Bihun antara makanan ruji orang Malaysia. Boleh direbus dibuat sup dimasak sebagai bihun sup utara popular. Atau dimasak dengan sup soto dijadikan bihun soto. Paling mudah dijamu pada tetamu kerana bihun kering tahan lama dan boleh dihidangkan pada tetamu terutama yg datang mengejut tanpa notis. Memasaknya juga mudah malah sedap.
Paling penting bihun masakan popular dalam menu kenduri atau majlis-majlis kerana ia mengenyangkan, mudah dimasak dan tidak mudah basi. Mari cuba bihun popular belah selatan iaitu bihun goreng Singapura. Berwarna putih dan menggunakan lada hitam untuk menghasilkan rasa pedas sensasi lada hitam. Harus dicuba.
Resepi ini telah dikongsikan oleh Habeebah Md Daud dan telah mendapat 9.3 ribu perkongsian! Katanya resepi ini diturun daripada mak mertua beliau. Tanpa membuang masa lagi, jom kita lihat resepi ini dan mencubanya.
Bahan utama:
Bahan A:
Nota: Kisar kesemua bahan A
Bahan rencah:
Wah, mudah dan cepat bolehlah dicuba minggu ini sebagai menu sarapan pagi atau dijamu pada tetamu. Pasti menjadi bualan tetamu nanti. Selain daripada resepi ini, terdapat beberapa resepi lain yang anda boleh cuba. Jangan lupa untuk menekan butang “share” dan mencuba resepi ini ya!