Teringin mempunyai anak kembar? Mempunyai anak kembar boleh menjadi satu pengalaman yang menarik bagi yang bersedia, tetapi kadang-kala boleh jadi huru-hara juga hidupnya. Hari ini kami ingin kongsikan tips dapat anak kembar. :-)

Peluang mendapat anak kembar sangat tipis. Biasanya ianya berlaku pada 1 daripada setiap 89 kelahiran. Dalam keadaan biasa, kemungkinan untuk hamil kanak embar adalah tipis. Mengambil ubat kesuburan atau menjalani prosedur seperti IVF boleh meningkatkan peluang anda untuk hamil kembar, tetapi hari ini kami ingin kongsikan tips mendapat anak secara semula jadi.

anak-kembar

Tips Mendapat Anak Kembar Secara Semula Jadi

1. Sejarah keluarga

Mempunyai sejarah keluarga kembar akan meningkatkan peluang anda mempunyai anak kembar. Terutamanya jika anda mempunyai kembar saudara kembar. Jika pasangan anda pula yang mempunyai saudara kembar dalam keluarga, ia tidak membantu anda.

Faktor genetik sebelah anda amat penting. Ini memungkinkan adanya komponen genetik untuk menghasilkan lebih daripada satu telur semasa ovulasi.  Gen “berkembar” boleh diturunkan dari ibu bapa kepada anda.

2. Faktor demografi

Faktor-faktor lain yang boleh menjejaskan peluang anda mempunyai kembar adalah disebabkan  etnik dan umur . Wanita Afrika Amerika mempunyai peluang lebih tinggi untuk hamil kembar berbanding wanita Kaukasia. Dan, wanita Asia mempunyai peluang yang lebih rendah untuk hamil kembar. Wanita lebih tua juga lebih berpotensi.

3. Mengambil asid folik tambahan

Terdapat beberapa kajian menjumpai adanya hubungan antara asid folik dan mengandung anak  kembar. Satu kajian Australia mendapati bahawa wanita yang mengambil asid folik sebelum mereka hamil lebih cenderung untuk hamil kembar.

Malah, menurut kajian ini, anda mungkin mempunyai 40% atau lebih peluang untuk hamil kembar jika anda mengambil asid folik semasa anda cuba untuk hamil. Beberapa kajian lain telah menunjukkan keputusan yang bercanggah membuat ia sukar untuk mengatakan dengan pasti jika asid folik sebenarnya meningkatkan kemungkinan anda mengandung kembar.

Walau bagaimanapun, asid folik juga membantu mencegah kecacatan tiub neural jadi ia adalah idea yang baik untuk mengambil asid folik (atau pelbagai vitamin dengan asid folik) walaupun anda tidak cuba untuk hamil kembar.

4. Berat badan

Terdapat juga kajian yang diterbitkan dalam pada Mac 2005 isu Obstetrik & Ginekologi mendapati bahawa wanita yang berlebihan berat badan mempunyai peluang lebih tinggi untuk menglahirkan  kembar. Begitu juga untuk wanita yang tinggi.

5.Mengambil produk tenusu

Satu kajian oleh Dr Gary Steinman, seorang doktor di Long Island Pusat Perubatan Yahudi yang terkenal dengan penyelidikan mengenai kehamilan dan kelahiran berganda, wanita yang mengambil tenusu  mempunyai 5 kali peluang lebih tinggi untuk hamil kembar berbanding wanita yang  tidak.

Semoga tips dapat anak kembar hari ini membantu.

Penulis: Tasneem Haneem

Tasneem Haneem merupakan penulis di Bidadari.My. Minat dengan tulisan kekeluargaan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.