Demam denggi dan demam denggi berdarah sentiasa menjadi kebimbangan kesihatan utama di Malaysia.

Laporan kes bagi wabak ini telah meningkat secara dramatik dalam beberapa tahun kebelakangan, dari tahun 2012 hingga 2013 (21900 hingga 43346 kes) dan sehingga tahun 2015, terdapat lebih daripada 90 000 kes dilaporkan, hampir tiga kali ganda berbanding pada tahun 2014 (Ong, 2016).

Nah baca infografik cadangan pencegahan gigitan nyamuk Aedes oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pada masa ini, terdapat ubat antiviral yang khusus untuk rawatan denggi.

Walaupun perkembangan vaksin denggi sedang berjalan, tetapi pengenalan vaksin adalah rumit untuk dilaksanakan disebabkan oleh beberapa kebimbangan seperti penyakit berisiko tinggi melalui peningkatan antibodi yang bergantung kepada dan ancaman jenis virus denggi yang baru iaitu, DENV-5.

Dengan peningkatan pesat laporan kes denggi yang dicatatkan, keberkesanan strategi kawalan di Malaysia perlu semakin diberi perhatian.

Faktor Berkaitan Sebaran Wabak Denggi di Malaysia

Kes-kes denggi telah meningkat secara serius di peringkat global.

Beberapa faktor seperti pertumbuhan penduduk, urbanisasi, pemanasan global dan globalisasi telah memberi kesan ke atas keadaan epidemiologi yang mempengaruhi penyebaran virus oleh kedua-dua vektor nyamuk Aedes iaitu Ae. aegypti dan Ae. albopictus.

Antara faktor tersebut, pemanasan global dan perbandaran mungkin menjadi faktor utama bagi peningkatan kes denggi di Malaysia.

Pemanasan global atau perubahan iklim mengubah banyak kitaran hayat serangga dan suhu dan mempengaruhi kitaran hidup nyamuk

Aedes yang paling banyak, sebagaimana yang dilaporkan oleh Mohammed dan Chadee (2011), yang memelihara Ae. aegypti pada suhu yang lebih tinggi (34-35ºC) menunjukkan pupa (kitaran awal nyamuk) yang lebih besar daripada suhu yang lebih rendah (24-25ºC).

Tambahan pula, kenaikan suhu boleh mengakibatkan kemandirian spesis (survival) yang lebih tinggi dan penghijrahan vektor ke kawasan geografi yang belum berlakunya endemik denggi.

Kajian Banu et al. (2011) mendapati kenaikan suhu bumi melebihi empat dekad yang lalu adalah bertepatan dengan peningkatan risiko wabak denggi di rantau barat daya Pasifik.

Beberapa kajian di Singapura juga menunjukkan hubungan antara perubahan iklim yang kuat dengan peningkatan penyebaran denggi disebabkan suhu, kelembapan dan hujan yang lebih tinggi yang boleh dikaitkan dengan perubahan iklim.

Perubahan iklim mungkin bukan satu-satunya faktor yang menyebabkan peningkatan kes denggi secara tiba-tiba di Malaysia apabila pembandaran pesat juga didapati menyumbang kepada peningkatan kes denggi.

Pembandaran di Malaysia telah meningkatkan kepadatan populasi manusia dan tapak pembiakan vektor di kawasan bandar. Faktor pembandaran yang besar mungkin disebabkan oleh pertumbuhan penduduk dan penempatan penduduk (tempatan dari luar bandar ke kawasan bandar dan warga asing).

Peningkatan habitat pembiakan bagi nyamuk vektor di dalam bekas buatan seperti bekas plastik, pot bunga, tangki septik, lembangan, balang, longkang bumbung, dulang pemungut air peti sejuk dan beberapa lokasi yang jarang berlaku seperti ruangan yang terdapat pada bekas cat plastik dan tangki penyiram tandas.

Berikut merupakan langkah kawalan bagi mencegah penyebaran wabak denggi dengan lebih serius di negara kita:

1. Kawalan Vektor

Kawalan bagi kedua-dua larva dan nyamuk dewasa adalah di bawah program kawalan vektor Malaysia.

Untuk kawalan larva, strategi yang telah dijalankan adalah pengurusan persekitaran, pengurangan sumber, penggunaan racun pembunuh larva seperti temephos, pemeriksaan rumah dan penguatkuasaan Akta Serangga Penyakit 1975.

Manakala bagi kawalan nyamuk dewasa termasuklah pengasapan (fogging) yang akan dijalankan berdasarkan kes virus denggi yang dilaporkan.

Semua aktiviti fogging perlu dijalankan oleh pengamal terlatih Kementerian Kesihatan, Kementerian Dalam Negeri dan kerajaan tempatan.

2. Pemeriksaan Rumah

Pemeriksaan rumah dan premis dijalankan terutamanya bagi pengawasan tapak pembiakan berpotensi Aedes untuk memeriksa keadaan premis secara berkala bagi memastikan tempat pembiakan nyamuk sentiasa dibersihkan.

Kaedah ini tidak berjaya membasmi masalah denggi sepenuhnya disebabkan kekangan sumber manusia dan juga keupayaan nyamuk untuk membiak di kawasan kecil dan tersembunyi.

3. Rawatan Racun Serangga

Rawatan racun serangga terdiri daripada temephos (Abate) yang mempunyai ketoksikan yang rendah terhadap manusia dan boleh juga digunakan di dalam air minuman.

Rawatan ini sebahagian besarnya dilakukan oleh masyarakat sendiri.

Malangnya, kebanyakan isi rumah tidak menggunakan racun ini secara teratur dan penggunaan dos yang salah.

Program kawalan vektor denggi Malaysia sangat bergantung kepada kawalan secara bahan kimia.

Antara kegagalan pendekatan kawalan kimia ini mungkin disebabkan oleh beberapa faktor; masalah teknikal fogger (contohnya saiz titisan), masa rawatan, faktor geografi (contohnya arah angin, cuaca) dan keberkesanan/rintangan racun yang digunakan itu sendiri.

4. Pendidikan Kesihatan Umum

Di samping kawalan vektor, pendidikan kesihatan telah dijalankan oleh kerajaan Malaysia untuk mendapatkan sokongan dan kerjasama bagi kawalan vektor.

Pendidikan terdiri daripada iklan di media (televisyen, radio, akhbar, poster & risalah), kempen dan seminar seminar.

Di negara ini, terdapat banyak iklan dan kempen yang berkaitan dengan denggi. Kandungannya termasuk pemahaman asas tentang penyakit, cara pencegahan dan beberapa sindrom untuk jangkitan.

Walau bagaimanapun, kesan iklan dan kempen masih tidak jelas dan sukar untuk diukur.

Salah satu cabaran yang dihadapi oleh iklan dan kempen adalah kecerapan dan kecaknaan orang ramai terhadap penyakit demam denggi.

5. Perangkap Nyamuk

Pendekatan ini terdiri daripada daya tarikan untuk mengumpan nyamuk dan komponen pembunuhannya, sama ada secara fizikal atau kimia.

Penggunaan perangkap nyamuk dianggap jarang dalam program kawalan nyamuk di Malaysia walaupun beberapa percubaan telah menunjukkan keberkesanan untuk spesis nyamuk Ae. aegypti (Ong & Zairi 2015).

Hal ini mungkin disebabkan oleh kerumitan komponen perangkap, mekanisme pembunuhan pasif dan mengambil masa yang agak lama untuk hasil yang diinginkan.

Walau bagaimanapun, sesetengah kawasan di Malaysia telah mencadangkan penggunaan perangkap, contohnya, Majlis Bandaraya Pulau Pinang telah mencadangkan penggunaan perangkap komersial, Mosquito  Magnet ® (Tan 2014).

Kesesuaian perangkap ini di kawasan bandar terutamanya kawasan bandar perlu diberi lebih perhatian.

Selain itu, kos produk yang agak tinggi juga perlu dibandingkan dengan beberapa pendekatan lain kerana perangkap terhad untuk mengawal nyamuk dewasa tetapi tidak termasuk nyamuk pada kitaran hidup tahap yang tidak matang.

6. Pengubahsuaian Genetik Nyamuk

Kaedah baru yang mencadangkan pengubahsuaian genetik kawalan vektor denggi yang terbukti berkesan di negara luar, amat diperlukan dalam program kawalan denggi kerana wabak denggi masih terus berlaku di negara ini.

Cubaan kajian lepas telah terbukti berkesan dalam mengawal beberapa jenis perosak seperti lalat buah dan beberapa serangga yang lain.

Pada permulaan reka cipta, teknologi untuk pengubahsuaian genetik vektor mendedahkan radiasi arah serangga vektor, dan dibebaskan untuk menindas populasi liar dan menghentikan pembiakan spesis serangga tersebut.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan terhadap kaedah ini terutamanya mengenai rintangan rawak yang mungkin tidak membawa sebarang kesan (Wilke & Marrelli 2012).

Di Malaysia, percubaan pada nyamuk terubahsuai genetik (GM) dikenali sebagai pelepasan serangga yang membawa maut yang dominan kepada nyamuk liar yang lain (RIDL).

Kaedah RIDL ini terdiri daripada dua jenis yang berbeza strategi dalam menghapuskan vektor denggi.

Bagi yang pertama, spesis jantan akan dijangkiti dengan membawa genetik betina yang boleh mengakibatkan kecacatan penerbangan.

Selepas itu, apabila nyamuk jantan dilepaskan dan berpasangan dengan nyamuk betina jenis liar, maka baka anak-anak tidak akan dapat terbang dan tidak dapat berkahwin atau mencari hos (manusia).

Bagi strategi kedua, nyamuk jantan yang terubahsuai secara genetik membawa gene lethal (maut) yang boleh menyebabkan penghapusan anak apabila dilepaskan di lapangan terbuka dan berpasangan dengan nyamuk betina jenis liar.

Kesimpulan

Seperti yang dicadangkan oleh WHO pada tahun 2006, tiada alternatif lain selain mengawal vektor denggi dalam mencegah penyakit sehingga tahun 2050.

Tidak ada peluru ajaib untuk mengawal vektor denggi.

Pengurusan alam sekitar harus menjadi pendekatan asas untuk kaedah kawalan lain seperti tapak pembiakan yang ada; vektor boleh dikawal untuk membiak.

Lebih banyak dana harus diberikan kepada penyelidikan untuk terus mencari jalan penyelesaian.

Selain itu, pembiayaan kecil mungkin disediakan oleh kerajaan untuk beberapa sekolah, komuniti dan organisasi bukan kerajaan untuk memulakan beberapa aktiviti pencegahan denggi.

Strategi masa depan sepatutnya terdiri daripada pasukan anti-denggi yang cepat bertindak, sama ada di bawah kerajaan atau tidak, untuk mereka bentuk program kawalan, mengesan kes denggi dan berkomunikasi dengan penduduk di kawasan panas yang sering berlaku kes denggi.

Rujukan

  1. Banu, S., Hu, W., Hurst, C., & Tong, S. (2011). Dengue transmission in the Asia‐Pacific region: impact of climate change and socio‐environmental factors. Tropical Medicine & International Health, 16(5), 598-607.
  2. https://kpkesihatan.com/2015/11/13/kenyataan-akhbar-kpk-13-nov-2015-situasi-semasa-demam-denggi-di-malaysia/
  3. http://www.thestar.com.my/News/Community/2014/12/06/Hightech-mosquito-trap/.
  4. Mohammed, A., & Chadee, D. D. (2011). Effects of different temperature regimens on the development of Aedes aegypti (L.)(Diptera: Culicidae) mosquitoes. Acta tropica, 119(1), 38-43.
  5. Ong, S. Q. (2016). Dengue vector control in Malaysia: A review for current and alternative strategies. Sains Malaysiana, 45(5), 777-785.
  6. Ong, S. Q., & Jaal, Z. (2015). Investigation of mosquito oviposition pheromone as lethal lure for the control of Aedes aegypti (L.)(Diptera: Culicidae). Parasites & vectors, 8(1), 28.
  7. Tan, S.C. 2014. High-tech Mosquito Trap. The Star Online. Published on December 6, 2014
  8. WHO. 2006. Guideline for prevention and control of dengue.
  9. Wilke, A. B. B., & Marrelli, M. T. (2012). Genetic control of mosquitoes: population suppression strategies. Revista do Instituto de Medicina Tropical de Sao Paulo, 54(5), 287-292.

Penulis: Dr. Muhammad Jefri Mohd Yusof

Menerima ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang kimia (persekitaran dan kimia polimer) dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Turut menerima ijazah sarjana sains kimia (mod penyelidikan) dan ijazah sarjana muda sains forensik dari universiti yang sama.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.