Lawan kepada sihat seseorang itu adalah sakit. Dan tentunya setiap manusia tidak akan lari dengan ujian sakit yang Allah SWT berikan kepadanya.

Artikel pada kali ini, kami akan kongsikan beberapa doa tahan sakit yang pernah diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW dan keperluannya dalam kehidupan seharian.

Doa tahan sakit dalam Islam

doa tahan sakit

Terdapat beberapa doa tahan sakit yang boleh kita amalkan untuk kesembuhan penyakit yang dihidapi. Berikut adalah lafaz bacaan dalam Bahasa Arab dan rumi serta terjemahannya.

1. Doa menghilangkan rasa sakit ringan

Doa ini pernah diriwayatkan dalam hadis Imam Tirmizi dari Ibnu Abbas RA berkaitan dengan penyembuhan segala penyakit, dari demam dengan membaca:

بِسْمِ اللَّهِ الْكَبِيرِ أَعُوذُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ مِنْ شَرِّ كُلِّ عِرْقٍ نَعَّارٍ وَمِنْ شَرِّ حَرِّ النَّارِ

Bismillahil kabiri, a’udzu billahil ‘azhimi min syarri kulli ‘irqin na’arin wa min syarri harrin nar

Maksudnya: “Dengan nama Allah Yang Maha Besar. Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Agung dari luka yang mengeluarkan darah dan dari keburukan panas neraka.”

2. Doa menghilangkan rasa sakit parah

Dalam Kitab Syarah Hisnul Muslim, Nabi Muhammad SAW mengajarkan kepada para sahabatnya mengenai satu doa tahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit parah atau teruk.

Dikatakan, Utsman bin Al Ash RA telah datang kepada Rasulullah SAW dan mengadu akan rasa sakit di bahagian tubuhnya.

Kemudian, Rasululullah mengajarkan doa ini dan menyuruh Utsman untuk meletakkan tangannya pada tempat yang sakit sambil membaca doa berikut sebanyak 7 kali:

أَعُوذُ بِاللَّهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ

A’udzubillahi wa qudrotihi min syarri ma ajidu wa uhadzir.

Maksudnya: “Aku berlindung kepada Allah dengan kemuliaan dan kekuasaan Nya dari segala keburukan yang kudapatkan dan kukhawatirkan.”

3. Doa menghilangkan rasa sakit gigi dan gusi

Doa ini boleh menghilangkan rasa sakit gigi dengan izin Nya, seperti mana yang pernah diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW.

أَعُوذُ بِاللَّهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ

A’uudzu billahi wa qudrotihi min syarri maa ajidu wa uhaadziru

Maksudnya: “Aku berlindung kepada Allah dengan kemuliaan dan kekuasaan Nya dari segala keburukan yang kudapatkan dan kukhawatirkan.”

4. Selawat Syifa

Selawat syifa adalah satu selawat khusus yang bertujuan untuk kesihatan dan penyembuhan kepada penyakit.

Perkataan “syafi” dalam selawat ini adalah menyembuhkan. Bacaan selawat tersebut adalah seperti yang berikut:


اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ طِبِّ اْلقُلُوْبِ وَدَوَاءِهَا وَعَافِيَةِ اْلاَبْدَانِ وَشِفَاءِهَا وَنُوْرِاْلاَبْصَارِ وَضِيَاءِهَا وَقُوْتِ اْلاَجْسَادِوَاْلاَرْوَاحِ  وَغِدَاءِهَا وَعَلٰى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ

“Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad. Tibbil qulubi wadawaa iha. Wa ‘afiyatil abdani wa syifa iha. Wanuu ril absori wa dhiya iha. Wa ‘ala aalihi wasohbihi wasallim”

Maksudnya: “Ya Allah, limpahkanlah selawat ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad yang merupakan ubat kepada hati-hati manusia dan penawarnya, kesembuhan bagi badan-badan dan penyembuhnya, cahaya segala penglihatan dan sinarannya, (begitu juga selawat ini dilimpahkan) ke atas ahli keluarga baginda, para sahabatnya, serta limpahkanlah kesejahteraan (ke atas mereka).”

5. Surah 3 qul

“Bismillahirrahmanirrahim. Qul huwallahu ahad. Allahus samad. Lam yalid wa lam yulad. Wa lam yakul lahu kufuwan ahad”

Maksudnya: “Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. atakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa. Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat.

Ia tidakberanak, dan ia pula tidak diperanakkan. Dan tidak ada sesiapapun yang serupa dengan Nya.

“Qul a’uudzu bi rabbil falaq. Min syarri maa khalaq. Wa min syarri ghaasiqin idzaa waqab. Wa min syarrin naffaa tsaati fil uqad. Wa min syarri haasidin idzaa hasad.”

Maksudnya: “Aku berlindung kepada Tuhan yang menguasai subuh (fajar). Dari kejahatan (makhluk yang) Dia ciptakan dan dari kejahatan malam apabila telah gelap-gelita.

Dan dari kejahatan (perempuan-perempuan) penyihir yang menium pada buhul-buhul (talinya). Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila dia dengki.”

Qul a’uuzu birobbinnaas. Malikinnaas. Ilaahinnaas. Min syarril waswaasil khonnaas. Allazi yuwas wisufii suduu rinnaas. Minaal jinnati wannaas

Maksudnya: “Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia. Yang Menguasai sekalian manusia. Tuhan yang berhal disembah oleh sekalian manusia

Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam. Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. (Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia.”

6. Ayat Kursi

Imam Ahmad pernah meriwayatkan daripada Ubay bin Ka’ab bahawa Nabi SAW pernah bertanya kepadanya tentang ayat yang paling agung di dalam kitab Allah.

“Demi Dzat yang jiwaku berada di tangan-Nya, sesungguhnya ayat kursi itu mempunyai satu lidah dan dua bibir yang senantiasa menyucikan al-Malik (Allah) di sisi tiang ‘Arsy.” – (Tafsir Ibnu Katsir)


اللهُ لَا اِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهٗ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَهٗ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهٗ إِلَّا بِإِذْنِهٖ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهٖ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهٗ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Maksudnya: “Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhluk Nya).

Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi.

Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisi Nya melainkan dengan izin Nya. Yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka.

Sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya).

Luasnya Kursi Allah (ilmu Nya dan kekuasaan Nya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya.

Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaan Nya), lagi Maha Besar (kekuasaan Nya).”

7. Doa menghilangkan rasa sakit perut

Tangan diletakkan di atas bahagian perut yang sakit, lalu bacalah doa seperti yang berikut ini:

بِاسْمِ اللَّهِ (3×) أَعُوذُ بِاللَّهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ (7×)

“Bismillah (3 x) A’udzu billahi wa qudrotihi min syarri maa ajidu wa uhaadzir (7 x)”

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah, dengan menyebut nama Allah, aku berlindung kepada Allah dan kuasa-Nya dari kejelekan yang aku dapatkan dan aku waspadai.” – (Hadis Riwayat Muslim no. 2202)

8. Doa minta kesembuhan untuk diri sendiri

Baca doa ini ketika sedang sakit sambil mengusapkan dengan tangan kanan lalu diletakkan di bahagian anggota yang sakit.

اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ اشْفِ أَنْتَ الشَّافِي لَا شَافِيَ إلَّا أَنْتَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقْمًا

Allaahumma rabban naasi, adzhibil ba’sa. Isyfi. Antas syaafi. Laa syaafiya illā anta syifaa’an lā yughaadiru saqaman.

Maksudnya: “Tuhan segala manusia, hilangkanlah penyakit. Sembuhkanlah, Engkaulah penyembuh. Tidak ada penawar selain dari penawar-Mu, penawar yang menghabiskan sakit dan penyakit.”

9. Doa Nabi Ayyub ketika sakit

Nabi Ayyub AS membaca doa ini saat tengah menderita sakit yang amat parah sebagaimana yang disebutkan dalam surat Al Anbiya, ayat 83.

رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

Rabbahu anni massaniyaḍ ḍurru wa anta ar hamur rahimin

Maksudnya: “Ya Allah, sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Penyayang di antara semua Penyayang.”

10. Doa ketika anggota tubuh rasa sakit

Letakkan tangan di bahagian tubuh yang sakit, lalu baca doa berikut sebanyak 7 kali:

بِسْمِ اللّهِ ,بِسْمِ اللّهِ ,بِسْمِ اللّهِ أَعُوذُ بِاللَّهِ وَقُدْرَتِهِ مِنْ شَرِّ مَا أَجِدُ وَأُحَاذِرُ

Bismillah, bismillah, bismillah. A’uudzu billahi wa qudratihii min syarri maa ajidu wa uhaa dziru

Maksudnya: “Aku berlindung kepada Allah dengan kekuasaannya, dari keburukan yang aku jumpai dan aku khawatirkan.”

11. Doa apabila ditimpa sakit parah

Antara doa yang pernah diajarkan oleh Rasulullah SAW apabila seseorang itu sudah tidak sanggup dalam menghadapi rasa sakit.

اللَّهُمَّ أحْيِني ما كانَتِ الحَياةُ خَيْراً لي، وَتَوَفَّنِي إذَا كَانَتِ الوَفاةُ خَيْراً لِي

Allahumma ahyinii maa kaanatil hayaatu khoiral lii, wa tawaffa nii idzaa kaanatil wafaatu khoiral lii

Maksudnya: “Ya Allah, panjangkanlah usiaku jika hidup itu lebih baik dariku atau wafatkanlah aku, jika mati itu lebih baik bagiku.”

12. Doa apabila peninga kepala, demam, dan lain-lain

بِسْمِ اللَّهِ الْكَبِيرِ أَعُوذُ بِاللَّهِ الْعَظِيمِ مِنْ شَرِّ عِرْقٍ نَعَّارٍ وَمِنْ شَرِّ حَرِّ النَّارِ

Bismillaahil kabiiri na’uudzu billaahil ‘adhiim min syarri irqin na’aarin wa min syarri harrin naar.

Maksudnya: “Dengan menyebut nama Allah, Yang Mahabesar aku berlindung dengan Allah dari keburukan otot-otot yang sobek dan dari panasnya api neraka.”

Selain dari doa tahan sakit ini, anda juga boleh baca artikel agama kami yang lain mengenai koleksi doa seperti:

Rujukan:

  1. Ujian Sakit Mengangkat Martabat. Metro
  2. Selawat Syifa (Ayat & Doa Penyembuh Penyakit). Aku Islam
  3. 200 Tips Rajin Selawat. Tengku Zahirul Kamal Tengku Kamarozaman. PTS Publishing

Penulis: hannani

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.