Penemuan tulang dan rangka di sesebuah tempat kejadian seringkali membuatkan para penyiasat tertanya-tanya akan identiti tuan empunya tulang. Siapakah ini? Lelaki atau perempuan? Kanak-kanak atau dewasa?

Semua misteri tersebut akan dijawab oleh ilmu dan pakar bidang forensik antropologi.

Pengenalan Forensik Antropologi

Forensik antropologi adalah satu disiplin ilmu dalam bidang sains perubatan yang sentiasa berubah dan berkembang.

Peranan ahli antropologi forensik bukan sahaja melibatkan kajian kerangka rangka manusia untuk tujuan pengenalpastian mangsa (membina profil biologi, analisis trauma, pembinaan semula struktur muka), tetapi sekarang, bidang ini juga sering terlibat dalam usaha mengenal pasti individu yang masih hidup (misalnya untuk menentukan sama ada seseorang telah mencapai umur tertentu untuk disabitkan dengan jenayah).

Ahli forensik antropologi biasanya menggunakan kepakaran mereka untuk membantu kes siasatan, dari kes pembunuhan hingga ke bencana kematian besar akibat aktiviti ganas contohnya, insiden 9/11 di Amerika Syarikat, pengeboman Bali, jenayah perang, nahas kapal terbang terhempas dan bencana alam seperti tsunami.

Apabila mayat yang tidak dikenali dirujuk kepada penyiasat forensik, salah satu peringkat pertama pengenalan proses (selepas menentukan bahawa mayat ialah manusia dan berkepentingan forensik) melibatkan pembinaan profil biologi (osteobiografi) berdasarkan jantina, umur, etnik dan ketinggian fizikal.

Anggaran umur bergantung kepada bahagian elemen rangka tulang yang ada untuk dianalisis. Setiap tulang adalah berbeza bergantung kepada daya tahan dan keadaan sekeliling semasa rangka tulang dijumpai.

Cara kematian mangsa juga mempengaruhi proses ini. Contohnya, kesan kelajuan yang tinggi biasanya akan menyebabkan banyak kerosakan tulang.

Jantina atau sosio-budaya populasi juga penting dalam membina profil mangsa.

Perkembangan pertumbuhan lelaki dan perempuan adalah berbeza terutamanya pada fasa sebelum remaja yang dikaitkan dengan perbezaan hormon pembesaran.

Seterusnya, sebarang gangguan corak pertumbuhan biasa, seperti kekurangan pemakanan atau penyakit kronik, boleh menyumbang kepada kesilapan dalam anggaran umur mangsa.

Dalam situasi ini, analisis lebih berfokus kepada pengenalpastian berdasarkan gigi mangsa.

Hal ini demikian kerana perkembangan gigi berada di bawah kawalan genetik yang lebih ketat dan  kurang terdedah kepada sistem biologi dan persekitaran berbanding perkembangan dan kematangan tulang.    

Anggaran Umur pada Peringkat Juvana (Remaja)

Kajian lepas melaporkan bahawa anggaran umur biasanya paling tepat dalam individu yang sedang membesar seperti golongan remaja. Individu yang lebih berusia secara amnya, mempunyai penanda morfologi (struktur) tulang yang sangat berubah-ubah (contohnya variasi tulang dewasa di bahagian symphysis pubic; bersama sacro -iliac; dan rusuk sternal akhir) yang lebih dipengaruhi oleh faktor persekitaran.

Hal ini bertentangan dengan penanda perkembangan ciri kerangka remaja yang lebih mudah diramalkan dan yang pernah didokumenkan.

Misalnya, perkembangan pergigian, pertumbuhan tulang dan kematangan yang lebih spesifik dalam kumpulan umur remaja tertentu. Berikut adalah pilihan kaedah untuk menganggarkan umur dalam kerangka tidak matang yang dikemukakan mengikut perkembangan ciri-ciri untuk diperiksa.

Gigi

Anggaran umur dari gigi boleh dilakukan menggunakan kaedah radiografi dengan membuat penilaian pembentukan akar dan kandungan mineral serta pemerhatian makroskopik corak kemunculan gigi.

Antara piawaian pembentukan gigi yang lebih popular adalah perbandingan gigi kekal dan gigi susu.

Satu lagi kaedah piawaian menentukan penuaan gigi yang digunakan secara meluas adalah sistem visual komposit Ubelaker.

Kaedah ini menyediakan perbandingan skema perwakilan pembentukan gigi dan kemunculan gigi yang sesuai untuk individu berumur 5 bulan dalam rahim hingga 35 tahun; dengan ralat antara ± 2 bulan hingga 3 tahun.

Data bagi maklumat pergigian ini diperolehi sebahagian besarnya dari data yang diterbitkan sebelum ini ke atas orang asli di Amerika Utara.

Sekitar usia 14 tahun, kebanyakan gigi telah berkembang sepenuhnya dan usia anggaran bagi umur selepas 14 tahun menjadi semakin sukar.

Secara umum, pada tahap ini, peringkat gigi geraham ketiga adalah satu-satunya gigi yang masih berkembang. Maklumat ini walau bagaimanapun, tidak selalu berguna kerana banyak variasi lain dalam masa pembentukan danpertumbuhan perlu diambil kira.

Rajah perbezaan gigi susu (milk teeth) dan gigi kekal (permanent teeth) Imej: www.majordifferences.com

Pertumbuhan rangka

Kematangan rangka adalah ukuran perkembangan tulang, dari segi bentuk dan tahap ossifikasi (pembentukan) relatif kepada kematangan penuh.

Hal ini boleh digunakan untuk mendapatkan satu anggaran usia rangka yang dijumpai. Umur pada kematian adalah berdasarkan analisis metrik dan makroskopik termasuk keperluan radiografi untuk membuat penilaian morfologi daripada ciri-ciri tulang.

Terdapat banyak kajian sedemikian, kebanyakannya di populasi Eropah, Amerika Utara dan Afrika Selatan, yang menyediakan data ukuran pada pelbagai tulang yang boleh digunakan nuntuk mendapatkan anggaran umur.

Anggaran Umur Orang Dewasa

Anggaran umur pada rangka orang dewasa bergantung kepada kualiti tulang.

Hal ini semakin rumit apabila mengambil kira faktor-faktor seperti gaya hidup, kesihatan dan pemakanan yang boleh mempengaruhi pembentukan semula kerangka sepanjang hayat dan penilaian akhir.

Kaedah utama untuk menganggarkan usia dalam rangka dewasa adalah sama ada berasaskan penilaian yang tidak invasif melalui pemerhatian perubahan morfologi atau penerapan teknik yang lebih invasif, seperti histomorfometri.

Walau bagaimanapun, kaedah yang histomorfometri hanya akan digunakan untuk kes-kes yang melibatkan pecahan rangka yang sukar dikenal pasti dan tidak berkeadaan baik sahaja.

Anggaran umur dari os coxae (tulang pinggul)

Anggaran umur berdasarkan perubahan dalam pembentukan tulang pinggul dan pubik telah lama menjadi pendekatan yang digemari para penyelidik disebabkan kebolehpercayaan daripada sifat morfologi lain dan ciri khas tulang-tulang tersebut.

Perkembangan seterusnya dalam kaedah ini yang membentuk tiga komponen (dataran dorsal; benteng ventral dan rim simfyseal) dengan menggunakan sampel lelaki yang bertubuh besar.

Sampel rujukan kemudian dikemas kini dengan memasukkan data individu wanita

Permukaan aurikular (wajah)

Ciri permukaan wajah telah berjaya digunakan sebagai penunjuk umur rangka berdasarkan pemeriksaan terhadap sampel yang didokumenkan,

Terdapat lapan fasa morfologi berbeza mengikut umur (usia 20-24 tahun sehingga usia 60 + tahun), kebanyakannya dibahagikan dengan kenaikan lima tahun dengan penerangan dan gambar yang disertakan sebagai perbandingan yang ideal bagi perbandingan permukaan aurikular.

Terdapat beberapa kelebihan menggunakan permukaan aurikular untuk anggaran umur, antaranya, daya tahannya terhadap kerosakan selepas kematian dan perubahan pada permukaan wajah ini berkaitan umur yang berterusan melebihi dekad kehidupan yang kelima.

Anggaran umur dari tulang rusuk

Tulang rusuk adalah penanda umur yang berguna untuk anggaran usia rangka manusia.

Sampel yang didokumenkan menggunakan kajian anggaran umur dari tulang belakang ini merumuskan satu siri berasaskan piawaian pada penilaian ciri rusuk keempat , termasuk bentuk dan kedalaman pembentukan lubang, perubahan dinding tulang rusuk dan rim sekelilingnya, tekstur tulang keseluruhan dan ketumpatan .

Anggaran umur dari jahitan tengkorak (suture tengkorak)

Rajah suture tengkorak pada usia kanak-kanak Imej: medlineplus.gov

Sebagai sendi yang berserabut antara tulang tengkorak, jahitan “suture” pada tengkorak akan bercantum secara progresif dengan usia yang semakin meningkat.

Kebanyakan sistem analisis tengkorak melibatkan makroskopik yang menilai tahap penutupan jahitan suture tengkorak.

Kegunaan jahitan tengkorak sebagai penunjuk umur rangka kematian telah dipertimbangkan berkali-kali sebelum ini, dengan sejumlah kajian menyimpulkan bahawa teknik itu adalah terlalu tidak tepat daripada penggunaan praktikal dalam penyiasatan forensik. Teknik ini mungkin lebih sesuai untuk spesimen arkeologi.

Kesimpulan

Perkembangan bidang ini, digabungkan dengan peningkatan pesat dalam teknologi, memperlihatkan pembangunan dan penambahbaikan daripada teknik analisis sedia ada untuk kajian akan datang.

Rujukan

  1. Franklin, D. (2010). Forensic age estimation in human skeletal remains: current concepts and future directions. Legal Medicine, 12(1), 1-7.
  2. https://www.crcpress.com/Case-Studies-in-Forensic-Anthropology-Bonified-Skeletons/Garvin-Langley/p/book/9781138347656
  3. https://www.majordifferences.com/2017/02/difference-between-milk-teeth-and-permanent-teeth.html#.XfsIWa9S_IU
  4. https://medlineplus.gov/ency/imagepages/1127.htm

Penulis: Dr. Muhammad Jefri Mohd Yusof

Menerima ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang kimia (persekitaran dan kimia polimer) dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Turut menerima ijazah sarjana sains kimia (mod penyelidikan) dan ijazah sarjana muda sains forensik dari universiti yang sama.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.