Lopes ialah makanan tradisi turun-temurun. Lopes terkenal terutama di Indonesia dan Malaysia. Makanan ini merupakan hidangan pencuci mulut atau sebagai menu sarapan. Lopes diperbuat daripada tepung pulut yang direbus atau kukus.
Lopes agak padat dan dibentukkan segitiga. Namun walaupun padat, lopes tetap lembut di dalam. Jangan lupa daun pisang untuk bungkus untuk bagi aroma wangi ke atas lopes.
Cara makan lopes pula adalah dengan ditabur kelapa parut kukus, dan disiram dengan kuah gula Melaka/gula merah yang pekat manis, barulah sedap. Daripada tunggu bazar Ramadhan baru ada orang jual, baik buat sendiri boleh makan bila-bila. Selamat mencuba resepi lopes tradisi daripada Haryati Hamim di laman Facebook.
Selain lopes, kami juga menulis resepi lain yang mendapat perkongsian ramai, sila baca dan cubakan. Jangan lupa like dan share resepi ini ya. Terima kasih telah berkunjung ke laman web kami.