Menghafal Al-quran bukannya sesuatu yang mudah. Ia sememangnya menjadi impian ramai supaya dapat menghafal Al-Quran. Tetapi ianya bukannya mudah kerana memerlukan kesungguhan yang sangat mendalam. Mencari tips hafal Al-Quran.

Disini kami kongsikan pengalaman seorang muslimah yang bernama Bushra Tbakhi, seorang pelajar jurusan Kedoktoran tentang perjalanannnya menghafal Al-Quran dalam masa 2 bulan setengah, suatu masa yang sebenarnya singkat. Semoga tips ini dapat diamalkan oleh setiap muslimah yang ingin berjaya menghafal Al-Quran. Jika kita tidak mampu menghafal satu naskah Al-Quran, mungkin 1 juzuk mungkin boleh dicapai.

Tips Hafal Al-Quran

Mungkin terdapat sedikit ubah suai kerana ianya telah kami ubah suai ke dalam Bahasa Melayu. Berikut adalah tips yang dikongsikan oleh saudari Bushra Tbakhi :

26 Tips Hafal Al-Quran

1. Dapatkan Bantuan Allah SWT

Dapatkan bantuan Allah SWT apabila ingin melakukannya. Caranya adalah dengan memanjat doa. Hal ini kerana apabila anda telah mencapai Juzuk 7 ataupun 14 ataupun apa-apa juzuk sahaja anda mungkin mula kehilangan motivasi. Jadi kepadaNya anda berdoa dikuatkan semangat.

2. Gunakan Waktu Pagi Sebaik Mungkin

Guna waktu pagi anda sebaik mungkin, terutamanya jika anda sibuk. Mula awal sebaik mungkin. Biasanya saya akan habiskan menghafal sekurang-kurangnya 1-2 muka surat sebelum tengah hari. Hal ini akan menjadikan 10 muka surat lebih mudah. Jika saya bermula selepas tengah hari, ia akan mengambil masa lebih lama.

3. Belajar Katakan Tidak!

Belajar untuk katakan ‘Tidak’. Katakan ‘Tidak’ dengan lebih kerap. Anda perlu mengurangkan beberapa perkara untuk tujuan ini. Memang benar mungkin anda boleh sahaja melakukan banyak perkara. Tetapi ketahuilah ia akan banyak mengambil tenaga anda.

4. Cari Beberapa Jurulatih Pendengar

Cari beberapa jurulatih pendengar. Saya biasanya akan membaca kepada ibu, kakak, dan rakan-rakan. Cuba mempunyai beberapa orang. Elakkan daripada mempunyai seorang sahaja. Hal ini kerana jika orang itu sibuk, anda mungkin akan berasa sedikit putus asa. Jadi cuba untuk mempunyai plan alternatif. Saya juga pernah kadang-kala membaca di telefon!

5. Menghafal dan Membaca Secara Harian

Menghafal dan membaca secara HARIAN. Tiada hari cuti. Tiada. Walaupun anda hanya menghafal 1 halaman sahaja dan bukan 10 halaman seperti yang dirancang. Ini bertujuan mencipta kebiasaan anda. Tambahan, walaupun anda hanya menghafal satu halaman sahaja, ianya akan menjadi mudah sahaja selepas itu.

6. Potongan Besar Lebih Mudah!

Potongan besar adalah lebih mudah! Sebelum ini saya menyangkakan menghafal satu halaman dalam satu masa adalah lebih cepat tetapi sebenarnya menghafal 4-6 muka surat pada satu masa menjadikan ia lebih mudah. Hal ini kerana otak telah berada dalam mood ‘hafalan’ yang menjadikan ianya lebih mudah.

7. Jangan Beritahu Ramai Orang

Jangan beritahu terlalu ramai orang pada peringkat awalan anda menghafal. Kerana ianya akan memberi tekanan apabila mereka terus bertanya di mana peringkat anda sekarang dan lain-lain. Tetapi beritahulah orang yang terdekat kepada anda supaya sebagai sumber motivasi dan sebagai peringatan kepada motivasi anda.

8. Bebaskan Perasaan Anda Dari Kebimbangan

Al-Quran tidak dapat dihafal dalam keadaan huru-hara. Jadi sebelum anda bermula, punyai senarai tugasan dan asingkan. Lakuakn terlebih dahulu perkara penting dan bebaskan diri dari kebimbangan. Jika apa-apa yang membimbangkan anda semasa menghafal, ingat syaitan tidak mahu anda untuk memberi tumpuan dan yakinlah bahawa Al-Quran akan menjaga anda.

9.  Tambah Tugasan Anda Jika Anda Mengantuk

Apabila anda mengantuk tambahkan lagi tugasan yang perlu dibuat. Saya tidak tahu mengapa. Mungkin ianya tentang menolak diri. Saya merasakan lebih ‘barakah’ apabila saya menghafal 1-2 lebih halaman pada waktu malam dalam keadaan mengantuk daripada menyerah begitu sahaja.

10. Bermula Dengan Langkah Kecil

Motivasikan diri dengan mengambil langkah kecil. Sememannya memang mencabar apabila membaca Surah Al-Baqara dan bermimpikan Surah An-Naas. Hanya perlu membayangkan bagaimana gembira anda akan berada dalam surah yang akan datang atau beberapa juzuk ke hadapan. Untuk kes saya, apabila saya berada di Juz 13 saya akan cuba ingin mencapai Juz 15. Kemudian pada Juz 15, saya akan cuba mencapai Juz 20 dan seterusnya.

11. Gunakan Salah Satu Mus’haf Sahaja

Saya hanya pada setia pada satu Mus’haf sahaja. Jangan bertukar-tukar. Saya menggunakan saya punya sahaja setiap hari. Saya menggunakan pensil untuk menandakan perkataan dan menggariskan ayat. Saya turut mempunyai nota untuk juzuk seterusnya. Ini membuatkan saya akan teruja untuk sampai.

Cuba dapatkan saiz yang normal quran. Saiz yang terlalu kecil akan menyebabkan sukar untuk menghafal. Saiz yang terlalu besar pula menyebabkan ianya sukar dipegang. Elakkan menggunakan ‘elektronik Quran’ . Hal ini kepada saya secara peribadi memberi sakit kepala dan saya dapati mengambil lebih banyak masa untuk menghafal. Tambahan anda tidak dapat menulis.

12. Senyapkan Telefon Anda

Saya senyapkan hampir semua ‘notifications’.

13. Cari Gaya Hafalan Anda

Cari gaya hafalan anda. Teknik hafalan yang terbaik untuk saya adalah bahasa isyarat! Saya biasanya menghafal menggunakan isyarat tangan. Ia benar-benar membantu saya. Saya juga kadang-kadang akan menulis, atau menulis permulaan setiap ayat.

Mendengar pada ayat juga boleh dilakukan-terutamanya jika anda mempunyai masalah membaca. Tetapi teknik ini sedikit mengambil masa. Walau bagaimanapun sila berbuat demikian jika anda tidak boleh membaca dengan baik kerana perkara yang paling teruk apabila menghafal sesuatu yang salah untuk kali pertama.

14. Bahagi Kepada Beberapa Bahagian Kemudiannya Gabungkan

Bahagikan satu halaman kepada beberapa bahagian. Mulakan dengan membaca satu ayat, dan ulangnya beberapa kali. Kemudiannnya teruskan dengan ayat seterusnya, kemudian ulang kembali termasuk dengan ayat di sebelumnya. Bahagikan halaman kepada dua atau pertiga bergantung kepada ayat dalam halaman tersebut, kemudian gabungkan mereka bersama-sama pada akhirnya.

15. Sekadar Membaca Ayat Awalan

Apabila mengulang kaji jumlah ayat yang besar, anda hanya perlu mengulang semula bahagian AWALAN setiap ayat. Apabila anda berjaya mengulangi ayat, kemungkinan besar anda juga boleh memulakannya menyelesaikannya. Jadi jangan buang masa membaca keseluruhan halaman. Hanya menguji diri anda sama ada anda tahu permulaan setiap ayat ataupun tidak.

16. Jauhkan Diri Daripada Membuat Dosa

Menjauhkan diri daripada dosa. Walau bagaimanapun jika anda tergelincir jua, bertaubat dan terus hidup seperti biasa. Syaitan akan sentiasa memberitahu anda tidak ada gunanya untuk menghafal kerana anda seorang yang berdosa. Ataupun akan sering mengingatkan mengenai dosa anda supaya anda merasakan bahawa anda tidak boleh menghafal.

Mohon perlindungan kepada Allah dan terus menghafal. Jika kita sudah cukup sempurna, kita tidak perlu lagi sebuah Kitab Suci dari Allah yang mengajar kita bagaimana untuk hidup dalam kehidupan. Anda tidak akan mampu menajdi seorang yang sempurna. Tetapi inilah cara untuk hampir kepada Allah sebagai manusia. Berlindung syaitan, dan bacalah Bismillah terus menghafal.

17. Ambil Rehat Selepas Menghafal

Ambil rehat selepas membacakan kepada seseorang dan bukannya selepas menghafal. Saya tidak tahu jika ini hanya berkesan untuk saya, tetapi saya sentiasa mendapati ia lebih efiksyen selepas itu. Tidak membuat mereka panjang. 10 minit adalah ulang kaji yang baik. Lebih daripada itu dan anda akan kehilangan “hafalan-mode”.

18. Dapatkan Pasangan

Dapatkan pasangan atau kumpulan! Ini dapat dijadikan satu cabaran. Walaupun jauh dari jemaah, ianya mampu membuat saya kekal bermotivasi kerana terfikirkan jemaah yang mempunyai matlamat yang sama dengan saya.

19. Kekal Fokus

Cuba untuk kekal fokus. Apabila anda mengambil masa yang lama pada satu halaman kerana gangguan atau berkhayal ianya akan memberi kesan kepada masa tambahan yang lebih panjang. Kekal fokus menyelesaikan halaman itu dan kemudian berehat.

20. Tiada Ayat Yang Sama

Tidak semua ayat yang sama. Terdapatnya beberapa ayat adalah lebih sukar dan memerlukan anda mencari cara baru untuk menghafal mereka atau mengulangi mereka lagi.

21. Tetapkan Matlamat

Tetapkan matlamat masa. Untuk saya, saya sentiasa mempunyai matlamat hanya memperuntukkan maksimum setengah jam untuk setiap halaman. Jika lebih daripada itu ianya memberi petanda bahawa saya tengah melakukan sesuatu yang ‘salah’ atau hilang  tumpuan. Kadang-kadang ia mengambil masa kurang – ini membantu! Cuma jangan hilang kawalan masa.

22. Bina ‘Connection’

Membuat sambungan antara perkataan. Kadang-kadang saya akan mengait satu perkataan dengan perkataan lain dalam ayat yang seterusnya. Ia benar-benar membantu. Sebagai contoh, sepotong ayat yang mempunyai nama kawan saya, dan ayat seterusnya akan mengingatkan saya kepada rakan yang lain. Kemudiannya, saya akan mengaitkan kedua-dua perkataan untuk mengikat kedua-dua ayat bersama-sama .

23. Cari Perkataan Yang Sukar

Cari perkataan yang sukar. Kadang-kadang memahami SATU perkataan yang sukar dalam ayat membuat anda memahami ayat KESELURUHAN dan seterusnya membantu memahami halaman tersebut. Perkara ini benar-benar membantu anda menghafal.Terlalu banyak tafsir akan membuat anda lebih sukar menghafal-ianya membantu anda memahami tetapi lupa pada  perkataan yang sebenar.

24.Tarteel Kemudian

Lakukan Tarteel kemudian nanti. (Tarteel: perlahan, memperindahkan pengucapan) saya mencadangkan agar anda tidak terus mengulangi setiap ayat dengan bacaan ‘tarteel’ penuh apabila menghafal, ianya akan mengambil masa terlalu lama lebih-lebih lagi jika anda mensasarkan untuk jangka masa yang singkat dan kadang-kadang anda hanya menghafal “bunyi “dan bukannya kata-kata sebenar.

Apabila saya menghafal saya akan mengulangi mereka dengan agak cepat untuk tidak kehilangan tenaga atau fokus. (Apabila anda telah selesai menghafal-nikmati tarteel anda.)

25. Rancang Strategi Semakan

Sebaik sahaja anda selesai, mula merancang strategi semakan anda. Ia bukan hanya sekali dan mengulang kaji semula adalah penting! Terutamanya jika anda selesai dalam tempoh masa yang pendek.

26. Ayat Berkaitan Cerita

Ayat yang mengenai cerita adalah yang paling mudah! Hayati ketika menghafalnya!

Semoga tips ini membantu kita dalam menghafal Al-Quran.

Sumber : TheIdealMuslimah

Penulis: Tasneem Haneem

Tasneem Haneem merupakan penulis di Bidadari.My. Minat dengan tulisan kekeluargaan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.