Selulit adalah imej kasar atau kesan bonjolan pada permukaan kulit akibat pengumpulan lebihan lemak. Dalam sesetengah keadaan, selulit bukan hanya sekadar gumpalan lemak degil, tetapi lemak yang menyerap lebihan air dan mengandungi sisa pembuangan bertoksin serta beracun.

Maka tahukah anda 85% wanita mempunyai selulit pada tubuh badan mereka. Selulit jarang berlaku pada lelaki kerana lapisan lemak mereka lebih nipis berbanding dengan wanita. Tenaga mereka juga jauh lebih tinggi berbanding wanita.

Selulit selalu ada pada bahagian punggung, paha, betis dan lengan. Di bahagian ini, yang selalu ada selulit dan tempat pengumpulan lemak.

Tidak cukup dengan itu, ada juga beberapa faktor yang menyumbang kepada pembentukan selulit. Apakah punca-punca tersebut?

Mari kami kongsikan info sebenar mengenai faktor berlaku selulit. Info ini dikongsikan oleh klinik Dr. Asmah. Klinik Dr. Asmah terletak di Sungai Petani, Kedah. Ia menawarkan pelbagai ‘service’ terutama sekali bagi wanita yang hamil. Ia juga menawarkan ‘service’ untuk pesakit biasa seperti kencing manis, darah tinggi, demam panas dan lain-lain lagi.

5 Faktor berlaku selulit

faktor selulit
Imej via bukanaku

1️⃣️ Faktor hormon

Selain timbunan lemak, faktor hormon, seperti estrogen, insulin, noradrenalin, hormon tiroid, dan prolaktin cukup berpengaruh menciptakan selulit. Kadar estrogen yang meningkat sesaat sebelum hamil juga bisa mempengaruhi timbulnya selulit.

2️⃣️ Faktor gen

Faktor lain yang berperan dalam timbulnya selulit adalah gen. Beberapa karakteristik tertentu pada setiap individu bisa mempengaruhi jenis kelamin, ras, dan metabolisme yang lambat.

3️⃣️ Gaya hidup

Mungkin hanya sebagian kecil orang yang mengetahui jika memiliki gaya hidup yang tidak baik bisa menyebabkan selulit. Lalu, gaya hidup seperti apa yang bisa menyebabkan selulit? Terlalu lama duduk atau berdiri dengan posisi yang sama dalam jangka waktu lama bisa menyebabkan selulit. Selain itu, perokok juga berpotensi memiliki selulit di dalam tubuh.

4️⃣️Faktor makanan

Makanan juga bisa mempengaruhi timbulnya selulit di tubuh. Makanan yang terlalu banyak mengandung lemak, karbohidrat, garam, dan sedikit serat itu berpotensi menimbulkan selulit. Makanan yang menimbulkan selulit di tubuh, seperti fast food, cokelat, kue-kue manis, dan lain sebagainya. Agar tak timbul selulit di tubuh, biasakan mengonsumsi sayur dan buah-buahan yang banyak mengandung serat.

5️⃣️ Pakaian

Mungkin tak banyak orang tahu kalau ternyata pakaian bisa mempengaruhi timbulnya selulit di tubuh. Pakaian dalam yang ketat dan elastis hingga menekan darah di sekitar bokong akan meninggalkan bekas yaitu selulit. Untuk itu, alangkah baiknya menggunakan pakaian dalam yang tidak begitu ketat agar tak ada selulit di beberapa anggota tubuh tertentu.

*Berikut adalah faktor ada selulit pada tubuh badan. Amalkan makanan yang sihat dan banyakkan senaman untuk elak daripada ada selulit pada badan. Semoga info ini memberi manfaat kepada anda dan orang-orang tersayang.

Artikel ini diberi kebenaran sepenuhnya oleh penulis. Baca artikel asal di sini.

Penulis: aqirah

Seorang yang rajin dan gemar untuk kongsikan sesuatu yang bermanfaat.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.