Sos carbonara berasal daripada Italy dimana hidangannya adalah gabungan telur, keju dan lada. Ianya diperkenalkan pada sekitar tahun 1940 di Rom. Namanya pula berasal daripada nama sebuah restoran di Rom iaitu “Carbonara”.
Sekarang, hidangan spaghetti carbonara adalah satu hidangan yang terkenal di Malaysia. Ianya boleh didapati di pelbagai restoran sekitar Malaysia dan sos nya juga mudah untuk didapati di mana mana pasaraya.
Sekiranya anda mencari sebuah resepi untuk keluarga anda yang boleh dinikmati oleh seluruh lapisan umur, resepi Spaghetti Carbonara adalah salah satu pilihan yang terbaik. Rasa lemak berkrim digabungkan bersama ayam mampu memikat hati sesiapa sahaja yang merasainya.
Resepi yang akan kami bawakan kali ini dikongsi oleh Arieza Rieza di laman Facebook dan telah mendapat banyak perkongsian!
Nota: Cream cheese itu dibelah dua dan ambil sebahagian sahaja. Kisarkan cream cheese itu.
Nota: Jangan sampai berketul ya!
Nota: Pastikan cream cheese dikisar dulu dengan sedikit air supaya kuah tak berketul.
Selain daripada resepi carbonara, terdapat beberapa resepi lain yang boleh dinikmati oleh anda sekeluarga. Jangan lupa untuk tekan butang “share” dan kongsikan resepi ini bersama rakan rakan anda ya!