Penyakit jantung adalah penyakit kronik dan sebarang jenis keadaan yang mempengaruhi struktur atau fungsi jantung. Kebanyakan orang menganggap penyakit jantung adalah sebagai satu keadaan sahaja. Namun sebenarnya penyakit jantung ada bermacam-macam keadaan dengan pelbagai punca serta jenis penyakit jantung yang berbeza.

Terdapat banyak jenis penyakit jantung ramai tak tahu. Jenis penyakit jantung ini dipengaruhi oleh struktur atau fungsi jantung dan memberi kesan yang berbeza. Jom kami senaraikan jenis penyakit jantung untuk makluman anda.

 

1.  Aterosklerosis

jenis penyakit jantung

Imej via [halodoc]

Aterosklerosis adalah jenis penyakit jantung di mana bahagian dalam arteri menjadi sempit kerana terkumpulnya plak. Pada mulanya, penyakit ini tidak ada gejala atau simptomnya secara amnya. Apabila teruk, ia boleh mengakibatkan penyakit arteri koronari, strok, penyakit arteri periferal atau masalah ginjal terjadi.

Sebab sebenar jenis penyakit jantung ini masih tidak diketahui. Faktor risiko penyakit ini adalah termasuk tahap kolesterol yang tidak normal, tekanan darah tinggi, diabetes, merokok dan sebagainya. Plak yang terkumpul terdiri daripada lemak, kolesterol, kalsium dan zat lain yang terdapat dalam darah. 

Penyempitan arteri ini telah mengehadkan aliran darah yang mengandungi oksigen ke bahagian-bahagian badan lain. Pencegahan untuk penyakit jantung aterosklerosis biasanya adalah dengan memakan makanan yang sihat, bersenam, tidak merokok dan mengekalkan berat badan yang normal. 

Rawatan penyakit jantung jenis ini yang sudah ada adalah dengan mengambil ubat bagi menurunkan kolesterol seperti statin, ubat tekanan darah atau aspirin.

 

2.  Angina

jenis penyakit jantung

Imej via [edhub]

Angina turut dikenali sebagai angina pectoris yang merupakan sakit dada atau tekanan. Ia biasanya disebabkan oleh aliran darah ke otot jantung yang tidak mencukupi. Jenis penyakit jantung ini biasanya disebabkan oleh penyumbatan atau kekejangan arteri yang membekalkan darah ke otot jantung. 

Punca lain adalah termasuk anemia, denyutan jantung yang tidak normal dan kegagalan jantung. Mekanisma utama penyumbatan adalah arteri koronari oleh aterosklerosis. Dalam beberapa kes, angina boleh menjadi sangat teruk namun memandangkan teknologi perubatan semakin canggih, ianya sudah boleh dirawat.

 

3.  Kecacatan Jantung Kongenital (CHD)

jenis penyakit jantung

Imej via [atomiyme]

Tahukah anda, kecacatan jantung kongenital (CHD), juga dikenali sebagai anomali jantung kongenital dan jenis penyakit jantung kongenital. Ia adalah kecacatan pada struktur jantung atau saluran besar yang terdapat pada saat kelahiran. Tanda dan gejala CHD bergantung pada jenis kecacatan tertentu. 

Gejalanya boleh jadi berbeza-beza dan ada juga jenis yang tidak mengancam nyawa. Simptomnya mungkin termasuk pernafasan cepat, kulit kebiruan, penambahan berat badan yang banyak dan berasa cepat letih. Kebanyakan besar CHD tidak berkaitan dengan penyakit lain dan komplikasinya adalah kegagalan jantung.

jenis penyakit jantung

Imej via [capitalcardiology]

Penyebab kecacatan jantung kongenital tidak diketahui. Faktor dan risiko CHD merangkumi jangkitan tertentu semasa kehamilan seperti rubela, penggunaan ubat tertentu seperti alkohol atau tembakau dan sebagainya. Mempunyai ibu bapa dengan kecacatan jantung kongenital juga merupakan salah satu faktor risiko terjadinya jenis penyakit jantung ini. 

Kecacatan jantung kongenital dapat dicegah melalui vaksinasi rubella dan penambahan asid folik kepada jenis makanan tertentu. Sebilangan kecacatan tidak memerlukan rawatan dan ianya boleh dirawat secara berkesan dengan prosedur berdasarkan kateter atau pembedahan jantung. Dengan rawatan yang sesuai, hasilnya mungkin baik walaupun mempunyai masalah yang kompleks.

 

4.  Bradikardia

jenis penyakit jantung

Imej via [klikdokter]

Bradikardia adalah keadaan yang biasanya ditakrifkan di mana seseorang mempunyai kadar denyutan jantung yang beristirahat di bawah 60 BPM denyutan seminit pada orang dewasa. Jenis penyakit jantung ini biasanya tidak menimbulkan gejala sehingga kadar denyutannya turun di bawah 50 BPM.

Apabila mengalami simptomnya, ia boleh menyebabkan keletihan, kelemahan, pening, berpeluh dan pengsan. Kadar degupan jantung sekitar 50 BPM adalah biasa dan dianggap degupan jantung yang normal semasa waktu tidur.

Atlet yang terlatih juga mungkin mempunyai sindrom jantung atletik, degupan jantung rehat yang sangat perlahan sebagai penyesuaian mencegah takikardia semasa latihan.

 

5.  Kardiomiopati

jenis penyakit jantung

Imej via [medicastore]

Jenis penyakit jantung ini adalah Kardiomiopati yang merupakan sejenis penyakit jantung yang mempengaruhi otot jantung. Pada awalnya mungkin tidak ada gejala namun apabila penyakit ini bertambah buruk, pelbagai masalah mungkin berlaku.

Masalahnya mungkin adalah sesak nafas, rasa letih, dan pembengkakan kaki akibat disebabkan oleh permulaan kegagalan jantung. Jenis kardiomiopati termasuklah kardiomiopati hipertrofik, kardiomiopati dilatasi, kardiomiopati terhad dan kardiomiopati takotsubo.

Dalam banyak kes, penyebabnya tidak dapat ditentukan. Ada juga mengatakan ianya disebabkan oleh pengambilan alkohol, keturunan dan lain-lain.

 

6.  Penyakit Arteri Koroner

jenis penyakit jantung

Imej via [alomedika]

Ramai tak tahu bahawa Arteri koronari adalah saluran darah (arteri) peredaran koronari, yang mengangkut darah beroksigen ke zat jantung. Jantung memerlukan bekalan oksigen yang berterusan untuk berfungsi dan bertahan, seperti tisu atau organ badan yang lain.

Pengurangan fungsi arteri koronari boleh menyebabkan penurunan aliran oksigen dan nutrien ke jantung.  Ini bukan sahaja mempengaruhi bekalan otot jantung itu sendiri, tetapi juga mempengaruhi keupayaan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan.

Oleh itu, sebarang gangguan atau jenis penyakit jantung ini boleh memberi kesan serius kepada kesihatan, mungkin menyebabkan angina, serangan jantung, dan bahkan kematian.

 

7.  Tachycardia

jenis penyakit jantung

Imej via [bostonscientific]

Tachycardia juga disebut sebagai  tachyarrhythmia. Jenis penyakit jantung ini adalah degupan jantung yang melebihi kadar rehat normal. Secara amnya, degupan jantung yang beristirahat melebihi 100 degupan per minit diterima sebagai takikardia pada orang dewasa.

Denyutan jantung di atas kadar rehat mungkin normal ketika bersenam atau tidak normal apabila mengalami masalah elektrik di dalam jantung.

 

8.  Penyakit Jantung Valvular

jenis penyakit jantung

Imej via [hellosehat]

Penyakit kardiovaskular yang melibatkan satu atau lebih daripada empat injap jantung adalah penyakit jantung valvular. Keadaan penyakit jenis ini berlaku terutamanya akibat penuaan tetapi mungkin juga disebabkan oleh kelainan kongenital atau penyakit spesifik.

Ia juga boleh terjadi akibat proses fisiologi termasuk penyakit jantung rematik dan kehamilan.  Anatominya, injap adalah sebahagian daripada tisu penghubung padat jantung yang dikenali sebagai rangka jantung dan bertanggungjawab untuk mengatur aliran darah melalui jantung dan saluran besar.

Kegagalan injap boleh mengakibatkan fungsi jantung berkurangan. Rawatan jenis penyakit ini boleh dirawat menggunakan ubat dan ada juga yang melibatkan pembedahan.

 

9.  Gangguan Serebrovaskular

jenis penyakit jantung

Imej via [hmetro]

Penyakit serebrovaskular merangkumi pelbagai keadaan perubatan yang mempengaruhi saluran darah otak dan peredaran serebrum. Arteri yang membekalkan oksigen dan nutrien ke otak sering rosak atau cacat dalam gangguan ini. Penyakit ini yang paling biasa adalah strok iskemia atau strok mini dan kadang-kadang strok hemoragik. 

Hipertensi merupakan faktor risiko penyumbang penyakit serebrovaskular yang paling utama kerana boleh mengubah struktur saluran darah dan mengakibatkan aterosklerosis. Aterosklerosis menyempitkan saluran darah di otak dan dapat mengakibatkan penurunan saluran serebrum. 

Faktor risiko lain yang menyumbang kepada penyakit ini termasuklah merokok dan diabetes. Arteri serebrum yang sempit boleh menyebabkan strok iskemia, tetapi tekanan darah yang meningkat secara berterusan juga dapat menyebabkan terkoyaknya pembuluh darah, yang menyebabkan strok hemoragik.

 

10.  Prolaps Injap Mitral

jenis penyakit jantung

Imej via [unansea]

Injap antara atrium kiri dan ventrikel kiri tidak menutup sepenuhnya adalah puncanya. Ia melonjak ke atas, atau kembali ke atrium. Biasanya keadaan ini tidak mengancam nyawa dan tidak memerlukan rawatan. Namun sekiranya pesakit disahkan menghidap jenis penyakit jantung ini, ia mungkin memerlukan rawatan.

Itulah dia 10 jenis penyakit jantung ramai tak tahu. Amat penting untuk kita ketahui jenis penyakit jantung ini supaya dapat kita cegah daripada terjadi dalam kalangan masyarakat kita. Jom baca juga Cara Jaga Diri Dari Saki Jantung, Punca Sakit Jantung dan Tanda Sakit Jantung.

Rujukan

  1. Everything you need to know about heart disease.  https://www.medicalnewstoday.com/articles/237191.
  2. Types of heart disease.  https://www.heartandstroke.ca/heart/what-is-heart-disease/types-of-heart-disease
  3. About heart disease. https://www.cdc.gov/heartdisease/about.htm

 

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.