Jom cuba resepi brownies kedut ini!
Brownies yang mewah dengan rasa coklat. Kedutannya itu disebabkan penggunaan coklat yang banyak. Anda bebas menggunakan jenis coklat dan koko kegemaran anda. Tapi keenakkannya diterjemahkan oleh pengunaan koko dan coklat yg berkualiti.
Mudah saja pembuatannya, guna tangan pun boleh. Langkahnya yang mudah pasti membuatkan ia menjadi sebuah aktiviti yang baik untuk dilakukan bersama-sama anak-anak dan seisi keluarga.
Resepi ini telah dikongsi oleh Siti Sarah dan mendapat banyak perkongsian di laman sosial Facebook. Selamat mencuba!
Bahan A. (Cairkan)
Bahan B
Bahan C
(Ayak bersama)
1. Masukkan kesemua Bahan A dan cairkan. Boleh guna kaedah double boil atau boleh guna microwave. Bila dah cair dan sebati, ketepikan sampai sejuk atau suam-suam.
2. Dalam bekas lain, masukkan Bahan B. Pukul 3 biji telur dengan gula castor sampai sebati menggunakan whisk. Tambah esen vanilla.
3. Bila Bahan A yang cair tadi dah sejuk atau suam-suam sikit, campurkan dengan Bahan B yang dipukul tadi. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak tadi. Kacau biar sebati. Jangan kacau terlalu lama ye.
5. Lapik loyang 9″ × 9″ dengan baking paper. Lebihkan baking paper dibahagian sisi kiri dan kanan loyang (tujuannya supaya mudah untuk keluarkan brownies) kemudian tuangkan bancuhan brownies tadi & ratakan.
6. Bakar pada suhu 170celcius selama 35-40 minit bergantung pada oven memasing. Panaskan oven terlebih dahulu selama 15-20 minit.
7. Bila dah masak, keluarkan brownies dari oven dan biarkan sejuk sebelum potong mengikut saiz yang anda suka.
Selain daripada resepi Brownies Kedut ini, terdapat beberapa lagi resepi lain yang boleh anda cuba. Jangan lupa mencuba ya!
Jangan lupa share artikel – arktikel kami bersama keluarga dan rakan rakan ya!