Ramai mungkin tidak pernah dengar mengenai asid folik. Tetapi kalau yang sentiasa mengikuti gosip artis pasti tahu. Kerana baru-baru ini ada menceritakan mengenai Wan Sakinah , isteri Asyraf Muslim yang mengambil asid folik untuk hamil. Kenapa ibu hamil memerlukan asid folik? Hendak tahu sebabnya?

asid-folik-ibu-mengandung

Ibu mengandung sangat memerlukan kahsiat dan mineral yang mencukupi. Jadi perkara ini amat sukar untuk diperolehi. Sudah tentu tidak larat untuk makan kesemua makanan yang kaya dengan vitamin yang disarankan oleh pakar mengambil semasa mengandung. Jadi alternatifnya adalah mengambil asid folik.

Asid folik, juga dikenali sebagai folat atau folacin, adalah salah satu kumpulan B vitamin, juga dikenali sebagai B9. Badan ibu hamil memerlukannya untuk menghasilkan sel-sel darah merah, serta norepinephrine dan seratonin (komponen kimia sistem saraf) semasa hamil.  Benda ini membantu dalam penghasilan DNA (bahan genetik badan) dan merupakan komponen kritikal cecair kepada tulang belakang.

Perlu diketahui asid folik  juga merupakan salah satu  nutrien yang dikenali yang dapat mencegah kecacatan kelahiran tiub neural seperti spina bifida.  Sekadar informasi, di Australia kira-kira terdaptnya 70 bayi setiap tahun dilahirkan dengan kecacatan tiub neural, iaitu hampir 2.5 dalam setiap 10,000 bayi yang dilahirkan. Satu peratusan yang sedikit tetapi perlu dikurangkan. Di Malaysia, tidak tahu pula,

Wanita yang tidak mendapat cukup folat juga boleh meningkatkan peluang mereka untuk keguguran.

asid-folik-ibu-mengandung-1

Berapa banyak asid folik yang saya perlukan?

Berdasarkan tinjauan Kesihatan Kebangsaan dan Majlis Penyelidikan Perubatan (NHMRC) mengesyorkan bahawa setiap wanita yang mampu atau merancang untuk hamil perlu mempunyai 400mcg tambahan asid folik setiap hari. Waktu yang bersesuaian? Anda memerlukan jumlah tambahan asid folik ini sekurang-kurangnya satu bulan sebelum dan tiga bulan selepas mula mengandung.

Apa yang menarik di Australia, sejak September 2009, pengeluar roti diwajibkan menambah asid folik untuk tepung gandum yang digunakan untuk membuat roti dan produk roti lain seperti gulung, Bagels, focaccias dan mufin Inggeris. Ini merupakan kemestian dan ia dijangka dapat menghalang di antara 14 dan 49 kecacatan tiub neural setiap tahun.

Jadi anda boleh mengetahui berapa banyak asid folik dalam roti dengan memeriksa senarai ramuan pada pakej atau meminta pembuat roti tempatan Australia untuk senarai bahan-bahan. Adalah dianggarkan bahawa terdapat 120mcg asid folik dalam tiga keping standard roti, tetapi setiap produk roti mungkin berbeza. Roti organik adalah dikecualikan daripada peraturan. Wah, ini sangat mengujakan. Semoga Malaysia juga dapat berbuat demikian di masa akan datang.

Penulis: Tasneem Haneem

Tasneem Haneem merupakan penulis di Bidadari.My. Minat dengan tulisan kekeluargaan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.