Anda selalu makan nasi arab? Teringin nak cuba resepinya tapi tak tau mana satu yang memang confirm sedap? Cubalah resepi nasi arab ini!
Biasa kalau masak nasi arab, tak semua nasi arab ayamnya akan juicy dan sedap. Tpai dengan resepi ini, memang dijamin ayam akan jadi ‘juicy’ dan takkan hilang rasa manis ayamnya. Resepi ini memang best dan telah dishare oleh ramai pengguna media sosial.
Resepi ini dikongsikan oleh Puan Rzurine Aoma dan telah mendapat perkongsian ramai di Facebook. Melihat gambar-gambar menu ini sudah membuatkan kami terliur.
2. Garam, kunyit, safron (saya tak letak sebab mahal HEHEHE tapi saya gantikan dengan serbuk pewarna kuning sikit – sengaja carik penyakit HUHUHU). Letak ayam atas bawang tadi. Tutup periuk dengan aluminium foil & masak guna api kecil selama 1/2-1 jam.
3. Dah siap! Hasilnya selepas 1/2 jam. Bebawang ni jangan buang sebab nak masuk kat dalam nasi.
4. Bakar ayam guna oven. Saya bakar guna magic pan jek sebab pemalas so tak berapa lawa lah kulit ayam nya
5. Bawang merah, kulit kayu manis, 5 kuntum pelaga, garam, minyak. Puan Najwa kata kalau suka boleh letak cili tapi saya letak serbuk blackpepper.
***Minyak saya buh lepas nasi dah masak sebab nak guna minyak daripada lemak ayam yang di bakar tadi (warnanya kuning sebab tu letak kemudian)
6. Ni macam biasa lah. Trick nak dapat Nasi Arab yang wangi & lebih sedap. Bakar arang seketul. Utk bekas letak bara arang, guna je aluminium bekas tutup periuk tadi.
Bentukkan jadi mangkuk kecil yang berfungsi menakung minyak & menghalang bara arang terkena pada nasi. Buat lubang kat tengah nasi, letak ‘mangkuk’ aluminium foil tadi dan isi minyak masak 1 sudu besar.
7. Mula mula masukkan air/jus & minyak ayam tadi. Masuk sekali bebawang semua. Letak sekeliling atas nasi.
8. Baru letak bara arang dan tutup periuk.
9. Patutnya masuk sekali ayam time buh bara arang tapi terlupa
10. Keluarkan ‘mangkuk’ aluminium foil berisi bara arang tadi. Ratakan nasi dengan bebawang tapi pastikan tak kena pada semua bahagian nasi untuk hasil warna nasi yang putih & kuning. Guna chopstick untuk elak nasi patah seribu
11. Makan la bersama salad & sos Arabnya (lupa nama)
Selamat Mencuba
Selain resepi nasi arab, kami juga mempunyai beberapa resepi nasi yang mendapat perkongsian ramai di Facebook. Manalah tahu anda berminat untuk mencubanya.