Jom kita kenali jenis roti yang biasa kita makan.

White Bread

Imej via [jocooks.com]

Roti putih diperbuat daripada biji gandum yang diproses untuk menghilangkan dedak dan kuman. Tekstur roti putih juga mempunyai rasa dan tekstur yang lebih ringan dan lembut. Sekiranya anda ingin memakan roti putih, pastikan kuantiti yang anda ambil sedikit.

Roti putih sesuai untuk dimakan bersama jem, salad, mayonis, coklat dan banyak lagi. Diingatkan, kandungan roti putih memberikan kandungan protein dan vitamin yang diperlukan untuk badan tetapi tidak sebanyak roti wheat dan whole. Roti putih juga boleh mengenyangkan perut.

Bukan itu sahaja, roti putih diperkaya dengan thiamin, iodin dan asid folik. Walau bagaimanapun, bahan perasa yang ditambah ke dalam adunan tepung boleh menyebabkan indeks glisemik (GI) roti putih meningkat. Hal ini menyebabkan tenaga yang di dapati daripada sepotong roti putih selalunya tidak kekal lama.

Wheat Bread

Imej via [fivehearthome.com]

Jenis roti yang lain ialah roti gandum. Berbanding dengan roti putih, roti gandum memiliki jumlah nutrisi mikro dan serat yang lebih tinggi berbanding dengan roti putih. Roti gandum juga diperbuat daripada bijirin gandum. Dari segi nutrient, roti gandum memiliki nutrient yang hampir sama dengan roti putih.

Roti gandum mempunyai biji-bijian dan barli yang mampu memberikan nutrisi yang diperlukan untuk badan. Roti gandum boleh dijadikan sumber karbohidrat yang sihat. Roti gandum boleh membantu untuk melancarkan pencernaan. Kandungan serat yang bernutrisi mampu membantu perkembangan bakteria baik yang terdapat di dalam usus.

Whole Wheat Bread

Imej via [naycit.com]

Roti gandum penuh merupakan satu jenis roti lain yang baik untuk kesihatan. Roti tersebut mengandungi aprikot, berbagai jenis kekacang dan juga oat. Roti gandum ini juga mempunyai ‘fortified’ dengan serat larut. Kebaikan roti gandum penuh ini ialah dapat mengenyangkan berbanding roti putih atau roti gandum biasa.

Selain itu, roti ini mempunyai serat tidak larut yang dapat membantu roti ini untuk bergerak dengan lebih pantas dalam usus. Hal ini seterusnya dapat memberikan kelebihan yang berguna dalam mencegah sembelit. Disamping itu, pengambilan serat tak larut turut dikatakan mampu mengawal paras glukosa dalam darah.

Roti gandum penuh juga mengandungi vitamin dan mineral yang mana sebahagian besar terikat pada selaput fiber atau bran gandum berkenaan. Disebabkan itu, warna roti gandum penuh lebih gelap daripada roti putih. Gelap di sini menunjukkan kehadiran vitamin dan mineral dalam makanan tersebut.

Multigrain Bread

Imej via [kingarthurbaking]

Roti multigrain selalunya mengandungi tepung putih dan termasuk bijirin, yang menyediakan serat yang baik untuk kesihatan pencernaan anda. Roti multigrain juga mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada roti putih. Walau bagaimanapun, nilai pemakanan roti multigrain bergantung pada bijirin yang dibuat dan sama ada ia adalah bijirin penuh atau tidak.

Roti multigrain yang mempunyai bijirin penuh boleh mengurangkan pelbagai risiko penyakit. Antara penyakit yang dapat dielakkan dengan memakan roti ini ialah  mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser, stroke dan diabetes. Walau bagaimanapun, tidak semua roti multigrain adalah bijirin penuh. Jika bahan pertama adalah tepung gandum dan bukannya tepung gandum penuh, kebiasaannya tidak mengandungi bijirin penuh.

Whole Grain Bread  

Imej via [100comments]

Roti bijirin penuh dan roti gandum berkongsi manfaat kesihatan yang hampir sama. Kedua-dua bijirin penuh dan roti gandum mengandungi keseluruhan bijirin yang baik untuk badan anda. Hal ini menjadikan mereka berkongsi fungsi untuk mengurangkan risiko kanser, penyakit jantung, stroke dan diabetes.

Roti bijirin penuh ialah sebarang jenis roti yang mengandungi bijirin penuh. Sama ada roti bijirin penuh mengandungi gandum atau tidak bergantung pada jenis bijirin yang diperbuat daripadanya. Roti bijirin penuh boleh dibuat daripada pelbagai bijirin termasuk quinoa, jagung, barli, rai, beras, triticale, millet, teff, sorghum dan gandum. Roti bijirin penuh mengandungi gandum keseluruhan jika ia terdiri daripada isirong bijirin gandum.

Sprouted Grain Bread

Imej via [rainbowssprouted]

Sprouted Grain Bread menjadi popular di kalangan orang yang mementingkan kesihatan. Hal ini kerana roti ini mempunyai gandum atau gluten yang bermanfaat kepada tubuh badan mereka. Kandungan roti yang menggunakan bijirin penuh bukan sahaja baik tetapi proses untuk membuat roti ini sebenarnya memecahkan protein dan karbohidrat yang terdapat di dalam bijirin.

Kandungan roti ini juga mampu meningkatkan kandungan vitamin kepada pemakan. Sprouted Grain Bread menyediakan badan dengan bijirin yang telah dipecahkan disebabkan oleh enzim yang terdapat di dalam kandungan roti ini. Disebabkan itu, proses untuk penyerapan nutrisi kepada badan menjadi lebih mudah dan khasiat yang terdapat di dalam roti tidak akan hilang ketika proses penghadaman dijalankan.

Roti ini juga memberikan banyak manfaat penting yang diperlukan oleh tubuh badan selain daripada kandungan bijirin itu sendiri. Antara kebaikan yang anda dapat apabila memakan roti ini ialah meningkatkan penghadaman, meningkatkan penyerapan mineral, meningkatkan antioksidan, dan meningkatkan vitamin C dan vitamin B.

Sourdough

Imej via [cookidoo]

Berbanding dengan jenis roti yang lain, roti sourdough mempunyai rasa untik iaitu masam. Hal ini disebabkan doh roti ini menjalani proses penapaian daripada menggunakan yis secara terus. Sourdough terkenal dengan rasa masamnya, tekstur kenyal dan keraknya yang rangup.

Dari sudut kesihatan pula, roti ini sangat baik berbanding dengan roti yang sedia ada di pasar raya. Asid semulajadi dan penapaian lama membantu memecahkan gluten, menjadikannya lebih mudah dihadam dan mudah diserap oleh badan. Roti ini juga merupakan sumber antioksidan yang sangat baik.

Kajian telah menunjukkan bahawa antioksidan seperti peptida yang terdapat dalam makanan masam boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, tanda penuaan, atau penyakit kronik seperti rheumatoid arthritis.

Rye Bread

Imej via [jocooks]

Roti Rye adalah roti yang dibuat dengan tepung rai. Roti rye biasanya lebih padat dan lebih tinggi serat daripada roti gandum. Boleh jadi bijirin penuh. Roti rai selalunya dibuat dengan tambahan seperti molase dan serbuk koko, yang menambah warna dan rasa kepada roti. Roti ini mempunyai rasa ringan, lembut di dalam dan rangup di luar.

Walaupun anda boleh membuat roti yang dibuat 100% rai, roti itu cenderung agak padat dan berat. Untuk roti yang lebih ringan yang masih mempunyai rasa rai yang baik, campurkan tepung rai dengan tepung roti. Hal ini dapat membantu membentuk struktur gluten yang lebih baik dalam doh.

Pumpernickel

Imej via [ewg.org]

Roti Pumpernickel biasanya dibuat dengan kadar tepung rai yang tinggi dan sedikit tepung gandum. Roti ini menggunakan tepung rai kasar yang dikisar dari keseluruhan beri rai dan diperam dengan pemula doh. Rasanya lebih manis daripada roti rai.

Hidangan rai kasar biasanya dipanggil tepung “pumpernickel”. Nama roti ini diambil dari bahasa Jerman yang merujuk kepada kesannya pada sistem pencernaan. “Pumpern” ialah perkataan Jerman yang merujuk “angin usus” dan “nikel” ialah perkataan untuk syaitan atau sprite.

Berbeza dengan tepung yang digunakan untuk pumpernickel, tepung rai biasa dikisar daripada endosperma beri rai selepas lapisan luar dedak dan kuman telah dikeluarkan. Berbeza dengan tepung gandum, tepung rai cenderung lebih gelap. Hal ini adalah disebabkan kandungan abunya, yang berbeza-beza mengikut cara setiap jenama mengisar beri rai.

Brioche

Imej via [bakingamoment]

Brioche merupakan jenis roti yang sangat kaya dengan rasa. Hal ini kerana brioche diperbuat dengan tambahan telur, susu dan mentega. Teksturnya yang lembut, manis dan kaya yang berfungsi dalam hidangan manis dan berperisa. Brioche mempunyai tekstur yang ringan dan lembut serta rasa yang menakjubkan. Hal ini menjadikan roti ini mengandungi lemak dan protein yang lebih tinggi daripada kebanyakan roti lain.

Brioche diambil dari perkataan Perancis yang disebut sebagai “bri-yosh”. Panggilan nama roti ini disebut dengan berbeza bergantung kepada negara. Sebagai contoh Amerika cenderung untuk menyebut “bree-aash” manakala orang dari Britain menyebut “bree-osh”.

Flat Bread

Imej via [ubuy.com]

Berbanding dengan roti lain yang menggunakan ragi, roti ini tidak menggunakan ragi. Hal inilah yang menyebabkan bentuk roti ini menjadi leper. Kandungan yang terdapat dalam roti ini juga adalah bahan asas iaitu tepung, air, dan garam sebagai bahan utama. Roti ini juga biasanya dimasak di dalam ketuhar bata.

Bagaimanapun terdapat sesetengah flat Bread yang mungkin mengandungi yis, seperti pita atau naan. Walaupun ia berasal dari Mesir purba, banyak budaya mempunyai versi roti rata. Dari naan di Afghanistan dan India ke tortilla di Amerika Tengah dan Selatan ke piadina di Romagna, Itali, roti rata telah dihasilkan hampir di mana-mana.

Kesimpulan

Terdapat pelbagai jenis roti dengan khasiat yang berbeza. Sekiranya anda menyukai roti, anda mungkin akan mencuba pelbagai jenis roti yang berbeza dari segi rasanya yang unik serta teksturnya yang lembut maupun rangup.

Walaupun tidak dinyatakan secara khusus, roti juga dapat dijadikan sebagai menu diet jika dimakan dengan kuantiti yang disarankan. Sebagai contoh, roti wholemeal yang disarankan bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi dan juga mereka yang ingin berdiet.

Anda juga dijemput untuk membaca artikel menarik kami yang lain seperti:

Rujukan:

Penulis: Saiful Izzuan

Menulis berkenaan tips motivasi dan kejayaan di blog drInspirasi.com. Seorang yang gemar berkongsi mengenai prinsip Kejayaan dan Bakat. Kebanyakan artikel beliau boleh dibaca di www.drinspirasi.com

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.