Jantung adalah satu organ penting dalam badan di mana ia berfungsi mengepam darah melalui saluran darah dengan denyutan yang sekata yang berulang-ulang. Jantung terletak di sebelah kiri bahagian dada manusia dan dikelilingi oleh paru-paru. Bukan sahaja manusia yang mempunyai jantung, haiwan juga mempunyai jantung mengikut saiz tubuh badan mereka.

Oleh sebab itu, doktor menitik beratkan kita untuk menjaga kesihatan jantung kita kerana jantung adalah satu organ utama yang menyalurkan darah ke seluruh badan kita. Jika kita tidak menjaga kesihatan dan tidak mengamalkan kesihatan yang baik, jantung kita akan mula rosak dan kita akan sukar untuk bernafas seperti orang biasa.

Untuk mengekalkan jantung yang sihat, anda hanya perlu tahu cara yang betul dan mudah untuk menjaga kesihatan jantung.

Mari kami kongsikan info sebenar mengenai 5 cara mudah untuk menjaga kesihatan jantung. Info ini dikongsikan oleh klinik Dr. Asmah. Klinik Dr. Asmah terletak di Sungai Petani, Kedah. Ia menawarkan pelbagai ‘service’ terutama sekali bagi wanita yang hamil. Ia juga menawarkan ‘service’ untuk pesakit biasa seperti kencing manis, darah tinggi, demam panas dan lain-lain lagi.

cara penjagaan jantung

Imej via realitarakyat

5 Cara mudah untuk menjaga kesihatan jantung

1. Kekalkan berat badan yang sihat

Berat badan yang sihat ialah indeks jisim tubuh (IJT) di antara 18.5 dan 24.9. Anda disarankan untuk mengurangkan berat badan jika IJT anda melebihi tahap 25 kerana ia dapat membantu mengurangkan tahap gula darah dan tekanan darah anda.

2. Kekalkan tahap kolestrol, tekanan darah dan gula darah dalam lingkungan normal

Lakukan pemeriksaan tahunan yang lengkap bagi memantau tahap kolesterol, tekanan darah dan gula darah bagi mengekalkan kesihatan jantung yang baik. Amallah diet yang seimbang dan teruskan gaya hidup yang aktif.

3. Amalkan diet yang baik untuk jantung

Pilih makanan yang rendah dengan lemak tepu dan kolesterol. Pilih bahagian daging yang kurang berlemak, dan kurangkan makanan bergoreng. Makan ikan setiap hari dan pilih ikan laut dalaman (cth. Ikan Salmon atau Sardin) 2 kali seminggu. Makan buah-buahan dan sayuran kerana mereka merupakan sumber serat, vitamin-vitamin dan mineral, serta fitokimia yang baik untuk jantung anda. Di samping itu, adalah dijalakkan untuk mengurangkan pengambilan garam dan gula.

4. Kekalkan aktif secara fizikal

Tabiat bersenam membantu mengekalkan tahap tekanan darah, gula darah dan kolesterol darah dalam lingkungan yang sihat. Pilihlah aktiviti yang anda suka, dan tingkatkan kekerapan anda mengikut masa. Minumlah Anlene Heart-Plus™ setiap hari sebagai sebahagian daripada amalan diet seimbang anda. Anlene dirumus khas dengan kebaikan susu dan nutrien-nutrien penting untuk membantu menjaga kesihatan jantung anda.

5. Pengurusan stres

Jangan pandang stres sebelah mata. Stres yang berlebihan mungkin merupakan punca tekanan darah meningkat dan meningkatkan bebanan terhadap jantung kita. Anda digalakkan untuk melakukan aktiviti seperti yoga dan meditasi kerana ia dapat membantu menenangkan diri dan mengurangkan stres.

*”Mencegah lebih baik daripada mengubati” ayat ini kita selalu dengar dan bermaksud lebih baik kita mengambil langkah berjaga-jaga terlebih dahulu sebelum kita terkena penyakit yang susah untuk dirawat. Jaga kesihatan, kurangkan makanan yang berminyak dan lebihkan makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan. Semoga info ini memberi manfaat kepada anda dan orang-orang tersayang.

Artikel ini diberi kebenaran sepenuhnya oleh penulis. Baca artikel asal di sini.

Penulis: aqirah

Seorang yang rajin dan gemar untuk kongsikan sesuatu yang bermanfaat.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.