Secara ringkas, jerebu ialah fenomena yang berlaku apabila kepekatan aerosol mencukupi untuk terserak dalam cahaya tampak di atmosfera lalu menghasilkan julat penglihatan yang berkurangan dari kebiasaan. Pembentukan jerebu adalah sangat berkaitan dengan faktor seperti:

  1. Keadaan meteorologi
  2. Pelepasan pencemar
  3. Penukaran gas ke zarah

Jerebu berlaku dalam keadaan cuaca yang stabil dengan kelajuan angin yang rendah dan secara termodinamik terbalik. Jerebu juga boleh berlaku apabila jumlah gas sekunder (gas yang tidak hadir pada kebiasaannya) yang tinggi seperti ozon permukaan berinteraksi dengan sebatian organik yang meruap untuk membentuk aerosol organik sekunder (SOAs).

Penyebaran Jerebu

Jerebu boleh didefinisikan sebagai kewujudan zarah kering dan asap di atmosfera apabila kelembapan relatif di atmosfera dianggap lebih rendah daripada biasa (<80%) dan jarak penglihatan adalah kurang daripada 10 km.

Keadaan jerebu telah dikaitkan dengan aktiviti perindustrian, pelepasan asap lalu lintas dan pembakaran biojisim seperti hutan.

Pembakaran tidak lengkap terutamanya dari biojisim di kawasan yang luas biasanya menyumbang sejumlah besar asap dan zarah halus untuk diangkut merentasi sempadan dari sumber utama mereka disebabkan arahan angin serantau.

Faktor meteorologi seperti suhu, hujan, kelembapan relatif, dan kestabilan atmosfera serta interaksi fizikal dan kimia akan menentukan tahap sebaran zarah dan komposisinya semasa proses penyebaran jerebu.

Disebabkan konsistensi zarah halus di atmosfera dan keupayaan zarah yang boleh diangkut ke kawasan yang besar, kesan jerebu biasanya akan berskala serantau.

Jerebu yang disebabkan oleh pembakaran biojisim melalui kebakaran hutan dan pembakaran gambut merupakan kebimbangan utama dunia kerana hal ini memberi kesan buruk terhadap kualiti udara serantau seperti yang sering berlaku di kawasan Asia Tenggara (SEA).

Hampir setiap tahun, episod jerebu akibat pembakaran biojisim ini telah menjejaskan ekonomi dan kehidupan harian penduduk dalam wilayah ini, terutamanya di Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Tambahan pula, episod Jerebu menyumbang kepada sejumlah besar bahan pencemar di udara yang mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan manusia.

Penemuan daripada data mikroskop elektron imbasan menunjukkan bahawa 94% daripada zarah dalam jerebu berada di bawah diameter 2.5 µm. Maka, bahan pencemar ini boleh dengan mudah memintas metabolisme pertahanan badan yang normal dan menembusi jauh ke dalam alveoli paru-paru untuk menyebabkan potensi masalah berkaitan pernafasan..

Selain itu, pembakaran terbuka terutamanya yang berskala besar seperti kebakaran biojisim ini boleh menyumbang kepada pemanasan global dan perubahan iklim disebabkan pelepasan sejumlah besar gas rumah hijau dan produk pryogenik (bahan bakar). Oleh itu, kefahaman terhadap fenomena jerebu adalah sangat penting untuk menghasilkan prosedur perancangan dan mitigasi masa depan.

Kaitan Perubahan Iklim

Iklim di Malaysia sebahagian besarnya dikuasai atau dipengaruhi oleh angina monsun Asia-Australia dengan dua regim monsun yang bertentangan iaitu monsun musim sejuk boreal (monsun timur laut, NEM) dan monsun musim panas boreal (monsun barat daya, SWM).

Angin NEM biasanya berlaku dalam bulan Disember hingga Februari dan merupakan tempoh hujan di Malaysia, sementara angin SWM biasanya jatuh pada bulan Jun hingga Ogos dan merupakan tempoh kering.

Selain itu, perubahan iklim tahun ke tahun sebahagian besarnya dipengaruhi oleh fasa El Nino dengan tempoh selama 2-7 tahun. Semasa El Nino (fasa panas), Malaysia serta kawasan-kawasan lain Asia Tenggara cenderung untuk mengalami kemarau yang berpanjangan. Manakala semasa fasa La Niña (fasa sejuk), rantau ini cenderung untuk berlakunya kejadian banjir teruk.

Musim El Nino

Musim El Nino biasanya bermula pada musim bunga, berkembang dan memuncak pada musim sejuk, dengan ciri-ciri yang tidak tetap di seluruh SEA sepanjang musim ini berlaku. Perubahan kuantiti hujan secara anomali (tidak normal) dapat menunjukkan variasi pengaruh El Nino ini. Walau bagaimanapun, keadaan anomali yang berkaitan dengan El Nino bukan sahaja bergantung kepada kekuatan dan keamatan El Nino, tetapi juga suhu permukaan laut serantau khususnya di laut SEA.

Infografik kesan buruk El Nino oleh BHonline

Secara umumnya, corak anomali hujan menunjukkan penyebaran kawasan utara-timur kawasan kemarau dari permulaan negeri El Nino hingga penamatnya.

Semasa peringkat awal El Nino pada musim panas, hampir seluruh rantau benua mengalami keadaan yang lebih kering daripada biasa, terutama di Sumatra dan Kalimantan.

Keadaan kering ini, ditambah dengan suhu hangat yang dikaitkan dengan El Nino akan menjadikan kebakaran besar-besaran di Sumatera dan Kalimantan sukar dipadamkan.

Kronologi Musim El Nino

Anomali angin pada bulan Jun hingga Ogos sebahagian besarnya di selatan, meningkatkan angin monsun musim panas. Hal ini akan memudahkan pengangkutan jangka panjang asap dari Sumatera dan Kalimantan ke utara Singapura, Semenanjung Malaysia, Sarawak, Brunei dan Sabah.

September – November

Semasa tempoh September hingga November, bahagian selatan Sumatera dan Kalimantan terus mengalami defisit (kekurangan) hujan, dengan kawasan yang terjejas yang meluas ke seluruh wilayah Borneo.

Kebakaran boleh menjadi sangat aktif dalam tempoh masa ini di selatan Sumatera dan Kalimantan.

Keadaan ini berterusan sehingga fasa matang El Nino. Kejadian jerebu di utara Sarawak, Brunei dan Sabah pada tahun 1998 berkaitan dengan kebakaran tempatan boleh dikaitkan dengan keadaan kering dalam hal ini.

Mac- Mei

Pada bulan Mac hingga Mei, selepas puncak fasa El Nino, hanya kawasan hujung utara Borneo adalah tidak normal. Dalam tempoh ini, keadaan di Semenanjung Malaysia, Sumatera dan Kalimantan kembali normal atau sedikit di bawah normal, seterusnya meminimumkan risiko kebakaran di rantau ini.

Februari – April

Semasa Februari hingga April pula, Sabah dan bahagian utara Sarawak cenderung mengalami keadaan yang lebih kering semasa El Nino yang kuat, termasuklah wilayah di bahagian barat daya Sarawak, sementara wilayah barat Kalimantan, mengalami keadaan basah secara anomali. Malah, pada Februari 2016, banjir berlaku di kawasan Kuching dan Pontianak, manakala di Sabah dan juga di kawasan utara Sarawak, kemarau teruk sedang berlaku.

Kesimpulan

Walaupun kebakaran berskala besar di Indonesia telah berlaku dan direkodkan sejak zaman paleo, kekerapan bagi kebakaran hutan sebelum tahun 1960-an adalah agak jarang berlaku.

Sejak awal tahun 1960, peristiwa-peristiwa ini telah berlaku lebih kerap merentasi Benua Maritim, terutamanya di wilayah selatan Kalimantan dan Sumatera timur.

Hal ini mungkin oleh disebabkan peningkatan penggunaan tanah untuk aktiviti pertanian di rantau ini. Fenomena jerebu ini hampir sentiasa dikaitkan dengan fasa El Niño.

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, El Niño cenderung untuk menyebabkan episod kemarau berpanjangan di kawasan-kawasan ini semasa fasa pembangunan (Jun hingga November). Di samping meningkatkan risiko kebakaran hutan yang tidak terkawal, kekurangan hujan juga memanjangkan masa pembakaran.

Rajah kesan kemarau oleh El Nino

Sumber: bworldonline.com

Namun, peranan El Niño boleh dianggap sebagai faktor sekunder apabila kebakaran kini lebih berkaitan dengan aktiviti manusia dalam sektor pertanian, perhutanan dan perladangan.

Jemput juga baca artikel jenis ikan dan pencemaran udara di Malaysia

Rujukan

Penulis: Dr. Muhammad Jefri Mohd Yusof

Menerima ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang kimia (persekitaran dan kimia polimer) dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Turut menerima ijazah sarjana sains kimia (mod penyelidikan) dan ijazah sarjana muda sains forensik dari universiti yang sama.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.