“jenis emas yang manakah paling terbaik?”

Itulah soalan yang sering ditanyakan oleh pembeli apabila mereka ingin membeli emas.  Seringkali mereka keliru dengan pelbagai jenis emas berbeza yang ditawarkan kepada mereka.

Emas Dan Fungsinya

Emas merupakan logam bernilai yang sangat dicari dan boleh menjadi aset. Ia sangat lembut dan mudah dibentuk.  Tahukah anda, emas tulen tidak sesuai untuk kebanyakan barangan perhiasan. Oleh itu, untuk kegunaan harian, emas biasanya dicampurkan dengan logam lain untuk memastikan bentuknya kukuh dan keras.

Walaupun secara teknikalnya, tidak ada perkara yang berbeza mengenai jenis emas, namun ia merujuk kepada aloi emas. Untuk pengetahuan anda, terdapat sejumlah besar bilangan aloi emas. Apabila anda membeli barang kemas emas khususnya, ia pasti akan menjadi aloi emas. 

Jenis logam dalam campuran aloi sangat penting dari segi fungsi, estetik dan kos. Secara amnya, satu-satunya penggunaan emas 100% tulen adalah untuk pelaburan emas dalam bentuk bar emas dan syiling emas.

Kategori Emas 

 

1.  Syiling Emas Numismatik 

jenis emas

Imej via [may.coin]

Jenis emas yang dikenali sebagai Syiling Emas Numismatik ini umumnya tidak mempunyai berat tetap padanya. Ia cenderung menjadi syiling emas tua yang tiada lagi dalam pengeluaran.

Hal ini menyebabkan barangan syiling emas atau barangan antik ini mempunyai nilai yang jauh melebihi beratnya dalam emas. Selain sukar ditemui, kandungan syiling emas numismatik ini juga amat sukar diolah.

2.  Emas yang Tidak Diperbaharui 

jenis emas

Imej via [vibizmedia]

Emas dalam keadaan mentah atau asalnya secara semula jadi tidak sempurna dan mempunyai bentuk yang berbeza. Nuggets emas misalnya adalah semulajadi emas asli yang mempunyai saiz yang agak besar dan mempunyai kesucian yang terdiri dari 20K-23K. Jenis emas yang tidak ditapis juga merupakan dari debu emas atau jenis emas lain.

3.  Emas Skrap 

jenis emas

Imej via [gazetadopovo]

Emas skrap merujuk kepada sebarang item emas yang mempunyai lebih banyak nilai emas di dalamnya daripada harganya. Biasanya barang kemas emas yang rosak dan barang-barang lama yang terletak di sekitar rumah anda seperti barang elektronik yang dilapisi emas yang tidak lagi digunakan merupakan kandungan dan contoh jenis emas skrap ini.

Banyak gred dan jenis skrap emas yang wujud. Antaranya adalah Gold Plated Electro, Gold Plate, Gold Wash, Gold Filled, Rolled Gold dan sebagainya.

Jenis Emas Dan Kandungannya

jenis emas

Imej via [rizaljewellery]

1.  Emas 999

Emas 999 memiliki jumlah kandungan 99.9% emas dimana ia adalah original emas tanpa campuran bahan lain.  Selain nama ema 999, ia juga digelar sebagai Emas 10 & Emas 24 Karat (24K). Kebanyakan jenis emas ini berbentuk ‘gold bar’.

2.  Emas 950

Mempunyai kandungan 95.0% emas, emas 950 dicampurkan dengan 5.0% campuran kandungan lain iaitu aluminium, besi atau lain lagi.  Selain nama emsa 950, ia juga dikenali sebagai Emas 23 Karat (23K).

3.  Emas 916

Mudah sahaja untuk kenal pasti jenis emas ini, sudah pasti ia mempunyai kandungan 91.6% emas. 8.4% daripadanya adalah campuran kandungan lain boleh jadi aluminium, besi, tembaga dan lain-lain lagi. Dikenali dengan nama Emas 22 Karat (22K), emas jenis ini amat terkenal di seluruh Malaysia.

4.  Emas 835

Emas 835 juga digelar Emas 20 Karat (20K) yang merupakan emas campuran 16.5% kandungan lain.  83.5% pula adalah daripada emas asal.  Kebanyakan orang kelantan suka membeli jenis emas ini.

5.  Emas 750

Emas 750 dipanggil juga Paun atau Emas 18 Karat (18K).  Ia terdiri daripada 75% emas dan 25% kandungan campuran seperti tembaga, besi, aluminium dan macam-macam lagi.  Kualitinya sangat elok, kerana itulah ia menjadi pilihan ramai.

Kenal Pasti Perbezaan Emas

jenis emas

Imej via [masturadin]

Karat Dan Kehalusan

Karat atau kehalusan jenis emas mentakrifkan perkadaran emas ke dalam logam lain dalam aloi. Karat mengukur bahagian emas pada dua puluh empat bahagian, yang bermaksud 24 karat adalah emas tulen dan tertinggi yang dapat dihasilkan. 8 karat bermakna hanya satu pertiga daripada barang itu dibuat dari emas.

Emas 8k biasanya digunakan di beberapa tempat di Eropah dan United Kingdom. Kesempurnaan mengukur bahagian dalam jenis emas juga dikenali sebagai sistem milesimal. Kehalusan 999.9 adalah emas kukuh, 99.99% tulen. Kehalusan 333 jenis emas pula akan sama dengan 8 karat atau 33.3% tulen.

Warna Emas

Jenis logam yang digunakan dalam aloi emas membawa kepada variasi warna. Warna juga semakin kuat dengan perkadaran logam yang lebih besar. Kumpulan platinum logam putih dan tembaga adalah logam yang paling biasa digunakan untuk membuat aloi emas. 

Logam putih seperti perak, platinum dan paladium akan membawa kepada aloi emas putih. Tembaga pula akan memberikan warna merah. Logam kurang digunakan untuk aloi adalah zink, besi, aluminium, dan kadmium. 

Zink dan nikel juga akan memberikan salutan warna putih, besi memberikan salutan warna biru, aluminium berwarna ungu dan kadmium berwarna salutan hijau.

Salutan Emas

Beberapa barang emas mungkin bukan emas padat atau aloi emas padu tetapi bahan lain yang diliputi dalam emas. Terdapat banyak kaedah yang digunakan untuk salutan barangan dalam emas. 

Kayu misalnya boleh disapu emas dalam memberi penampilan emas. Satu lagi kaedah lain ialah penyaduran emas yang menggunakan lapisan lebih nipis.

jenis kurma

Imej via [sajewellery]

Jenis Emas Dan Kandungan Yang Paling Mahal?

Secara amnya, semakin tinggi kadar emas, semakin besar kosnya. Perhiasan yang dibuat dengan logam seperti emas dan platinum atau palladium lebih mahal daripada logam asas seperti tembaga atau besi. Banyak barang yang dikelaskan sebagai emas putih sebenarnya adalah jenis emas saduran rhodium. 

Tidak mustahil untuk mencapai warna putih terang dengan mencampurkan emas dengan perak, platinum atau paladium. Aloi ini sentiasa mempunyai warna kuning sedikit daripada emas. Walaupun logam asas aloi emas putih, penyaduran rhodium sering digunakan untuk memberikan warna kemasan yang diingini.

Tidak seperti lapisan lain, emas putih berlapis rhodium bukanlah proses penjimatan kos. Rhodium lebih mahal daripada emas tulen. Ia menjadikan emas putih bersalut emas mahal sebagai produk yang premium.

jenis emas

Imej via [bimbinganislam]

Jenis Emas Yang Terbaik

Jenis emas terbaik biasanya ditentukan sepenuhnya oleh kandungan apa yang digunakan. Dalam hal barang kemas, keutamaan adalah pada ketahanan dan penampilan jenis nilai sesuatu emas tersebut. 

Satu aloi emas 18 karat putih, platinum atau paladium adalah pilihan yang popular untuk produk yang sangat mewah. Bagi peniaga dan pelabur emas, selalunya mereka akan memilih emas 24 karat yang asli. 

Berikut adalah jenis emas dan kandungannya, semoga bermanfaat! Jom baca juga Tips bekerja dari rumah, Cara kemas rumah dan Kemas rumah gaya Konmari.

Rujukan

  1. Types of gold.  https://goldresource.net/types-of-gold/
  2. Different types of gold.  https://www.eternityrose.com.au/types-of-gold
  3. Types of gold.  https://www.bullionbypost.co.uk/index/gold/types-of-gold/

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.