Pernahkah anda makan scone? Scone atau skon ialah sejenis kek yang biasanya dibuat daripada tepung gandum, barli atau mil oat serta menggunakan serbuk penaik sebagai agen pengikat dan cara masak ialah dibakar di atas kuali leper. Skon pula diperisakan manis dan kadangkalanya diberus dengan lapisan kuning telur sebelum dibakar.
Namun pada resepi yang kami tulis kali ini, scone dimasak hanya dengan menggunakan 3 bahan iaitu mentega, tepung naik sendiri, dan krim atau susu segar dan dimasak dengan cara dibakar. Resepi scone ringkas dikongsikan oleh Umie Nurhayati di laman Facebook.
Resepi ini paling simple dan sedap, kalau beli sebiji di cameron RM 4 seketul. Buat sendiri puas makan. Kudap-kudap untuk menu minum petang seronoknya.
Selain resepi scone, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai, sila baca dan cubakan. Jangan lupa like dan share resepi ini ya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami.