatnya. Jenis sakit kepala sinus juga boleh menjadi gejala jangkitan penyakit sinus. Dalam kes ini, doktor anda mungkin menggunakan antibiotik untuk membersihkan jangkitan dan melegakan sakit kepala dan gejala lain.

3.  Sakit Kepala Kafein

jenis sakit kepala

Imej via [bodrex]

Kafein akan menjejaskan aliran darah ke otak anda. Memiliki jumlah kafein terlalu banyak boleh memberi anda sakit kepala. Orang yang mempunyai migrain berisiko kerap mencetuskan sakit kepala akibat kegunaan kafein.

Apabila kita mendedahkan otak kepada sejumlah kafein setiap hari, kita mungkin akan mengalami sakit kepala jika tidak dapat mengurangkan jumlah kafein tersebut. Ini mungkin kerana kafein memberi kesan kimia di dalam otak dan boleh mencetuskan jenis sakit kepala ini.

4.  Sakit Kepala Hipertensi

jenis sakit kepala

Imej via [bodrex]

Fakta mengatakan, tekanan darah tinggi boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala.  Jenis sakit kepala hipertensi ini memberi isyarat kecemasan. Ini berlaku apabila tekanan darah dalam badan anda menjadi tinggi.  Jenis sakit kepala hipertensi ini biasanya akan berlaku pada kedua-dua belah kepala dan biasanya akan menjadi lebih teruk. 

Selalunya sakitnya akan terasa seperti berdenyut. Anda juga mungkin mengalami perubahan penglihatan, mati rasa atau kesemutan, sakit dada atau sesak nafas.

Sekiranya anda mengalami jenis sakit kepala hipertensi, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan segera. Biasanya ia akan hilang sebaik sahaja tekanan darah berada di bawah kawalan yang lebih baik.

5.  Sakit Kepala Pasca-Trauma

jenis sakit kepala

Imej via [pendidikanpesakit]

Sakit kepala pasca-trauma boleh terjadi selepas kecederaan kepala.  Jenis sakit kepala ini adalah sama seperti migrain dan biasanya bertahan sehingga 6 hingga 12 bulan selepas kecederaan berlaku. Sakit kepala pasca-trauma ini juga biasanya boleh menjadi kronik jika tidak dirawat dengan baik sepenuhnya.

6.  Sakit Kepala Pemulihan

jenis sakit kepala

Imej via [lifestyle]

Sakit kepala pemulihan yang juga disebabkan oleh pengambilan ubat sakit kepala yang berlebihan. Ianya terasa seperti sakit kepala jenis ketegangan atau lebih menyakitkan, seperti migrain. Anda mungkin lebih mudah terdedah kepada jenis sakit kepala ini jika kerap menggunakan painkiller. 

Penggunaan ubat ini secara berlebihan boleh menyebabkan sakit kepala yang lebih banyak dan bukannya sedikit. Cara yang baik untuk mencegahnya adalah dengan mengambil ubat harian yang tidak menyebabkan sakit kepala dan menghalang sakit kepala daripada terjadi kembali.

7.  Sakit Kepala Hormon

jenis sakit kepala

Imej via [bodrex]

Wanita biasanya akan mengalami jenis sakit kepala ini yang dikaitkan dengan perubahan hormon. Menstruasi, pil kawalan kelahiran dan kehamilan semuanya memberi kesan kepada paras estrogen anda yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Sakit kepala ini berkaitan secara khusus dengan kitaran haid juga dikenal sebagai migrain haid.  Ini boleh berlaku sebelum, semasa ataupun selepas haid juga semasa ovulasi.

Untuk mengawal kesakitan ini, anda perlu mengambil naproxen (Aleve) atau ubat-ubatan preskripsi seperti frovatripan (Frova) dan sebagainya. Dianggarkan bahawa kira-kira 60 peratus wanita dengan migrain juga mengalami masalah ini, jadi ubat alternatif mungkin mempunyai peranan dalam mengurangkan sakit kepala ini.

8.  Sakit Kepala Exertion

jenis sakit kepala

Imej via [idntimes]

Kesakitan sakit kepala berlaku dengan cepat selepas tempoh aktiviti fizikal yang sengit. Pengangkat berat, lari dan lain-lain aktiviti adalah pencetus untuk mengalami jenis sakit kepala ini. Aktiviti ini boleh menyebabkan peningkatan aliran darah ke tengkorak anda malah ia menyebabkan sakit kepala yang berdenyut terhadap kedua-dua belah bahagian kepala anda.

Jenis sakit kepala ini biasanya terjadi dalam masa beberapa minit atau beberapa jam. Analgesik, seperti aspirin dan ibuprofen (Advil) pasti dapat mengurangkan masalah ini.

9.  Migrain

jenis sakit kepala

Imej via [ceritamenarik]

Seseorang yang mempunyai migrain pasti akan mengalami rasa sakit yang berdenyut pada satu bahagian kepala. Mereka mungkin mengalami kepekaan yang tinggi terhadap cahaya, bunyi, dan bau. Biasanya jenis sakit kepala ini berlangsung antara 5 hingga 60 minit pada awalnya.

Migrain cenderung berlaku berulang kali dan setiap serangan mungkin berlangsung sehingga 3 hari lamanya. Walaupun migrain boleh berlaku pada orang dewasa dan kanak-kanak, ianya tiga kali ganda lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

10.  Sakit Kepala Ketegangan

jenis sakit kepala

Imej via [infopelajar2u]

Sesiapa sahaja boleh mengalami sakit kepala ketegangan dan biasanya disebabkan oleh tekanan. Painkiller mungkin adalah apa yang diperlukan untuk melegakannya. Ini termasuk aspirin, ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) dan sebagainya.

Sekiranya ia tidak berkesan, doktor akan mengesyorkan ubat preskripsi. Ini termasuklah indomethacin, meloxicam (Mobic), dan ketorolac. Jika sakit kepala ketegangan menjadi teruk, tindakan yang berbeza mungkin dicadangkan untuk menangani kesakitan tersebut.

11.  Sakit Kepala Hipnic

jenis sakit kepala

Imej via [karteldakwah]

Sakit kepala hipnic adalah keadaan yang jarang berlaku yang biasanya bermula untuk pertama kalinya pada usia 50an namun ia juga boleh bermula lebih awal. Sakit kepala hipnic terdiri daripada kesakitan berdenyut ringan sehingga sederhana. Ia biasanya dirasakan di kedua-dua belah kepala.

Walaupun sakit kepala ini tidak berbahaya, seorang yang lebih tua yang mengalami jenis sakit kepala ini untuk pertama kalinya harus berjumpa doktor.  Jenis sakit kepala ini boleh dirawat dengan kafein yang diambil sebagai tablet atau sebagai cawan kopi sebelum tidur. Pilihan ubat lain termasuk indometasin, melatonin, dan litium.

Berikut adalah jenis sakit kepala yang sering berlaku dalam masyarakat dan amat berbahaya jika dibiarkan. Jom baca juga berkaitan Punca Sakit Kepala, Petua Hilang Sakit Kepala, Jenis Sakit Perut Ketika Hamil dan Jenis Penyakit Jantung.

Rujukan
1.  What different types of headaches are there.  https://www.medicalnewstoday.com/articles/320767

2.  10 Types of Headaches and How to Treat Them.  https://www.healthline.com/health/headache/types-of-headaches

3.  10 Jenis Sakit Kepala yang Harus Anda Ketahui.  https://www.infopelajar2u.com/10-jenis-sakit-kepala/

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.