Kole – kole kacang adalah satu hidangan yang amat common untuk disediakan untuk minum petang. Ianya merupakan kuih muih yang menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia. Cara pembuatannya agak rumit akan tetapi dengan adanya langkah – langkah yang boleh diikuti, ianya akan memudahkan anda. Selain itu, bahan – bahannya pula sangat senang untuk didapati.
Kata orang, kole – kole kacang merupakan kuih yang berasal daripada Johor, walaubagaimanapun, kesahihannya masih lagi belum boleh dikenalpasti. Kuih ini dimasak secara tradisional ditabur dengan tahi minyak menjadikannya salah satu pilihan orang ramai.
Resepi Kole – kole kacang ini telah dikongsikan oleh Yatie Zelani menerusi akaun Facebook beliau dan mendapat banyak perkongsian serta komen positif. Tanpa membuang masa lagi, jom kita lihat.
Bahan A:
Masakkan kesemua bahan menjadi air gula, tapis dan sukat 500 ml sahaja. Kalau lebih nanti tekstur lembik.
Bahan B:
Tahi minyak:
Ada pelbagai jenis resepi yang menarik selain daripada resepi ini untuk anda mencuba. Variasikanlah hidangan anda untuk menarik selera yang tersayang. Bila perut kenyang, hati pun senang! Jangan lupa ya untuk kongsikan artikel ini bersama kawan kawan anda!