Urutan bayi memang amat digalakkan, walaupun pada bayi yang baru lahir. Mengurut seluruh badan bayi membolehkan mereka merasai tubuh badan yang selesa apatah lagi ketika otot dan urat mereka masih belum berkembang sepenuhnya. Mengurut bayi juga dapat mensimulasikan sistem imunisasi, membuang angin dan meningkatkan sistem pernafasan.

urutan bayi
Imej via [Motherhood]

Apabila anda sedang mengurut si kecil ini, satu hormon dikenali sebagai oxytocin akan dibebaskan pada ibu dan anak. Hormon yang juga dipanggil ‘the love hormone’ (hormon cinta) ini menguatkan lagi ikatan antara si ibu dan anak meningkatkan lagi ikatan kasih sayang. Hebatnya urutan bayi! Jom lihat petua dan teknik urutan bayi yang perlu anda tahu.

1. Meminta Kebenaran

urutan bayi
Imej via [hmetro]

Langkah pertama adalah untuk meminta ‘kebenaran’ bayi kerana anda tidak mahu memberi urutan apabila bayi anda tidak berminat. Cara mudah untuk melakukan ini adalah dengan mengambil beberapa minyak di tapak tangan dan menggosok perlahan-lahan pada perut bayi dan di belakang telinganya, dan perhatikan bahasa tubuhnya.

Jika dia tidak mahu disentuh atau merungut dan menangis ketika diurut, maka ia mungkin bukan masa yang tepat lagi. Jika dia menunjukkan tanda-tanda positif dan seolah-olah baik saja dengan apa yang anda lakukan, maka anda boleh meneruskannya dengan urutan bayi.

Perlu diingat bahawa, pada mulanya, bayi anda mungkin kelihatan tidak selesa dengan urutan ini kerana ia adalah satu pengalaman yang baru. Tetapi apabila bayi anda sudah biasa, mereka mungkin tidak akan menolaknya ia sebaliknya cenderung untuk menikmatinya.

2. Di Bahagian Kaki

Imej via [newbornbaby]

Urutan bayi berlangsung selama 10-30 minit, bergantung kepada keselesaan bayi anda. Seelok-eloknya bayi perlu diurut selepas mandi kerana ketika itu bayi akan berasa selesa, tidak terlalu letih dan tidak meragam.

Teknik Urutan Bayi (Kaki) Yang Betul:

 • Untuk memulakannya, gunakanlah beberapa titik minyak telon atau minyak aromaterapi yang sesuai khas untuk bayi.
 • Titikkan pada tangan anda dahulu supaya tangan anda tidak terlalu sejuk. Kemudian, mulalah mengurut tapak kaki bayi secara lembut dan perlahan.
 • Urutkan dari tumit hingga ke atas, iaitu menghadap ibu jari. Teruskan urutan itu secara lembut ke bahagian kaki hingga ke pinggang.
 • Mulakan pada bahagian buku lali, paha, sehingga ke pinggang. Elakkan mengurut bahagian kemaluan bayi.
 • Pegangkan kaki bayi dengan cermat dan urut lembut ke arah perutnya untuk mengeluarkan angin.

3. Di Bahagian Perut

Imej via [motherhood]

Bahagian perut bayi adalah sangat sensitif, lebih-lebih lagi sekiranya tali pusat masih belum tertanggal. Oleh itu, pastikan perut bayi berada dalam keadaan lembut supaya mudah untuk mengurut. Jangan urut perutnya jika bayi baru lepas menyusu. Jauhkan tangan anda daripada tali pusat sekiranya ia masih belum tertanggal.

Teknik Urutan Bayi (Perut) Yang Betul:

 • Anda mula mengusap dari bahagian atas perut yang terletak betul di bawah tulang dada.
 • Meletakkan tapak tangan perlahan-lahan di bawah tulang dada dan membuat pukulan pekeliling mengikut arah jam di seluruh perut dan di sekeliling butang perut.
 • Jangan meletakkan sebarang tekanan dan biarkan tangan anda perlahan-lahan meluncur di perut.
 • Teruskan langkah mengelilingi mengikut arah jam sambil mengelakkan butang perut.
 • Pada bayi, butang perut / pusat boleh menjadi sensitif dan halus kerana tali puntung pusat mereka baru sahaja jatuh.

4. Di Bahagian Muka Dan Kepala

Imej via [mypositiveparenting]

Untuk menyentuh bahagian muka bayi dengan lembut, gunakan jari-jemari anda. Jangan dipicit atau ditekan, hanya cukup sekadar untuk menyentuhnya dengan sapuan lembut sahaja. Ketika melakukan urutan bayi, anda harus berhati-hati kerana bahagian kepala bayi sangat lembut dan terlebih tekanan boleh memudaratkannya secara serius.

Teknik Urutan Bayi (Kepala) Yang Betul:

 • Mulakan dengan meletakkan hujung jari telunjuk anda di tengah-tengah dahi bayi anda dan perlahan-lahan mengusap di sepanjang garis mukanya ke arah dagunya.
 • Dari dagu, gerakkan jari anda ke arah pipinya dan urut pipinya perlahan-lahan dalam gerakan membulat. Ulang langkah ini beberapa kali.
 • Selepas mengurut muka, mula mengurut kulit kepala dengan hujung jari seperti anda mencuci rambut bayi.
 • Gunakan tekanan yang lembut dari hujung jari anda dan tidak menggunakan sebarang tekanan tambahan kerana tengkorak bayi adalah halus.
 • Anda juga boleh mengurut dahi bayi perlahan-lahan dengan menggerakkan jari anda ke arah luar dari dahi.

5. Di Bahagian Belakang Badan

Imej via [pantangplus]

Jika bayi anda nampak selesa dengan urutan, pusingkan bahagian badannya dan teruskan mengurut bahagian belakangnya pula. Urutkan daripada bahagian atas badan hingga ke ibu jari kaki.

Seperkara yang perlu anda ingat, pastikan anda mengurut bayi semasa anda berada dalam keadaan gembira dan tidak tertekan atau terlalu letih. Jika bayi kelihatan tidak selesa, tidak perlulah meneruskan sesi urutan yang terlalu lama. Cari masa yang sesuai untuk praktikkan cara mengurut bayi ini. Urut bayi hanya setelah bayi anda bertenang.

Teknik Urutan Bayi (Belakang Badan) Yang Betul:

 • Letakkan hujung jari anda pada bahagian atas belakang bayi dan mengerakkan mengikut bulatan arah jam manakala perlahan-lahan bergerak mengusap lembut sehingga ke punggung bayi anda.
 • Kemudian letakkan jari telunjuk dan jari tengah di atas kedua-dua belah alur tulang belakang dan perlahan-lahan menggerakkan jari sehingga ke punggung. (Mengulangi langkah ini untuk beberapa kali).
 • Jangan letakkan jari pada tulang belakang. Sebaliknya, letakkan dua jari pada kedua-dua belah alur tulang belakang dan menjalankan mereka ke bawah.

6. Di Bahagian Tangan

Imej via [motherhood]

Tangan perlu diurut mengikut corak mengurut adalah agak sama dengan kaki. Urutan bayi bermula dengan memegang tangan bayi dan membuat pukulan pekeliling ditapak tangan. Perlahan-lahan membuat pukulan kecil pada jari bayi dan bergerak sehingga hujung jari.

Pusingankan tangan ke belakang dan kini perlahan-lahan mengurut belakang tangannya dengan pukulan lurus ke arah pergelangan tangan. Kemudian, perlahan-lahan mengurut pergelangan tangan dengan gerakan membulat, seperti memakai gelang tangan.

Gerakkan pukulan anda perlahan-lahan ke arah lengan dan kemudian ke arah lengan atas. Urut seluruh lengan dengan gerakan membulat lembut seolah-olah anda memerah tuala.

7. Di Bahagian Dada Dan Bahu

Imej via [republika]

Urutkan lengan bayi daripada bahu ke pergelangan tangan. Cuba elakkan minyak urut daripada terkena tangan bayi. Jika ini berlaku, lapkan tangan bayi sebelum bayi memasukkannya ke dalam mulut.

Kemudian, buat pukulan lembut seiring dari bahu kiri dan kanan ke arah dada bayi. Anda boleh meletakkan tangan anda kembali ke bahu. Ulang langkah tersebut dengan lembut .

Seterusnya, letakkan kedua-dua tangan anda di bahagian tengah dada bayi anda dan gosok ke arah luar dari badan dan ke arah sebelah sisi. Membuat tekanan yang lembut ke arah luar dari bahagian bawah tulang dada, tulang dada, di dada, seolah-olah anda mencari bentuk hati.

urutan bayi
Imej via [PantangPlus]

Itulah dia petua dan teknik urutan bayi yang boleh anda gunakan bagi mengaplikasikan urutan bayi yang betul. Pasti bayi anda akan menikmati urutan anda! Jom baca juga Punca bayi lambat merangkak, Kebaikan bayi merangkak dan Cara bedung bayi yang betul.

Rujukan

 1. Siraplimau
 2. Hijabnheels
 3. johnsonsbaby

Penulis: zulrina

Meminati dunia perniagaan, travel dan makanan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.