Tahukah anda setiap jenis pure butter (salted dan unsalted) mempunyai rasa dan kesesuaian yang berbeza-beza untuk membuat biskut, pastry dessert, dan kek?
Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda beberapa jenis pure butter yang boleh digunakan untuk bahan membuat kuih raya dan kek.
Pure butter atau pure creamy butter adalah butter tulen yang mempunyai lemak tenusu sekurangnya 80%.
Ia diperbuat daripada susu dengan proses churning (menggoncang / berpusing dengan laju). Rasanya lebih sedap dan sesuai untuk digunakan untuk membuat kek atau biskut kerana lebih sihat walaupun harganya sedikit mahal.
Pure butter diperbuat daripada lepa susu, warna kuning muda, mudah cair, dan harganya lebih mahal.
Manakala marjerin pula diperbuat daripada minyak sayuran atau minyak kelapa sawit, warna kuning terang, tidak mudah cair, dan lebih murah.
Pengunaan pure butter dalam pembuatan kek dan kuih akan menjadikan ia lebih rasa, berlemak dan baunya juga lebih wangi berbeza dengan marjerin.
Kandungan nutrisi kedua-dua bahan tersebut untuk setiap 100 gram boleh anda semak seperti jadual di bawah ini:
Nutrien | Pure Butter | Marjerin |
---|---|---|
Kalsium | 24 mg | 3mg |
Lemak tepu | 50.489 g | 15.189 g |
Kolin | 18.8 mg | 12.4 mg |
Vitamin A | 2499 IU | 3577 IU |
Lemak mono tepu | 23.43 g | 38.877 g |
Vitamin E | 2.32 mg | 9 mg |
Lemak tak tepu | 3.01 g | 24.302 g |
Vitamin K | 7 µg | 93 µg |
Kolesterol | 215 mg | 0 mg |
Terdapat pelbagai jenis pure butter yang ada dijual di Malaysia. Berikut adalah antara jenama dan harganya:
Anchor Pure New Zealand Butter sesuai menjadikan hidangan anda bertambah lazat. Ia diperbuat daripada 100% susu lembu tulen dari New Zealand yang memberikan rasa berkrim serta warna keemasan semula jadi.
Lurpak Butter diperbuat daripada 100% susu segar. Ia sudah dikenali sebagai pembekal mentega tulen terbaik semenjak tahun 1901 lagi.
Tatura Choice Grade Butter dihasilkan daripada krim segar, mentega buatan Australia. Anda boleh dapatkan dengan dua jenis sama ada salted ataupun unsalted.
Chef & Choice Butter memberikan rasa dan kualiti yang sempurna untuk semua keperluan masakan anda.
Ia bagus untuk membakar, menggoreng atau menumis. Ia akan membantu anda membuat hidangan lazat setiap kali menyajikan sajian.
Golden Churn Butter membawakan anda semua kebaikan dan rasa mentega original dari Australia & New Zealand.
Ia diperbuat menggunakan cara tradisional dengan bahan berkualiti premium yang diawet hanya dengan penambahan garam untuk memberikannya rasa yang “sempurna” dan berkrim.
Jika anda ingin merasai pengalaman makan mentega tulen dangan rasa klasik, anda boleh cuba Emborg Butter. Ia mengandungi 80% kandungan lemak dan 1% garam.
Kerrygold Pure Irish Butter dari Ireland diperbuat daripada susu lembu. Ia diyakini tiada bahan tambahan tiruan dan hanya dihasilkan dengan 100% bahan semulajadi.
Memilih jenis pure butter yang tepat untuk membuat biskut dan kek boleh mempengaruhi rasa dan teksturnya.
Berikut adalah beberapa tips untuk memilih jenis pure butter yang sesuai:
Dengan memperhatikan tips-tips di atas, anda akan dapat memilih pure butter yang tepat untuk membuat biskut dan kek yang lazat dan berkualiti tinggi.
Selain dari jenis pure butter ini, anda juga boleh baca artikel tips kami yang lain dalam masakan seperti:
Sumber: