Keunikan rasa yang dibawa di dalam hidangan paprik dapat membangkitkan selera sesiapa sahaja yang merasainya. Aromanya yang sungguh harum digabungkan dengan rasa masam yang diperoleh daripada limau purut dan manis yang diperoleh daripada gabungan sos boleh membuatkan semua terliur. Paprik atau pad prik adalah hidangan yang berasal daripada Thailand dimana pad membawa maksud stirfry dan prik bermaksud cili. Jadi sudah pastilah hidangan paprik ini memberikan rasa pedas, manis dan masam. Wah, pelbagai rasa dalam satu hidangan pasti sahaja mampu menguji taste buds anda.
Paprik sangat terkenal di restoran – restoran Thai di sekitar Malaysia. Paprik selalunya dijadikan hidangan makan malam sambil digabungkan bersama sup seperti sup ekor ataupun sup tulang serta telur dadar. Kini, tanpa perlu ke restoran Thai, anda boleh masak sendiri hidangan paprik ini dan hidangkan ia kepada keluarga anda. Rasa dan kebersihannya juga lebih terjamin. Air tangan seorang ibu kan, pasti sahaja dapat membangkitkan selera para suami dan anak anak.
Resepi paprik yang kami bawakan ini telah dikongsikan oleh Fauziah Yahya dan resepi ini telah mendapat banyak share! Tanpa membuang masa lagi, jom kita lihat!
Bahan A:
Bahan B:
Bahan C:
Selain daripada resepi ini, terdapat beberapa lagi resepi lain yang anda boleh cuba. Jangan lupa untuk kongsikan post ini kepada ahli keluarga dan rakan – rakan anda ya!