Labuan merupakan sebuah pulau yang mempunyai pantai yang indah dan dasar laut yang cantik, menjadi kegilaan para scuba divers dari serata dunia. Ia juga kaya dengan tempat bersejarah. Jom kami kongsikan 16 tempat menarik di Labuan yang pasti buatkan anda tak sabar nak ke sana.

1. Kampung Air Patau-patau 1, Labuan

Kampung ini didiami oleh keturunan Melayu Brunei yang menetap sejak 1930-an. Namun ada juga yang mengatakan kampung ini telah wujud sejak abad ke-19 iaitu 1836 semasa Labuan mendapat nama “Labuhan” sewaktu pemerintahan Sultan Brunei yang kedua.

Patau-Patau telah dimusnahkan oleh bom semasa Perang Dunia II tetapi telah dibina semula. Rumah-rumah kampung di sini dibina mengikut tradisi nenek moyang terdahulu di atas air menggunakan tiang kayu di kawasan teluk. Ia mempunyai platform untuk berjalan kaki bagi penduduk dan pelawat berjalan dari satu rumah ke rumah yang lain. Kampung ini juga boleh dikatakan kampung air moden.

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Integratedinfo

2. One Stop Duty Free Shopping

Terletak betul-betul di tengah bandaraya Labuan, One Stop Duty-free Shopping adalah tempat untuk anda membeli-belah pelbagai barangan menarik dengan harga bebas dari cukai. Di antara barangan bebas cukai di sini adalah coklat, mutiara dan banyak lagi produk lain yang dihasilkan penduduk tempatan seperti saho, sambal dan tapai.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 9.00pm)

Alamat: Bandar Labuan, 87000 Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Chasingfooddreams

3. Pantai Pohon Batu

Pantai Pohon Batu adalah sebuah pantai yang terletak sebaris dengan Pantai Pancur Hitam. Untuk pengetahuan anda, Pantai Pohon Batu terkenal dengan panorama indahnya sewaktu matahari terbenam. Jika anda ke sini, anda juga dapat melihat warung-warung kayu yang dibuka di tepian pantai indah ini dengan jualan makanan laut segar.

Tiada apa yang lebih menyeronokkan jiwa daripada menikmati pemandangan mempesonakan bawah lindungan pokok-pokok kasuarina dengan makanan yang masih segar hasil tangkapan nelayan di sini.

Alamat: Pohon Batu Smpang 26 (Pohon Batu), Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Attractionsinmalaysia

4. Labuan Botanical Garden

Labuan Botanical Gardens didirikan di atas tapak kawasan yang pernah menempatkan bangunan kerajaan yang digelar Bumbung 12 dibina oleh penjajah dengan seni bina yang cukup unik pada tahun 1852.

Bumbung 12 ini juga merupakan tempat tinggal Sir James Brooke dan pernah menjadi rumah persinggahan King Edward VIII (The Prince of Wales) sewaktu kedatangannya ke Labuan pada tahun 1922. Namun pada tahun 1945, bangunan ini dan sebahagian besar kawasan di sekelilingnya musnah dibom oleh tentera bersekutu. Yang tinggal hanyalah sisa bangunan serta sebuah tangki air.

Kini tapak ini menempatkan sebuah taman botani indah dengan sebuah taman bunga raya pelbagai spesies, taman herba, sebuah tasik buatan dengan jambatan merentasinya, laluan refleksologi, gazebo, taman permainan kanak-kanak dan rumah pondok di atas pokok. Ingin berseronok dengan anak-anak dalam taman yang menyegarkan? Datanglah ke taman botani ini.

Bayaran: Percuma

Alamat: Labuan Botanical Garden, 708, 87000 Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Integratedinfo

5. Pantai Layang-Layang

Terletak tidak jauh dari Victoria Town. Sebuah pantai yang cukup indah terutama sekali ketika waktu matahari melabuhkan tirainya sekitar pukul 5.30 ke 6.30 petang.

Sambil menikmati pemandangan yang memukau ini anda boleh menikmati pelbagai jenis makanan yang dijual di tepi pantai ini seperti cendol, sate, air kelapa yang menyegarkan dan banyak lagi. Bagi anda yang sukakan aktiviti menyelam, keindahan pemandangan di kawasan permukaan laut biru ini sama indahnya dengan flora dan fauna di dalam lautnya yang penuh warna-warni.

Cukup kaya dengan pelbagai jenis ikan, kerana ini jugalah Pantai Layang-Layang juga turut terkenal dalam kalangan kaki pancing.

 Alamat: OKK Daud Road, Pulau Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Flickr

6. Taman Damai & Tugu Penyerahan Jepun

Di tepian Pantai Layang-layang, terletaknya dua lagi tarikan lain di Labuan iaitu Taman Damai & Tugu Penyerahan Jepun. Taman Damai dibina dengan sumbangan daripada Japan Shipbuilding Industry Foundation dan juga keluarga mereka yang terkorban sewaktu pencerobohan Jepun.

Pembinaan taman ini adalah untuk menjadi simbol keharmonian antara Malaysia dan Jepun. Di sebelahnya pula terletak Tugu Penyerahan Jepun, di sinilah peristiwa bersejarah di mana Angkatan Tentera Jepun yang diketuai Leftenan Jeneral Masao Baba telah menyerah kepada Tentera Australia pada tarikh 10 September 1945. Banyak perkara bersejarah yang dapat anak anda pelajari di sini bukan? Lain perasaannya apabila dapat melawat lokasi bersejarah ini sendiri.

 Alamat: OKK Daud Road, Pulau Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Maisinggah

7. Labuan War Memorial Cemetary

Labuan War Memorial Cemetary menempatkan tanah perkuburan tentera-tentera yang gugur sewaktu pencerobohan Jepun di Kepulauan Borneo pada tahun 1945. Terdapat sebanyak 1,788 buah kubur di memorial ini yang turut menempatkan warga Australia dan India.

Antara lain yang turut disemadikan di sini adalah Jack Mackey (1922–1945) dan Tom Derrick (1914–1945) yang pernah menerima Anugerah Kepujian Keberanian Victoria Cross.

Alamat: Labuan War Memorial Cemetary, 87000 Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Rslvirtualwarmemorial

8. Muzium Marin Labuan

Bangunan 2 tingkat yang berbentuk seperti kerang, Muzium Marin Labuan ini cukup menarik untuk dilawati bersama keluarga. Bagi anda yang tidak berani menyelam di dalam air laut, di sinilah anda  dapat mendekati flora dan fauna marin yang bukan sahaja daripada kawasan laut, malahan juga dari paya bakau.

Menempatkan lebih daripada 570 koleksi, lawatan ke muzium ini pasti membuat anda jatuh cinta dengan keindahan dan kekayaan spesies hidupan dalam laut, mungkin ramai yang nak jadi penyelam lepas ini? Antara ruang pameran yang terdapat di sini adalah Seksyen Hidupan Marin, Seksyen Batu Karang,

Maklumat Kapal Karam dan Seksyen Paya Bakau. Di tingkat atas muzium ini pula mempamerkan banyak lagi maklumat tambahan yang lain yang melibatkan peralatan menyelam, peralatan memancing klasik dan moden, serta banyak lagi informasi berkaitan spesies hidupan marin.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 6.00pm)

Bayaran: Percuma

Alamat: Muzium Marine Labuan, Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Labuan, Kompleks Sukan Air Antarabangsa Labuan, Jalan Tanjung Purun.

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Myrokan

9. Menara Jam Labuan

Sudah puas berjalan di sana-sini sekitar Labuan, tiba-tiba terdengar bunyi dong! dong! dong! sebuah jam, dari mana lagi datangnya bunyi ini di tengah bandaraya Labuan kalau bukan dari Menara Jam Labuan yang penuh bersejarah.

Pada asalnya, menara jam ini dibina pada tahun 1906 sumbangan daripada seorang peniaga terkemuka Melaka, Chee Swee Cheng. Menara ini merupakan salah satu daripada empat buah struktur lain di Bandar Labuan yang terselamat daripada pengeboman tentera bersekutu.

Sedihnya pada tahun 1948 pihak British telah merobohkan menara jam ini dengan janji ia akan dibina kembali, namun begitu, menara ini sebaliknya telah dibina kembali oleh Perbadanan Labuan pada tahun 2002.

Jadi, menara jam yang anda dapat lihat kini adalah replika menara yang asal. Untuk pengetahuan anda, jam ini akan mengeluarkan bunyi pada setiap jam, oleh itu, rancang masa anda betul-betul untuk mendengar bunyinya ya?

 Alamat: Taman Antarabangsa Borneo

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Jomsinggah

10. Chimney Museum

Setelah melalui jalan dengan pemandangan yang indah untuk sampai ke Muzium Chimney, anda akan disambut pula dengan kisah misteri yang menyelubungi muzium ini. Misteri di sebalik muzium ini bukanlah sesuatu yang meremangkan bulu roma, tapi tentang fungsi menara chimney ini sendiri.

Walaupun diberikan nama chimney ataupun cerobong asap namun tiada kesan pembakaran yang ditemui pada dinding sebelah dalam menara ini. Ada juga yang mengatakan bahawa ia adalah sebuah rumah api kerana terletak di kawasan tanah tinggi dan kerana kewujudan sebuah pelabuhan di Lubung Temiang pada suatu ketika dahulu.

Teori yang lain pula mengandaikan yang menara ini mungkin juga sebuah menara jam, namun, di mana pula jamnya? Menara yang pelik namun inilah yang menjadikan ia menarik untuk dilawati, tambahan lagi di kawasan sekitarnya merupakan tapak pelombongan arang dari tahun 1847 hingga 1911 sewaktu pemerintahan British.

Waktu Operasi: Setiap Hari (9.00am – 5.00pm) | Hari Pertama Raya Puasa  & Haji Tutup

Bayaran: Percuma

Alamat: Muzium Chimney Kg Lubok Temiang Jalan Tanjung Kubong 87000

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: : Lak-ai

11. Bird Park Labuan

Tidak jauh dari Muzium Chimney, terletaknya The Bird Park Labuan dengan 3 buah kubah besar dikelilingi oleh lanskap flora yang indah. Bagi anda yang suka melihat burung-burung yang dicipta dengan penuh warna-warni ini, dapatlah anda melihat dengan sepuas hati lebih daripada 580 spesies burung tanpa perlu membawa teropong yang berat. Semuanya ada di sekeliling anda. Satu perasaan yang pasti mengujakan sesiapa sahaja.

Waktu Operasi: Dibuka Setiap Hari Kecuali Jumaat

Bayaran: Dewasa RM3 | Kanak-kanak Percuma | Warga Emas & Pelajar RM2 | Pelancong RM5

Alamat: Tg. Kubong, Labuan Town, Labuan Island

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Smarti

12. Muzium Labuan

Bangunan Muzium Labuan yang terletak di Jalan Dewan ini sebenarnya telah dibina oleh  pihak British pada tahun 1950-an untuk dijadikan Pejabat Pentadbiran Kolonial British. Selepas diambil alih oleh Jabatan Muzium Malaysia, pelbagai kerja konservasi telah dilakukan untuk dijadikan muzium yang penting di Labuan.

Antara pameran menarik yang terdapat di muzium ini adalah replika rumah suku Kadayan, artifak batu dari zaman neolitik yang ditemui di Pulau Burong dan koleksi senjata perang dunia.

Tak cukup dengan itu, anda juga dapat melihat dengan lebih dekat kerusi, meja dan pen yang telah digunakan oleh mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir B. Mohamed. Nak tahu apa lagi yang ada di sini? Datanglah ke Muzium Labuan untuk melihat sendiri kekayaan koleksi dan informasinya.

Waktu Operasi: Isnin – Ahad (8.30am – 5.00pm) | Hari Pertama Raya Puasa  & Haji Tutup

Bayaran: Percuma

Alamat: Muzium Labuan, Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Labuan, U 0364, Jalan Dewan, 87008

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Jmm

13. Ujana Kewangan

Ke mana nak dituju di Labuan ini kalau tiba-tiba teringin bershopping seperti di kota metropolitan? Di sinilah lokasinya, Ujana Kewangan ataupun lebih dikenali sebagai UK dalam kalangan penduduk tempatan. UK ini sebenarnya adalah satu-satunya pusat membeli-belah yang terdapat di Labuan. Antara yang terdapat di sini adalah Parkson, Giant, KFC, Pizza Hut dan lain-lain.

Tapi yang membezakan pusat membeli-belah ini dengan di tempat lain adalah kerana ia adalah salah-satu daripada tempat bershopping yang bebas cukai untuk barangan seperti coklat, ya anda tidak salah dengar, bebas cukai.  Nak bershopping coklat sehingga penuh satu luggage seperti di Langkawi? Datanglah ke Ujana Kewangan.

Alamat: Lot No. E008, Tingkat Bawah, Bangunan Financial Park, 87000 Wilayah Persekutuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Panduanwisata

14. Pantai Pancur Hitam

House of Millions of Peace, itulah nama yang diberikan kepada Pantai Pancur Hitam. Diberikan gelaran sedemikian kerana keindahan pemandangan dan ketenangan angin sepoi-sepoi bahasa pantai ini menjadikan ia pilihan ramai jutawan untuk membina rumah mewah di sini.

Keindahannya yang memukau turut menarik perhatian dunia sehingga dianugerahkan dengan Anugerah United Nation COBSEA Clean Beach 2008. Sambil-sambil menikmati pemandangan yang indah di pantai ini anda boleh membeli makanan yang dijual di tepi pantai seperti air kelapa, sosej, bertih jagung, coklat dan banyak lagi, barulah syok menikmati pemandangan sambil mengisi perutkan?

Alamat: Pantai Pancur Hitam, 87000

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Urangsabah

15. Labuan Square (Dataran Labuan)

Sekiranya anda datang ke Labuan pada tarikh-tarikh yang penting seperti hari kemerdekaan negara dan hari kemerdekaan Labuan anda dapat melihat kemeriahan dataran ini sepertimana di Dataran Merdeka KL.

Di sini juga banyak dijalankan persembahan dan keraian lain yang penting di Labuan. Lalu-lalulah di Labuan Square ini kalau anda sudah sampai ke Labuan ya, mungkin ada sesuatu yang menarik diadakan.

 Alamat: Jalan Merdeka, Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Sukaborneo

16. Masjid Jamik An-Nur

Satu-satunya masjid yang terletak di Wilayah Persekutuan Labuan, Masjid Jamek An’Nur ataupun  Masjid Negeri Wilayah Persekutuan Labuan adalah sebuah masjid yang dibina pada tahun 1980 dengan gabungan seni bina Melayu Brunei dan Turki.

Reka bentuknya yang agak futuristik menjadikan ia tarikan yang cukup terkenal dalam kalangan pelancong yang datang ke Labuan. Sebuah masjid yang cukup indah dan berbeza dari masjid yang lain. Jangan lepaskan peluang untuk singgah bersolat di sini.

Alamat: Jalan Merdeka, Labuan

tempat menarik di labuan

Sumber Gambar: Perbadananlabuan

Itulah dia 16 tempat menarik di Labuan sebagai panduan untuk anda. Best kan? Jom kita cuti-cuti Labuan.

Sumber: Maisinggah

Penulis: Nurul Kasmadillawati Zakaria

Work at home mother ( WAHM ) yang memegang jawatan sebagai Penasihat Undang-undang. Suka mengembara. Suka menulis & berkongsi cerita. Boleh dihubungi melalui laman Facebook beliau.

Tinggalkan Komen!


Langgan Info Kami

Berkaitan


.