Jom cuba resepi rendang ayam ini.
Kalau dengar tentang rendang ayam sudah tentunya akan mengingatkan kita tentang hari raya. Walaubagaimanapun, ianya juga boleh dimakan pada bila bila masa.
Warnanya yang keemasan berserta ayam yang empuk dimasak amat enak dimakan bersama nasi putih. Selain daripada nasi putih, ianya juga boleh digabungkan bersama dengan nasi lemak, nasi minyak atau boleh sahaja dicicah bersama roti. Sedapnya!
Resepi ini telah dikongsikan oleh Miya Aira dan post beliau telah mendapat sebanyak 2.8 ribu perkongsian.
Bahan bahan A (untuk seekor ayam):
Sekeping asam keping
Nota : Sekiranya hendak buat untuk dua atau tiga ekor ayam, lebihkan kuantiti bahan ya. Kuantiti saya buat khas untuk seekor ayam.
Bahan bahan B
14.1 .Masak kuah sahaja. Masukkan asam keping
14.2. Masukkan satu sudu besar kerisik
14.3. Sentiasa kacau rendang tersebut. Amaran keras! Proses ini mengambil masa yang sangat lama.
14.4. Rendang mulai pecah minyak.
Nota : Step ini memang mengambil masa dalam satu jam atau satu jam lebih bagi mendapatkan pecah minyak. Ingat jangan dibiarkan dan sentiasa kacau rendang itu. Gunakan api kecil untuk memasak.
Selain daripada resepi rendang ayam ini, terdapat banyak lagi resepi yang menarik dan mudah untuk anda mencuba. Selamat mencuba!