Sebagai umat Islam yang berserah diri kepada Allah swt. dan sedar bahawa tidak kira betapa ‘baik’nya kita, kita tidak akan dapat benar benar berterima kasih kepada Tuhan kita, maka kita perlu sentiasa memohon keampunan daripada Allah. Berikut adalah 7 amalan sunat yang boleh dipraktikkan dalam  kehidupan seharian

#1 Tahajjud

kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

tahajjudlinkedin.com

#2 Membaca Al-Qur’an Sebelum Terbit Matahari.

alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

#3 Jangan Tinggalkan Masjid Terutama Di Waktu Subuh.

Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

#4 Jaga Solat Dhuha.

kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

#5 Jaga Sedekah Setiap Hari.

Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

#6 Jaga Wudhu’ Terus Menerus.

kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu’. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu’ senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

#7 Amalkan Istighfar Setiap Saat.

Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

istighfarproductivemuslim.com

Penulis: Hasnan Kasan

Profesor Madya Dr. Hasnan Bin Kasan atau lebih suka dikenali sebagai Ustaz Hasnan merupakan Pensyarah Kanan di UKM, Bangi lulusan dari Universiti Al-Azhar

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.