Boleh dikatakan semua dapur mempunyai jintan putih. Jintan putih biadanya dimasukkan kedalam makanan untuk menyedapkan & menaikkan aroma makanan yang dimasak.
Tahukah anda, yang sebenarnya jintan putih mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan anda. Jom kami kongsikan khasiat jintan putih yang pasti mengejutkan anda.
Jintan putih atau dalam English “cumin” ini merupakan herba ked-2 paling banyak digunakan di seluruh dunia selepas lada hitam.
Nama saintifiknya Cuminum cyminum dan seringkali orang ramai terkeliru dengan jintan manis (fennel seed) yang mempunyai bentuk dan rupa yang seakan mirip.
Ironinya, jintan manis warnanya lebih putih daripada jintan putih yang berwarna gelap kehitaman. Jintan putih ini selalu digandingkan bersama jintan manis sebagai bahan perapan, rempah masakan dan petua tradisional.
Amalan penggunaan jintan putih ini banyak dilihat dalam budaya setempat antara kaum Melayu, Cina dan India dalam masakan seharian, tidak ketinggalan warga Timur Tengah yang menggunakannya dalam masakan seperti kari, kebab dan makanan panggang.
Ayuh ketahui dengan lebih lanjut khasiat kesihatan jintan putih ini berserta penemuan sains yang membuktikannya.
Tak ramai yang tahu bahawa jintan putih bukan sahaja menyedapkan makanan malah membantu melangsingkan tubuh badan. Untuk mendapatkan badan yang cantik dan langsing, anda boleh amalkan teh jintan putih setiap pagi dan malam. Cara menyediakan teh jintan putih adalah seperti berikut:
Bahan-Bahannya:
1 sudu besar jintan putih
2 gelas air kosong
1 inci serai
1 inci halia
1 sudu besar madu asli
Caranya:
Jintan putih kaya dengan ferum yang membantu meningkatkan jumlah sel darah merah dalam badan.
Sekiranya anda mempunyai masalah anemia, jintan putih merupakan alternatif yang baik untuk anda selain makan ubat yang dibekalkan oleh pihak hospital.
Salah satu keperluan nutrien untuk sistem peranakan yang baik ialah bekalan zink yang mencukupi oleh sistem badan.
Kandungan zink dalam jintan putih membantu meningkatkan kesuburan anda dan pasangan & memulihkan kesihatan sistem reproduktif.
Jintan putih juga menyihatkan sistem penghadaman anda melalui kandungan zink yang tinggi selain kandungan serat yang tinggi.
Nutrien utama dalam jintan putih yang membantu sistem penghadaman yang baik ialah, antaranya 20.85% protein, 38.20% lemak, 4.64% air, 4.37% pepejal, 7.94% serat dan 31.94% jumlah karbohidrat.
Jintan putih sangat baik untuk kanak-kanak kerana ia membantu menggalakkan pertumbuhan fizikal secara optimum.
Jintan putih mengandungi kandungan potassium yang tinggi. Salah satu daripada fungsi potassium ialah menjaga kesihatan jantung.
Potassium berperanan sebagai pengawal ritma jantung yang normal.
Selain menjaga kesihatan jantung, potassium dalam jintan putih juga membantu mengawal tekanan darah dalam tubuh badan anda.
Selain itu, jintan putih dilaporkan mengandungi kandungan sodium yang rendah. Hal ini amat penting bagi mengurangkan tekanan darah yang secara kebiasaannya akan meningkat jika kandungan sodium adalah tinggi.
Jintan putih juga telah dikenal pasti sebagai agen antioksidan yang sangat baik untuk tubuh badan anda.
Kajian daripada Institut Penyelidikan Teknologi Makanan di India pada tahun 2005 mendedahkan bahawa jintan putih kaya dengan sebatian fenolik.
Sebatian fenolik ini merupakan bahan antioksidan yang sangat baik terutamanya dalam melawan serangan oksidan seperti radikal bebas, hidroksil dan peroksi pada peringkat sel.
Wanita yang hampir menopos juga akan mengalami beberapa simptom seperti sakit kepala, kekeringan semasa melakukan hubungan seks, mood swing, sukar tidur, dan sebagainya.
Pengambilan jintan putih dalam menu harian membantu mengurangkan simptom-simptom tersebut.
Kandungan sebatian bioaktif dalam jintan putih akan memastikan tubuh badan mendapat nutrien yang secukupnya. Hal ini seterusnya dapat menjadikan sistem fisiologi tubuh lebih lancar dan bekerja dengan baik.
Jintan putih mempunyai kadar serat yang tinggi yang membantu ‘mencuci’ segala toksin dan kotoran dari usus kecil dan usus besar anda.
Usus yang bersih akan meningkatkan proses pencernaan dan mengelakkan masalah sembelit atau cirit-birit.
Satu lagi fungsi jintan putih ialah membunuh sel kanser yang terdapat dalam badan anda. Ia mengelakkan kanser menjadi semakin besar & mengelakkan masalah kanser berulang.
Dakwaan ini cuba dibuktikan oleh sekumpulan penyelidik dari Philadelphia, Amerika Syarikat pada tahun 2011. Mereka berjaya mengekstrak dua sebatian daripada jintan putih iaitu thymoquinone dan alpha-hederin.
Sebatian tersebut mempunyai keupayaan antikanser yang tinggi yang merencatkan pertumbuhan dan penggandaan sel kanser.
Perasan tak, susu anda akan menjadi semakin meriah setiap kali anda makan makanan yang mengandungi jintan putih?
Ini kerana jintan putih merupakan salah satu daripada makanan penggalak susu yang murah dan mudah untuk diperolehi. Perkara ini menjadi petua tradisional yang menjadi amalan turun temurun berdasarkan pemerhatian orang dulu-dulu.
Kuantiti susu yang bertambah ini boleh dikaitkan dengan kandungan mineral yang banyak dalam jintan putih yang membantu penghasilan susu yang lebih baik.
Jika anda mengalami masalah kegatalan kulit, rendam jintan putih di dalam air panas dan sapukan pada kulit yang gatal.
Anda juga boleh menurunkan suhu badan yang demam dengan menggunakan jintan putih. Caranya:
Jika anda nak awet muda, boleh amalkan mencuci muka dengan air rendaman jintan putih setiap pagi.
Dengan kehadiran antioksidan yang tinggi, sistem peredaran darah yang lebih lancar dan keperluan nutrien yang mencukupi, inilah rahsia awet muda yang sebenarnya secara saintifik!
Menurut kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Mesir dan Pakistan pada tahun 2010, jintan putih mempunyai lebih banyak antioksidan berbanding halia.
Dalam jintan putih, antara bahan antioksidan yang dianggap ‘berharga’ untuk menjadi sebatian antioksidan aktif ialah cuminal, γ-terpinene dan pinocarveol.
Jintan putih membantu menghilangkan kembung perut akibat masalah ketidak hadaman, radang perut dan asid berlebihan dalam usus.
Jintan putih dilaporkan mengandungi vitamin A,B, dan C yang tinggi.
Hal ini membantu mengurangkan kadar kolesterol berbahaya dalam badan dengan menyingkirkan kolesterol jahat pada plasma darah dan mengekalkan kolesterol baik untuk sistem peredaran darah yang lebih lancar.
Jintan putih dilaporkan mengandungi sejenis sebatian yang dinamakan anethole.
Sebatian ini terkenal dengan fungsinya untuk merawat masalah bengkak atau keradangan pada sendi, tulang dan otot. Aktiviti anti keradangan oleh jintan putih turut dilaporkan oleh kajian-kajian lepas.
Sekiranya anda mempunyai masalah nafas berbau, anda boleh gunakan air kumuran jintan putih untuk mengatasi masalah tersebut. Caranya:
Jika anda terkena sakit mata, boleh gunakan jintan putih untuk menghilangkannya dengan cepat. Caranya:
Sifat anti radang dan antimikrob berdasarkan penemuan pelbagai sebatian biokatif dalam jintan putih menjadikannya rintang terhadap serangan mikrob atau keadaan keradangan yang boleh menyebabkan kemerahan dan bengkakan.
Malah, dalam kajian saintifik yang pernah diterbitkan di Journal of Food Science, sebatian bioaktif jintan putih berupaya membunuh pertumbuhan mikroorganisma berbahaya seperti E. coli, S. aureus dan S. faecalis.
Akhir sekali, jintan putih juga boleh digunakan untuk menghilangkan masalah batuk berkahak. Caranya:
Dalam penyelidikan yang diterbitkan oleh Journal of Egyptian Archaeology, masyarakat Mesir Kuno mengamalkan minuman jintan putih bersama madu dan susu untuk mengurangkan simptom batuk.
Namun, pemerhatian ini hanyalah bersandarkan amalan petua tradisional tanpa pembuktian klinikal dan saintifik yang dikendalikan.
Itulah dia 21 khasiat jintan putih yang ingin kami kongsikan pada hari ini. Jika anda sukakan artikel ini, anda juga pasti akan sukakan perkongsian kami tentang khasiat cekur, khasiat daun sirih, dan khasiat bunga telang.
Artikel ini telah dikemaskini oleh Dr. Muhammad Jefri bin Mohd Yusof.