Setiap wanita yang berkahwin pasti inginkan zuriat untuk mewarnai alam rumah tangga mereka. Kata orang, anak itu penyeri dan pengikat kasih antara suami dan isteri. Oleh itu, ini mendorong naluri setiap pasangan untuk cepat memperolehi anak.

Sudah tentunya pelbagai cara telah dibuat.Tidak kiralah dari sudut tradisional ataupun perubatan moden.

Kami sangat tertarik dengan perkongsian oleh pakar perubatan bidan ini yang tidak asing. Info artikel ini datangnya daripada pakar kehamilan iaitu Dr Hamid Arshat. Ianya telah ditulis balik oleh Bidadari.My untuk membantu penghadaman ilmu.

Tips Cepat Hamil
Imej via Telegraph

Di sini kami kongsikan 10 tips untuk cepat hamil yang datang daripada doktor pakar dalam bidang ini iaitu Dr Hamid Arshat.

10 Panduan Tips Cepat Hamil

1. Kahwin awal. Untuk wanita, kahwin cepat bila ada peluang. Telah terbukti bahawa wanita berada dalam keadaan paling subur sebelum umur 20 tahun. Pada masa tersebut belum tumbuhnya endometriosis , fibroids dan lain-lain penyakit peranakkan

2. Pemeriksaan doktor lebih awal. Lebih 80% pasangan biasanya akan hamil dalam masa setahun selepas kahwin. Oleh itu, jika anda mengalami masalah senggugut atau gangguan haid, silalah berjumpa dengan doktor secepat untuk pemeriksaan peranakkan dan ujian kesuburan.

3. Semak kesihatan bersama. Tentukan status kesihatan suami isteri berada dalam keadaan terbaik. Buat rawatan jika adanya penyakit.

4. Hubungan seksual. Mampu buat hubungan seksual yang sempurna dan memuaskan. Ada yang kahwin selama 6 tahun tapi masih gagal menembusi selaput dara isteri. Jumpa pakar untuk rawatan jika masih gagal dalam tempuh 6 bulan kahwin.

5. Waktu subur yang tepat. Pasangan mempunyai peluang hamil yang baik jika pusingan haid isteri adalah teratur iaitu 28-30 hari (+/- 5 hari). Kebiasannya, waktu subur atau ovulation berlaku pada hari ke14 jika pusingan adalah 28 hari dan hari ke16 jika pusingan 30 hari.

Waktu subur boleh dikesan oleh catatan suhu BBT dan ovulation test kit.

6. Hubungan yang kerap sewaktu subur. Hubungan seksual boleh dilakukan selang malam mulai hari ke-12 hingga hari ke-20. Kekuatan benih suami berada dalam keadaan terbaik dalam jarak 48 jam.

Baca al-Fatiha, ayat Qursi dan tiga Qul sebelum tidur. Baca doa untuk dapat zuriat yang terbaik sebelum jimak agar dilindungi dari gangguan syaitan.

Jangan bangun untuk buang air atau mencuci faraj bila bersetubuh pada waktu subur. Kepit peha dan alas bantal dibawah pinggong selama 2-4 jam atau terus tidur.

Jika ada peluang, pergilah bercuti ditempat peranginan ketika isteri subur.

7. Berada dalam keadaan tenang. Ketenangan jiwa dan lapang fikiran pada kedua suami dan isteri adalah sangat  penting untuk menjayakan kehamilan.

  • Lakukan senaman selama 30 minit sehari dengan berjalan kaki , berjogging, mengayuh basikal, berkebun, basuh kereta atau cuci rumah.
  • Buat senaman yoga, tai chi atau deep breathing exercise.
  • Mulut dan hati sentiasa berzikir mengingati dan memuji Allah SWT.
  • Baca quran 2-3 muka setiap hari.
  • Tahan marah dan bersabar walaupun menghadapi provokasi.

8. Berat badan. Kawal berat badan. Kegemukkan akan mengganggu hormon subur dan menghindar pematangan telor/ovulation. Rujuk kepada garis panduan untuk menguruskan badan.

9. Makanan yang berkhasiat. Pemakanan yang berkhasiat dan berzat sangat penting untuk cepat hamil. Sebaikknya 70% makanan terdiri dari bahan-bahan segar segar mentah – buah-buahna dan sayur-sayuran.

Minum juz segar dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Jauhkan gula dan manisan, fast dan junk foods . Rujuk garis panduan pemakanan

10. Mengambil vitamin. Makan supplement multivitamis, vit E dan C, folic acid. Dan tambahan untuk suami zinc dan selenium.

*Semoga tips hamil yang dikongsikan membantu para pasangan berkahwin yang ingin mendapat cahaya mata. Pada kami apa yang penting adalah usaha, dan seterusnya kita serah kepada Allah swt.

Jangan lupa share ini ya.

Penulis: Tasneem Haneem

Tasneem Haneem merupakan penulis di Bidadari.My. Minat dengan tulisan kekeluargaan.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.