Pau merupakan sebuah jenis kuih yang berasal daripada kaum Cina. Ianya sudah lama terdapat di Malaysia. Rasanya juga telah berevolusi selari dengan cita rasa orang kita. Terdapat banyak perisa pau yang boleh didapati sekarang. Ada perisa kari ayam, rendang daging, kacang merah, dan kaya. Namakan sahaja, pasti ada yang menjualnya.
Walaupun pau selalunya boleh didapati di pasaran, ada kalanya ia tidak kena dengan tekak kita. Atau mungkin, kita inginkan pau dalam jumlah yang banyak. Oleh itu, eloklah sekiranya kita menyediakan sendiri pau tersebut.
Resepi yang ingin kami ingin bawakan kali ini merupakan resepi pau kampung gebu yang telah mendapat banyak perkongsian di media sosial. Resepi ini telah dikongsikan oleh Danisha Dhia Darwish.
Bahan A:
Nota: diayak bersama
Bahan B (dilarutkan):
Inti pilihan: Kacang merah
Selain daripada resepi pau kampung gebu ini, pelbagai lagi resepi yang anda boleh cuba. Selamat mencuba!